Od ”istorijskih pobeda i uspeha” do istine

0
815

Dragi čitaoci, dugujem Vam drugi deo teksta u vezi sa ”Trepčom”. Prvi deo teksta, možete pročitati OVDE

Verujem da bi odgovore u vezi sa ovom temom sasvim odlučno mogao da nam pruži i kosovski novinar ili pak neko od članova njegove porodice, a to je Fahri Musliu. Odgovor koji bismo dobili sigurno ne bi bio u našem interesu, budući da je Farhi Musliu javno u Beogradu tokom zločinačke akcije NATO-a, propagirao nezavisnost Kosova i Metohije (danas, Kosova).

duric
Marko Đurić

Mislim da bi Fahri Musliu u skladu sa njegovim ubeđenjima i verovanjima, rekao svim Srbima: Pa, dobro. Imali ste Jugoslaviju, pa je danas nemate. Imali ste Kosovo, pa ste ga izgubili. Imali ste Trepču, ali to je nažalost u vlasništvu Kosova. Imali ste budućnost, pa je nemate, jer ste tako birali. Možda ne bi bio tako strog kad je u pitanju budućnost, pa bi verovatno rekao još uvek imate ‘’Budućnost u koju verujemo’’ u skladu sa parolom SNS-a, ne želeći da na bilo koji način ugrozi položaj predsednika Vlade, Aleksandra Vučića.

Kada predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić kaže “otimaju nam imovinu” ispada kao da zaboravlja šta je u Briselu potpisano: svi prirodni resursi kao i privredna i druga infrastruktura koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. To je u potpunom skladu sa ranijim ugovorom o sukcesiji između republika bivše SFRJ. Nema dakle govora o nekakvom “otimanju”. Kosovo je nezavisna država (da li neko u Srbiji zaista iskreno veruje da je to “naša južna pokrajina?) ima svoje institucije (vladu, parlament, sudove). U njima participiraju i kosovski Srbi.

Pitanje proizvodnje i upravljanja u Trepči (kao i u drugim firmama, ali i u drugim oblastima) je pitanje za kosovske Srbe i kosovske Albance, a ne za državu Srbiju. Dakle za GRAĐANE Kosova. Samo kosovski Albanci i kosovski Srbi koji rade u Trepči mogu i treba da raspravljaju o pitanju proizvodnje i upravljanja rudnikom, a u slučaju sporova tu su institucije Kosova. To je jedini i najbolji put. Što se pre to shvati u Srbiji – biće bolje svima.

Da Vas podsetimo:  Godina dana od pada Đukanovića i omaž srpskom jedinstvu

Program Vlade Republike Kosova u periodu od 2015-2018. godine predviđa regulisanje statusa preduzeća “Trepča” posebnim zakonom, a u njemu piše sledeće:

U rudarskom sektoru, će biti primenjen strateški pristup za korišćenje mineralnih resursa. Odluke o budućnosti rudnika Trepče i drugih rudnika strateškog značaja, biće zasnovani na jasnim strategijama koje odražavaju ekonomske i državne interese Kosova.

Odlučivanje o budućnosti prirodnih resursa Kosova, njihovo korišćenje i upravljanje treba da bude odgovornost Skupštine Republike Kosovo. Stoga, izradiće se strategija za Trepču i Zakon za Trepču kao nacionalno bogatstvo, i ova strategija imaće za cilj povećanje investicija i stvaranje novih radnih mesta, restrukturiranjem Trepče u dve osnovne funkcije: osnovna kompanija koja će se baviti samo eksploatacijom rudnika i njihovom preradom i podelom propratnih usluga ovog preduzeća. Svrha podele preduzeća u ove dve funkcije je da Trepča bude fokusirana na podizanju proizvodnje minerala i njihovu preradu, oslobađajući “Trepču” od opterećenja vođenja drugih funkcija koje nisu u vezi sa osnovnom svrhom proizvodnje i prerade minerala. U naredne četiri godine Vlada Kosova kroz “Fonda za Zapošljavanje i Razvoj” će izdvojiti dovoljna sredstva za nova ulaganja u “Trepči”, uglavnom u novu tehnologiju za eksploataciju i preradu minerala u funkciji povećanja proizvodnje i izvoza, što dovodi do stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja trgovinskog bilansa zemlje.

Uvek ostaju otvorena mnoga pitanja, a jedno od njih je da li ko uzme Trepču preuzima kredite i dugove koji su u njoj napravljeni? To su odgovori na koje trebamo da tražimo odgovore. Iako do danas nemamo odgovore na mnoga pitanja, verujem da ćemo odgovore vrlo brzo saznati.

Poruka koju možemo uputiti kosovskim vlastima, ali i međunarodnim koje zajedno učestvuju u svemu ovome jeste da je veoma lako uzeti tuđu imovinu, dakle imovinu u kojoj nisu uložili nijedan dinar. To jeste svakako porazna činjenica, ali je istinita. Sa druge strane, vlastodržcima koji sede u Nemanjinoj 11 treba uvek na bude na savesti kako će građanima Srbije uskoro objasniti ‘’istorijske pobede’’ u Briselu.

Da Vas podsetimo:  Kome i zbog čega smeta mitropolit Joanikije?

Danijela Ružičić

www.danijelaruzicic.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime