Od početka 2022. iz Vojske otišao 71 starešina

0
39

Prema zvanično dostupnim podacima Ministarstva odbrane, od početka 2022. godine, do danas, Vojska Srbije ostala je bez 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno svega 19 starešina. Posebno zabrinjava činjenica, da više od polovine čine starešine do čina majora i da su u ovoj grupi 4 uglavnom mlada pilota.

Država nastavlja potpuno da ignoriše dugogodišnje, konstantno urušavanje kadrovskog potencijala naše vojske čija je Ustavna uloga i operativnost u ovom trenutku pod velikim znakom pitanja, navodi se u saopšštenju Vojnog sindikata Srbije.

U saopšštenju se dalje kaže:

Priliv kadra, već duže vreme ne može da sustigne odliv, što zbog starosti i sticanja prava na penziju, što zbog napuštanja službe od strane profesionalnih pripadnika vojske usled potpunog odsustva savesti i brige države o njima i katastrofalno lošeg odnosa od strane pojedinaca kojima je država poverila rukovođenje i komandovanje, odnosno menadžerisanje, vojskom. Profesionalni pripadnici vojske danas su u najlošijem položaju, u odnosu na zaposlene u javnom sektoru.

Od ove godine, potencijal priliva kadra u vojsku još je manji, jer je i najmlađi kandidat koji je imao obavezu služenja vojnog roka, prestario za prijem u vojnu službu, u svojstvu profesionalnog vojnika.

Obuka koja se trenutno izvodi sa vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka, više liči na obuku za rad u komunalnom preduzeću, jer se njihove aktivnosti nakon kraće osnovne pešadijske obuke uglavnim svode na metlanje i grabuljanje kasarnskog kruga i obavljanje čuvarske službe. Zbog ove činjenice, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u više od 90% slučajeva dožive razočarenje, i posle poražavajućeg iskustva odustaju od ideje da se opredele za vojni poziv u svojstvu profesionalnih vojnika.

Poslednjih nekoliko ministara, degutantnih i kriminalnih biografija, sistem odbrane i vojsku, zloupotrebljavalo je isključivo za popravljanje svog lošeg političkog rejtinga, dok je vojska istovremeno gubila na ugledu i urušavala se do te mere da joj u narednih pet godina, koliko god to nestvarno zvučalo, preti potpuno gašenje.

Da Vas podsetimo:  Opština Bečej angažovala privatnika da proverava lokalnu poresku administraciju

Nebriga, nepotizam, privatizacija i uzurpacija važnih komandnih i rukovodećih-menadžerskih pozicija, u našoj vojsci, korupcija, kriminal i najgrublji oblici kršenja zakona i mobingovanja, doveli su do toga da Srbija, na opštu žalost, danas ne može da kaže da ima operativnu vojsku koja u potpunosti može da odgovori svojoj Ustavnoj ulozi, za šta neko konačno mora da preuzme odgovornost.

https://www.ozonpress.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime