Od Šoroša dopingovani Mijat “peticijom” sprečava borbu protiv Rio Tinta

2
621

Borba protiv dolaska kompanije Rio Tinto na Jadar radi eksploatacije minerala jadarita polako menja svakodnevicu meštana kao i društvene tokove. Iako je Rio Tinto ovde prisutan već 15 godina, stvari tek poslednjih godinu dana izbijaju na površinu.

Javnost je dobila mogućnost da se informiše i reaguje na Prostorni plan područja posebne namene 2019. godine pred novogodišnje praznike, odlično su tempirali da niko ne sazna, ta prilika je propuštena. Jedan od onih koji su ipak bili informisani, a nisu se uključili da od starta to osporavaju je Podrinjski antikorupcioni tim predvođen novinarom i aktivistom Miroslavom Mijatovićem (46) koji je tada tvrdio da ne priznaje legalnost ovog plana, te ga zato neće ni napadati. Tada je od svih ekologa možda samo on znao za ovo i imao je jedinstvenu priliku da uradi nešto. Da mu je to bila želja i cilj.

No, ta prilika je propuštena. Plan je usvojen i sada se post festum pokušava nešto nadoknaditi.

Sada se Mijatović setio da skuplja pažnju na ovoj temi. Dobio je pažnju javnosti te je gostovao kod Olje Bećković u Utisku nedelje. Mijatoviću je sada najveći problem što u protivljenju iskopavanja jadarita i uništavanju doline Jadra nije sam, već da su i drugi digli svoj glas. Smislio je da optuži sve beskompromisne borce protiv rudnika za politikante, kako bi sebe predstavio kao nekog idealistu. Krenuo je da pravi kampanju protiv opozicije. Jedino nije objasnio kako je moguće da se protivi tome da se Dveri, Narodna stranka i Oslobođenje uključe u bitku protiv rudnika, a poslanik Glišić, politički pokret Ne davimo Beograd, članovi SNS koji preko ministarstava aminuju ove odluke su po njemu legitimni sagovornici i sa njima ima saradnje?!

Da Vas podsetimo:  Srpski tinejdžeri u kandžama huligana – zastrašujući podaci o mladima „sa tribina“

U tom smislu su mu patriotske organizacije problem ako brane ekologiju i integritet Srbije, a Ana Brnabić nije, te je išao da podrži predaju elektronske peticije ispred vlade. Možeš misliti, elektronskom poluanonimnom peticijom koja uopšte ne ispunjava zakonske zahteve će da zaustave najveću svetsku rudarsku kompaniju kojoj kolonijalna Vlada Srbije ispunjava sve želje.

Ovo skretanje pažnje sa prave legalne i društvene borbe na virtualnu “borbu” je odlično uspelo i Mijatović se postavio za neformalnog lidera celog pokreta. Glumi Ćutu Drugog.

Pa ko je onda on? Novinar koji je završio kurs BBC, bivši koordinator kontrole izbora za CESID i CRTU. Lep, prijatan, ljubazan čovek sa stilom i fazoniranom bradicom. Čovek kao slika. Da mu se da poverenje i povede nas u lepšu demokratsku budućnost u kojem caruje drugarstvo.

Printscreen/ Nova.rs

Međutim, svi koji iole poznaju psihologiju znaju da je fazonizirana bradica zapravo psihološka maska, znak da jedno želi da predstavi javnosti, a da iza maske stoje ružne stvari.

Za koga je još radio ovaj novinar?

Pa prikupljao je podatke za neke ljude koje su zatim ucenjivali nimalo naivnim iznosima, na više desetina hiljada evra. Družio se sa kriminalcima, bio je predsednik fudbalskog kluba Gučevo. Dva hektara FK Gučevo izdao je za 20.000 godišnje na 20 godina. Razliku sebi u džep. Po Loznici se priča da se nakon ovog “posla” mesecima gubio u orgijama sa halucinogenima u Beogradu i da se vratio kada je nestalo municije. Međutim, ta prodaja-izdaja kluba nije baš prošla bez posledica. Mijatović je zaboravio jednu sitnicu, a to je da je ugovor za izdaju potpisao 9.10.2017. a da je ostavku podneo 2.6.2017. Dakle, Mijatović putuje kroz vreme, kao i svi pravi šamani kada uzmu gljive. Ali, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu nije baš poverovao u tu priču jer je protiv njega pokrenuta krivična prijava zloupotrebu poverenja u obavljanju privredne delatnosti i vodi se istraga. Mijatović se brani time da se ne seća ničega. Naravno, verovatno je u pravu. Možda smešne cigarete izazivaju selektivnu memoriju. A najsmešnije od svega je da njega, predsednika samoosnovanog Podrinskog antikorupcionog tima ispituje odeljenje za suzbijanje korupcije!

Da Vas podsetimo:  TVIT (TWEET), NAJBRŽI NAČIN DA UPOZNATE BIA

Dok Mijat uzima para od stranih donatora tipa od bogate švedske fondacije Sida, šoroševog Fonda za otvoreno društvo, Evropske komisije, Centra Olaf Palme, Beogradske otvorene škole, da bi se borio protiv korupcije, zapravo je on optužen za korupciju! Odlična priča za jednog istraživačkog novinara.

Odakle Mijat poznaje Vidoja, dugogodišnjeg gradonačelnika, gospodara Loznice?

Policija ima Mijatov dosije i opušteno ga ucenjuje. Od inspektora do bivših načelnika, od Vidoja do Ljubinkovića, svi znaju odakle duva vetar. Mijat protiv Vidoja ne sme da zucne, a ne samo zato jer mu žena radi u opštini. Može Vidoje da otvori rudnik jadarita u centru Loznice, Mijat neće zucnuti ni protiv njega ni protiv Vidojevih političkih šefova. Štitiće on kićenim rečima izokola i ministarku rudarstva Mihailović i premijerku Brnabić i predsednika Vučića. Neće oni biti krivi za podmukao plan uništavanja Jadra, već gnusna opozicija.

Jedino pitanje koje se krije iza ove maske je koliko će on da dobije.

Kada mu je Rio Tinto nudio oko hiljadu evra plate da bude portparol, bilo mu je malo. Hoće čovek više. Hoće da i ove godine ode na letovanje u Egipat ili možda bolje na Maldive.

Zato sada mora da odradi posao, da zavadi ljude, postavi naivne intelektualce na čelo i manipuliše njima, da ukalja pravu opoziciju, da skrene pažnju na nebitne stvari, da potroši energiju naroda.

Tada će River Tinktura bez velikog protivljenja ući u dolinu Jadra, prevrnuti i nebo i zemlju. Pooraće grobove tri hiljade nedužnih žena, dece i staraca koje su nacisti poubijali u Dragincu u Drugom svetskom ratu, preoraće desetine arheoloških nalazišta, pregaziti poljoprivrednike, uništiti pčelare i voćare, oterati domaćine, stari će od tuge pomreti, a mladi će postati rudarski robovi na svojoj dedovini. To je plan. Oteti vodu iz Drine i sprovesti je da spira Jadar, a da se zatim zagađena vrati, zatruje Drinu i Savu.

Da Vas podsetimo:  Komisija za zaštitu konkurencije poslovala sa firmom koju je kaznila za nameštanje tendera

Svi će se igrači ogrebati za malo srebrnjaka, a Mijat će uzeti vutru i smejati se naivcima.

Rio Tinto drugi put među Srbima

Pred Drugi svetski rat je Rio Tinto održavao saradnju sa musolinijevom Italijom, koju je snabdevao gvožđem koja je bila vitalna za nacistički program naoružavanja.

Wikipedia

Tokom okupacije Češke je od 1938-1943 proizvedeno oko 330.000 pušaka Gever. Jednu od tih vidite na ovoj slici fotografisanoj tokom masakra u Dragincu kraj Jadra u kojem je skoro tri hiljade ljudi ubijeno od 14-19 oktobra 1941. godine.

Rio Tinto hoće da se vrati u Srbiju i Jadar. Zar zaista mislite da elektronska peticija, Ana Brnabić i Miroslav Mijatović žele da ih zaustave?

Izvor: Politički

2 KOMENTARA

  1. Ми смо прваци у оваквим сплеткама, да дезавуишемо и збуњујемо људе који су против Рио Тинта, да нам дође највећи светски тровач. Уместо цела Србија да се уједини, ми се свађамо, уместо да сви изађемо и да протестујемо!
    Рио Тинто ће уништити ЦЕЛУ Србију, за њим ће да дођу и друге рударске компаније и од Србије ће да направе рудокоп, нећемо имати ни мало здравог ваздуха нити здраве воде и земље!
    Па ако то хоћемо, шта ја ту могу! Да пљујем по телевизор или да се згражавам над оваквим мишљењем!
    Цела Србија треба да се дигне, овај рудник је питање НАШЕ, СРПСКЕ БУДУЋНОСТИ!

  2. Novi ,,demokrati,, odmah primenjuju ubojito sredstvo peticiju……BRAVO. Mozda ce kod onih sa pilecim pamcenjem da ima efekat zaborava ili selektivni dim od ,,trave,,.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime