Od lizinga vozila do posla od milijardu dinara za Narodnu banku

1
849
U ovoj kući u Dobropoljskoj ulici u Beogradu donedavno je bilo sedište Smart investment grupe

Beogradska firma „Smart Investment Group” (Smart investment grupa), osnovana pre jedanaest godina kao preduzeće za iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila, godinama sa Narodnom bankom Srbije zaključuje višemilionske ugovore za projekte iz oblasti informacionih tehnologija. Pred kraj prošle godine u saradnji sa firmom „Soft4Smart” zaključila je sa Narodnom bankom posao vredan gotovo milijardu dinara.

Smart Investment Group”, što bi u prevodu značilo „Grupa za pametno ulaganje“, donedavno je bila u Dobropoljskoj 29 u Beogradu, gde su novinari Pištaljke zatekli porodičnu kuću i skromnu oznaku firme nalepljenu na interfon. Pre dve nedelje, firma je preseljena u Ružićevu ulicu, nedaleko od stadiona „Partizana“.

Ova firma počela je da radi 2010. godine, a vlasnik je bio Branko Kuzmanović. Sredinom 2012. godine advokat Igor Isailović, u medijima pominjan kao blizak ministru finansija Siniši Malom i Srpskoj naprednoj stranci, podnosi u ime ovog preduzeća prijavu Agenciji za privredne registre u kojoj se traži i dobija promena delatnosti iz lizinga vozila u „ostale usluge informacione tehnologije“.

Na mestu direktora „Smart investment grupe“ trenutno se nalazi Nikola Garić koji je od 1997. do 2007. imao tezgu na novobeogradskom „Buvljaku“. Garićeva delatnost je bila trgovina na malo tekstilom u specijalizovanim prodavnicama. Garić je trenutno direktor i u firmi „Mi-La“ iz Beograda, osnovanoj u aprilu prošle godine, koja se bavi iznajmljivanjem nekretnina. Osnivač i jedini vlasnik ovog predueća je „Smart investment grupa“. Garić je od 2018. godine u registru APR-a upisan i kao preduzetnik  u oblasti informacinih tehnologija.

Godinu dana od promene delatnosti iz lizinga vozila u informacione tehnologije, 2013. godine, vlasništvo nad firmom „Smart investment grupa“ preuzima Stevan Obradović koji je rukovodio ovom firmom sve do 2018, kada na njegovo mesto dolazi Maja Jakovljević. Obradović je odmah po izlasku iz „Smart investment grupe” osnovao firmu „Soft4Smart” u kojoj je i direktor.

Da Vas podsetimo:  Firma povezana sa SNS-om angažovana da informiše građane o vakcinaciji

Upravo su ove dve firme krajem prošle godine kao jedini ponuđači dobile unosan posao sa Narodnom bankom Srbije vredan 959.900.000 dinara. Narodna banka će taj novac platiti za „transformaciju infrastrukturnih sistema, servisa i platformi za obradu i pohranjivanje podataka”. Ugovor zaključen neposredno pred Novu godinu – 29.12.2020. godine – trajaće pet godina.

Saradnja „Smart investment grupe“ sa Narodnom bankom traje godinama unazad. Na sajtu javnih nabavki mogu se naći ugovori o „komponentama za održavanje ICT sistema” (sistema za informacione i komunikacione tehnologije), prvi iz 2017. godine kada to preduzeće, opet kao jedini ponuđač, zaključuje ugovor sa Narodnom bankom na 45.540.000 dinara, a potom opet 2019. godine, kada se vrednost ugovora povećava na 72.000.000,00 dinara.

Godinu dana kasnije „Smart investment grupa“ je za isti posao, ovoga puta u saradnji sa beogradskom firmom „E-Smart Systems”, dobija ugovor vredan 184 miliona dinara. Tada su na javni poziv odgovorila još dva ponuđača, ali su njihove ponude odbijene kao neprihvatljive. To, međutim, nisu jedini poslovi ovih firmi sa Narodnom bankom.

Krajem  decembra 2019. godine raspisana je još jedna javna nabavka u kojoj je kao jedini ponuđač firma „Soft4Smart“ sa „Smart investment grupom“ i firmom „Enel“ iz Novog Sada kao podizvođačima dobila ugovor vredan 479 miliona dinara za „aplikativna rešenja za unapređenje deviznog i računovodstvenog poslovanja i infrastrukturna dobra, sa podrškom”.

Nabavljaju i papir za fotokopiranje za NBS

„Smart investment grupa“ za Narodnu banku ne nabavlja samo informacione sisteme već i običan papir za fotokopiranje.

Prema podacima o javnoj nabavci papira za fotokopiranje i pisanje iz 2019. godine, „Smart investment grupa“ dobila je taj posao vredan nešto više od 13 miliona dinara. Ugovor je zaključen na period od dve godine.

Prihodi „Smart investment grupe“ naglo rastu u 2018. godini sa 50 na gotovo 350 miliona dinara. Rast prihoda nastavljen je i 2019. godine, kada su u tom preduzeću sa prosečno tri zaposlena zabeležili poslovne prihode od 770 miliona dinara. Rast prihoda pratio je i neto dobitak, koji je 2018. godine iznosio 2,4 miliona a godinu dana kasnije oko 20 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Veliki vođa vas snima, prepoznaje vam lica i šalje prijave ako ste bili na protestu

Firma „Soft4Smart“ imala je nagli uspeh odmah po osnivanju 2018. godine. Već u prvom finansijskom izveštaju predatom APR-u može se videti da su poslovni prihodi čak 360 miliona dinara, iako je prijavljen neto dobitak od samo samo 436 hiljada dinara.

Na svom vebsajtu „Smart investment grupa“ predstavlja se kao partner čuvene američke firme „Del kompjuters“ (Dell) koji raspolaže sa 15 tehničara u Beogradu i 62 na drugim lokacijama u Srbiji. Ova firma se hvali višedecenijskim uspešnim poslovanjem iako su informacionim tehnologijama počeli da se bave tek pre devet godina.

Nijedna od ove dve firme nije odgovorila na pitanja Pištaljka do objavljivanja ovog teksta.
Izvor: Pištaljka

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime