Od opštine seljaku trećina traktora

0
942

U zlatiborskoj opštini Čajetina poljoprivrednici kao subvenciju dobijaju 30 odsto svojih ulaganja u stado, opremu ili objekte

Čajetina – Kad seljak iz zlatiborskog kraja kupuje traktor i drugu mehanizaciju, nabavlja grla stoke ili pravi štalu i obor uvek može da računa na značajnu pomoć opštine Čajetina. Poljoprivredniku se 30 odsto tako uloženog nadoknađuje. A u čajetinskom opštinskom budžetu, punom od turističkog prometa na Zlatiboru, ima dovoljno para za ta poljoprivredna davanja.

Livade-pod-Tornikom-na-Zlatiboru-foto-S-Jovicic.gif
Livade pod Tornikom na Zlatiboru (Foto S. Jovičić)

Poljoprivreda je ovde, kažu, delatnost kojoj posle turizma najviše posvećuju pažnju. Za nju se iz lokalnog budžeta u godini izdvaja 30 miliona dinara, znatno više nego u drugim opštinama jugozapadne Srbije. Vladimir Bojović, direktor ovdašnjeg privrednog društva „Zlatiborski eko-agrar“ preko čijih programa se raspoređuju ta budžetska sredstva, kaže da nevelika Čajetina u davanjima za poljoprivredu prednjači u odnosu na neke brojnije okolne opštine, koje izdvajaju po tri ili četiri miliona dinara godišnje.

– Onima koji su registrovali gazdinstva i ovde imaju prebivalište tim opštinskim sredstvima regresiramo nabavku poljoprivredne mehanizacije, umatičenih stada, proširenje i zasnivanje novih zasada voća, izgradnju manjih poljoprivrednih objekata, polise osiguranja. Primera radi, ako zlatiborski poljoprivrednik kupuje traktor ili nešto drugo, nama treba da donese račun, popuni lične papire i po izlasku komisije na teren može očekivati isplatu 30 odsto onoga što je uložio. Naravno, postoji ograničenje u pogledu visine sredstava, s tim što jedno gazdinstvo u toku jedne godine može tako dobiti maksimalno 500.000 dinara – ističe Bojović.

Na području ove opštine ima 2.294 registrovana gazdinstva, a u prošloj godini „Zlatiborski eko-agrar“ je regresirao svih oko 2.500 primljenih zahteva(bilo je gazdinstava i sa nekoliko ulaganja). Najviše je dato subvencija za nabavku umatičenih stada i polise osiguranja. – Svi su dobili određena sredstva, s tim što zbog velikog broja zahteva nismo svima uspeli da isplatimo u toj kalendarskoj godini, ali do leta ćemo im dati novac. Ovaj poduhvat od 2012. godine traje na području opštine Čajetina, a od ove godine je i preporuka Ministarstva poljoprivrede da na taj način lokalne samouprave pomognu seljacima – dodaje direktor „Zlatiborskog eko-agrara“.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji bez optimizma na Svetski dan dostojanstvenog rada

Osim opštine, u poljoprivredu ulaže i Evropska unija koja je dala sredstva za otvaranje mikrobiološke i hemijske laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka sa Zlatibora, a sledeće nedelje Čajetinci potpisuju ugovor sa Švajcarskom agencijom za razvoj koja će im donirati pet miliona dinara za podizanje zasada jagode.

– Uz ulaganje ovih sredstava tu su i drugi poduhvati u korist poljoprivrede. Ostvarujemo stalnu saradnju sa kruševačkim Institutom za krmno bilje i čačanskim Institutom za voćarstvo s kojima smo stvorili ogledne zasade trave i voća širom opštine. Podstičemo ovdašnje poljoprivrednike da se udružuju kako bi lakše došli do plasmana i povećali proizvodnju, pa je tako ovde već osnovano udruženje odgajivača ovaca i koza. Zbog svega ovoga raste nam broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i udruženja. A sve prisutnija je i pojava da se neki žitelji okolnih opština koji na teritoriji opštine Čajetina imaju svoja imanja opredeljuju da im ovde bude prebivalište, zbog pogodnosti i subvencija – napominje Vladimir Bojović.

B. Pejović

Politika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime