Od kanala „Morava“ ostala samo studija

3
1216

kanal-morava1Zendong Jang, direktor kineske kompanije “Bon prodžekt”, je nakon sastanka sa predsednikom Nikolićem izjavio da je projekat “Kanal Morava” za ovu kompaniju i dalje atraktivan i veoma isplativ. Idejni tvorac ovog projekta, bivši ministar rudarstva Milan Bačević je sa kineskom kompanijom “Čajna Gedžuba” u januaru 2013. godine potpisao “Protokol o razumevanju” na osnovu kojeg je urađena studija izvodljivosti projekta “Kanal Morava”.

Međutim, ambiciozno najavljivani projekat kanala “Dunav-Morava-Vardar”, koji bi, kako je zamišljeno, trebalo da vodenim putem spoji Beograd i Solun, mesecima je bio tajna za građane Srbije.

Krajem aprila 2014. godine Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja obavestilo je Istinomer, “u vezi sa zahtevom za pristup informacijama i rešenjem Poverenika za informacije od javnog značaja broj 07-00-03968/2013-03, 07-00-03821/2013-03 i broj 07-00-03767/2013-03 od 15. januara 2014. godine”, da su na sajtu tog Ministarstva objavljeni:

1. Moravska dolina – Sveukupni planski izveštaj
2. Planning Report for Morava River Basin Hydropower Development Phase 1
3. Koncepcija prostornog razvoja vodnog puta Kanala Dunav-Morava

Time je bila okončana polugodišnja bezuspešna prepiska medija, sektora civilnog društva, kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja sa Ministarstvom.

Podsetimo, bivši ministar Milan Bačević najavio je tokom 2012. godine prokopavanje kanala. Početkom januara 2013. godine potpisan je protokol o saradnji sa „China Gezhouba Group Corporation“, da bi u oktobru 2013. ministar izjavio da je studija izvodljivosti za “Kanal Morava” pozitivna.

Shodno tome, Istinomer je 24. oktobra 2013, pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio studiju opravdanosti.

Usledio je odgovor Ministarstva, u kome se navodi da zbog putovanja ministra Bačevića u Moskvu i Peking nisu u mogućnosti da dostave tražena dokumenta i pozivajući se na član Zakona odlažu dostavu studije za 30 dana. Posle isteka tog roka, Ministarstvo je i dalje odbijalo da dostavi studiju zbog, kako se navodilo, “značaja dokumenata, i činjenice da članovi Vlade još uvek nisu upoznali sa dokumentom“

Da Vas podsetimo:  U trenucima kada majka u agoniji moli državu za lečenje šestomesečne ćerke, srpski Robin Hud fudbalerima obećava milion evra

Usledila je žalba Povereniku za informacije od javnog značaja i rešenje od 15. januara 2014. u kome se „nalaže Ministarstvu da bez odlaganja i najkasnije u roku od pet dana omogući uvid u studiju opravdanosti“. Posle ignorisanja ovog rešenja, Poverenik je u martu doneo zaključak da se Ministarstvo kazni sa 20.000 dinara ukoliko studija ne bude dostupna, a u aprilu 2014. i zaključak o izricanju novčane kazne i pretnja novom kaznom od 180.000 dinara.

Tek tada je, sada već bivše Ministarstvo, postavilo spornu studiju na svoj sajt (osim delova u dokumentu Moravska dolina – Sveobuhvatni planski izveštaj, koji i dalje sadrže oznaku “poverljivo”).

istinomer.rs

3 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…a, da ga mozda,posete drugovi,pardon gospoda,u grombi mantilima,sa podignutim kragnama,sas kacketima…“ Druze,predaj dokumenta iz sifonjera-kase“…?

  2. U danasnjoj avnojskoj SRBiji svi projekti od veceg drustvenog znacaja se nalaze pod „nadzorom i pokroviteljstvom“ nasih „prijatelja“ sa Zapada. Zato ni jedan projekat u SRBiji ne moze da bude ostvaren bez odobrenja stranih ambasada sa Zapada koje su preko svojih ljudi u „vladi“ SRBije paralizovali i korumpirali cjelokupni zivot u danasnjoj SRBiji!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime