Od voza „Kosovo je Srbija…“

Briselsko vozanje Srbije

0
900

Iako nije zvanično proglašeno, u Srbiji gotovo bez prekida vlada neka vrsta vanrednog stanja. Premijerova potreba da našoj javnosti neprestano dokazuje svoje izuzetne vrednosti i zamišljena dostignuća onemogućava, van svake sumnje, normalno funkcionisanje državnog aparata i zemlje uopšte. On, zapravo, vodi svakodnevnu predizbornu kampanju, bez obzira na datum raspisivanja izbora, zauzimajući znatnu minutažu u elektronskim medijima, a veliki prostor u štampanim.

mogerini
Ivica Dačić i Federika Mogerini

Aleksandar Vučić se gledaocima ili čitaocima predstavlja obično kao presamićeni poslušnik Evropske unije i obožavalac Angele Merkel, još češće kao vatreni rodoljub koji danonoćno radi na napretku Srbije i najzad kao nepoštedni kritičar onih koji „iz mržnje i zavisti” osporavaju njegov lik i delo. U svojim gnevnim istupima ne izostavlja ni neimenovane strane ambasadore u našoj zemlji, koji navodno ne rade za dobro Srbije.

U neproglašeno vanredno stanje, nesumnjivo, može se ubrojati i voz „Kosovo je Srbija”, koji je 14. januara trebalo da poveže Beograd i Kosovsku Mitrovicu, a dospeo samo do Raške i zatim sve što se dešavalo u vezi sa njim. Na zategnute odnose i zapaljive izjave, kako iz Beograda tako i Prištine, usledilo je reagovanje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku, Federike Mogerini. Ona je u dva maha održala sastanke sa delegacijama obe strane na najvišem nivou ali, kao i obično, bez zvaničnih saopštenja o razgovorima i zaključcima ili dogovorima. Iskoristila je, međutim, obe prilike da nastavi uobičajenu izlizanu priču o potrebi dijaloga i mantru kako je ohrabrena konstruktivnim pristupom Beograda i Prištine, što je veoma važno za region i čitavu Evropsku uniju. Bez obzira na to što se rezultati tog „konstruktivnog pristupa” uvek završavaju novim ustupkom srpske strane (najnoviji je rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici), koja zauzvrat dobije samo novo obećanje bez nade da će ikada biti ispunjeno, visoka predstavnica EU ne menja svoje izjave, dok na vapaje Beograda nikada ne odgovara neposredno, već ponavlja dobro poznate savete o dijalogu, neophodnom za napredak u odnosima Srba i Albanaca.

Da Vas podsetimo:  Čekajući "Dan pobede" - suptilna revizija Drugog svetskog rata

Za razliku od ranijih sastanaka sa gđicom Mogerini (koji obavezno počinju i završavaju se rukovanjem, osmesima i poljupcima), poslednji je izazvao veliko nezadovoljstvo i burno reagovanje A. Vučića – bar pred građanima Srbije. Gotovo na ivici nervnog sloma žalio se našoj javnosti da Priština nikada ne želi da ispuni svoje obaveze iz pregovora koje je potpisala, da je još teže razumeti zbog čega joj niko iz Evropske unije ne uputi ni reč prekora a kamoli da se posluži i nekom vrstom prisile.

Međutim, iako se na prvi pogled može zaključiti da je projekat u vidu voza „Kosovo je Srbija” bio premijerov veliki promašaj, ne treba hitati sa zaključcima. On će mu u svakom slučaju, ma koliko ličio na neuspeh, korisno poslužiti u predizbornoj kampanji, kako bi naivne i zaplašene birače uveravao da Srbiji nema opstanka bez njega ili kandidata koga on bude podržao.

U jednoj staroj šali iz zajedničke zemlje južnih Slovena, putovao Lala iz Banata u Ljubljanu u posetu sinu-vojniku. Na peronu železničke stanice u Beogradu, pre nego što je ušao u vagon, pažljivo je na njemu pročitao imena prolaznih stanica i konačnog odredišta. Kada je kasnije kondukter naišao da pregleda karte, Lala ga je zapitao da li se nalazi u vagonu za Ljubljanu. Dobio je potvrdan odgovor i učtivo se zahvalio. Ista scena ponovila se još jednom. Na isto pitanje, Lala je dobio isti odgovor i razume se, ponovo učtivo zahvalio. Voz se već približavao Zagrebu, kada su se Lala i kondukter ponovo sreli. Lala je opet postavio isto pitanje, na što je iznervirani kondukter besno uzviknuo: „Lalo, pa ti to mene zavitlavaš!” „Ta, još od prve stanice, moliću lepo!” odgovorio je Lala, učtivo se osmehujući.

Da Vas podsetimo:  Bogata država siromašnih građana

Nije daleko od pomisli da A. Vučić ima neke lične razloge i interese zbog kojih podnosi svakakva poniženja gospođice Mogerini i drugih visokih i nešto manje visokih predstavnika „Lala” iz Brisela. Pitanje je samo: ima li ih i Srbija?

Vojislav M. Stanojčić

www.stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime