Odgovor bankaru Branku Dragašu

6
2078

bankari_vPotpuno je nejasno zašto veliki ekspert izvlači rečenice iz konteksta? Da li to znači da je nesiguran, ne barata materijom, razmažen je pa ima kratak fitilj i brzo eksplodira? Šta god da je, neću se osvrtati na njegove uvrede (ko druge vređa sebe ne spašava), već ću argumentovano objasniti sveznajućem bankaru sve što je izvrnuo u pisanju na desetak strana.

Pod tačkom 1. BD kaže da svojim odgovorom potvrđujem da verujem u represivne mere za izlazak iz sadašnje krize.

A šta sam to odgovorio, na osnovu čega je BD doneo takav zaključak: „Tačno, treba 700 hiljada radnika da prevedemo sa crnog u legalan rad. Kao što sam već obrazložio PRVO treba sniziti opterećenje zarada za trećinu, značajna stimulacija za poslodavce, omogućiti rok od  tri meseca za prijavljivanje radnika, posle tog roka primeniti jake represivne mere prema privrednicima koji budu i dalje imali radnike bez prijave“

Da li je potrebno dodatno objašnjenje? Verovatno, ali samo BD, koji još kaže da veruje u slobodu a ja u vladanje strahom – konstrukcija bez osnova, priviđanje bolje rečeno.

U tački 2. BD me proziva što sam bio gost KOD ĐUKE NA KAFI.

Krajem decembra 2014.g. objavio sam tri teksta na portalu Makroekonomija dr. Miroslava Zdravkovica. (http://www.makroekonomija.org/category/0-dragan-radovic/). Tekstovi su bili zapaženi, dosta čitani, usledio je poziv redakcije KCN tv da gostujem u neku od njihovih emisija. U zakazano vreme 04.02.2014. bio sam u studiju, tada sam upoznao i gostovao kod Vladimira Đukanovića (jedini put, nikada me nije zvao, u to vreme široj javnosti on je bio skoro sasvim nepoznat). https://www.youtube.com/watch?v=eRnDJMnVUZk. Posle te emisije, još desetak puta sam bio gost u istom terminu (ne ČETRI kako kaže veliki ekspert i za gramatiku) , ali uvek kada je V. Đukanović bio u skupštini, i kod različitih novinara (Peđa Jeremić, Snežana Đorđević, Snežana Ivanović). Vrlo je zanimljivo da BD napada Kopernikus TV, etiketira ih kao Vučićevu TV, što mu ne smeta da gostuje na istoj, pa i da pohvali TV što su ga pozvali u goste https://www.youtube.com/watch?v=SbXDBbT03DA, https://www.youtube.com/watch?v=zlrZTBiGoCw (kod iste novinarke smo gostovali, prvi link je priča BD, drugi link je moje gostovanje, uporedite).

BD dalje kaže da sam blagoglagoljivo govorio o Aleksandru Vučiću. Kako je moguće da čovek koji je „finansijski pomogao da dođe na vlast Zoran Đinđić, patriota koji je tražio jače bombardoavanje Srbije 1999.g., proziva nekoga da podržava neku drugu vlast (https://www.youtube.com/watch?v=HJaYMlECyNQ? objašnjenje na 3min i 50 sek). Da li sam podržavao AV može se videti iz 13. teksta, iz serijala tekstova napisanih za Korene – list Srba u rasejanju, objavljenog negde izmedju 4. i 5. gostovanja na KCN-u http://www.koreni.rs/neznanje-ili-zla-namera/.) Gle čuda, za Korene piše i BD! Da li je i Nikola Janić, glavni urednik Korena Vučićev čovek? I na internet radiju Snaga naroda obadvojica imamo gostovanja, BD kod Dragane Kukrić, ja kod Milana Milenkovića. Verovatno kada ja gostujem radio SN je Vučiću naklonjen (i voditelj), kada BD gostuje tada je radio stanica opoziciona.

„Silna priča o sivoj ekonomiji je deo propagandne mašinerije koja služi režimu“ dalje kaže BD. Iako sam temeljito objasnio bankaru protiv koje sive ekonomije se treba boriti, ne vredi, ne razume čovek . Za njega je „siva ekonomija posledica takvog izabranog modela“! Hoće da kaže da je kriminal na Carini, sa akciznom robom, i mnogi drugi koje navodim u materijalu Utaje po branšama, gde nestaje četiri (ne ČETRI) milijarde evra POSLEDICA? ČEGA? Želje za bogaćenjem zaštićenih?

 1. Nama je za propast kriv neoliberalizam i politički totalitarizam, ne siva ekonomija, navodi BD! Prosto je neverovatno da nam je kriv „tamo neko“, priča koju svi ponavljaju.

NAMA SU krivi naši kriminalci koji su pranjem izneli 55 mlrd. US $, isti oni koji su sve živo opljačkali, rasprodali, uništili. Zato je korak broj 1 SUZBIJANJE KRIMINALA i SIVE EKONOMIJE, primena jake represivne politike na svim izvršiocima kriminalnih dela. Siva ekonomija je UZROK svih naših problema, naše propasti. Siva ekonomija postoji zbog organizovanog kriminala, korupcije, najveći protivnici njenog suzbijanja su kriminalizovani deo birokratije, ONI ne žele njeno sprečavanje. Siva ekonomija je posledica samo za mali deo građana koji se bore za golu egzistenciju. Te građane ćemo uvesti u legalne tokove kada budemo obezbedili bolji privredni ambijent, značajno snizili sve poreske stope (u potpunosti sam objasnio koje stope, koliko i na koji način). Nepobitna činjenica je da u sivoj ekonomiji nestaje četiri (ne ČETRI) mlrd. evra raznih poreza, taj novac ne zadržavaju prodavci na uličnim i pijačnim kartonskim tezgama. Oni ne okreću preko deset milijardi evra robe na crno.

 1. BD u odgovoru br. 5 pita ko su zaštićeni privrednici, kako se zovu, ko ih štiti.
Da Vas podsetimo:  Košare – Srpski Termopili

Nije bitno ko se kako zove, koje odelo nosi, koja kola vozi, gde letuje: važno je poštovanje zakona, ista primena prema svim prekršiocima. .

PROVERA STEČENE  IMOVINE – Već postoji Zakon o poreklu imovine, i vrlo je jednostavno izvršiti proveru po podacima Poreske uprave Srbije, od 1990. do danas. Ta provera mora biti kad-tad. BD se zalaže za konfiskovanje imovine, pa zar to nije „teška represivna mera“ ? Kada je on predlaže to je SLOBODA, kada predlaže neko drugi to je OČUVANJE TOTALITARNOG SISTEMA.

 1. Nedvosmisleno sam dokazao, napisao, koji su najveći utajivači u Srbiji. Sramota je da jednom svetskom bankaru čitaoci, na njegovom FB profilu, objašnjavaju da se pominjanje vozača u međunarodnom transportu vezuje za vlasnike firmi u kojima rade (analiza iz 2015. g. dokazuje da vlasnici transportnih firmi godišnje utaje 100 miliona evra), onima koji vrše ogromne utaje, između ostalog i isplatama lažnih minimalnih zarada vozačima.
 2. BD kritikuje program o suzbijanju sive ekonomije u kome predlažem objavu rata i poseban sistem kontrole u trajanju od samo tri meseca. U programu sam objasnio na koje ključne utajivače „treba udariti“ (Carina, akcizna roba, i sve branše u kojima pojedinačno nestaje stotine miliona budžetskih prihoda). Ovo je prvi korak bez kojeg nema napretka srpskoj privredi. Bez ovog koraka nema „slobode građana i privrednika“ kako kaže BD. Upravo je obrnuto, NEMAMO SLOBODU zato što smo opljačkani, uništeni, na ivici egzistencije, od svih koje navodim i prema kojima tražim primenu teških represivnih mera.
 3. Još jednom bankar pokazuje da malo zna o ekonomiji (navedite mi samo jednog svetskog bankara da je išta znao o ovoj materiji). Molio bih BD da pojasni, DA KONKRETNO ODGOVORI (ne praznom pričom, vređanjem), kako će mere koje predlažem štetno na privredu Srbije delovati ili kako navodi „pozitivnog rezultata neće biti, privrednog razvoja nece biti, zatvaraće se kompanije i otpuštati ljudi, siva ekonomija će se povećavati“.

Predložio sam :

 1. sprečavanje uvoza robe bez carinjenja i plaćenog PDV-a, tri do četiri mlrd. evra na godišnjem nivou
 2. sprečavanje iznošenja novca pranjem, 4,5 mlrd.US $ na godišnjem nivou, 55 mlrd. US $ od demokratskih promena 5.oktobra do danas. BD pogrešno koristi podatak da je izneto 40 mlrd.US $. Takođe ne zna da ove podatke američkoj agenciji dostavlja NBS. O načinima iznošenja novca objasnio sam u sledećem tekstu: http://www.makroekonomija.org/0-dragan-radovic/iznosenje-novca-iz-zemlje-najveci-uzrok-nelikvidnosti-srpske-privrede/
 3. Sprečavanje navedenih kriminalnih radnji može se sprovesti za samo tri meseca, pa da li je bilo koji građanin Srbije protiv ovih mera? U roku od tri meseca moraju se sniziti i sve poreske stope: porez na dobit sa 15 na 10%, opterećenje zarada za trećinu, pljačkaški porez na imovinu višestruko sniziti i čitav niz drugih mera (prestanak izvoza sirovina i uvoza robe, podsticaji za opustošena područja Srbije, uvodjenje naknada porodiljama bez zaposlenja, snižavanje referentne stope, i dr.). Sa prvim danom primene novih mera, po isteku tromesečne „borbe“ moraju sve povećati (za početak) za 50 evra penzionerima, prosvetnim i zdravstvenim radnicima, pripadnicima vojske i policije. Potrošnja će biti povećana za 110 mil.evra na mesečnom, 1,3 mlrd. evra na godišnjem nivou. Kako je uvoz već smanjen, pokreću se domaći proizvođači , novca ima sasvim dovoljno. Kreće povećana tražnja za radnom snagom, povećavaju se zarade, napravljen je ambijent koji će obezbediti dugoročni razvoj Srbije.

Tačka 9. BD govori o privrednom ambijentu i objašnjava kako se stvara. I opet pominje neke slobode.   Zar nisam u potpunosti objasnio kako se stvara dobar privredni ambijent: čitavim nizom podsticajnih mera, sprečavanjem kriminala (već objašnjeno) i poštovanjem zakona (normalno je da će se zakon poštovati ako se vrši striktna primena, ako se na svim prekršiocima primene teške represivne mere). BD uporno govori o „mom serijalu o represiji“, razumljivo, apsolutno ništa nije znao o ogromnim utajama po branšama, načinima njihovog vršenja.

Tačka 10. do 13.

BD govori o nekim uličnim metodama, samo nigde ne vidimo rezultate. On ima problem sa GLAVNIMA, njega u stvari ne zanima sistemsko rešenje problema. Zašto bih pominjao imena? Kako bih mogao da znam ko su akteri (ima ih na hiljade) ako nemam pristup dokumentaciji. Postupak je bitan: uvozio si robu na crno, prekršio si zakon, TO SU GLAVNI ARGUMENTI.

 1. i 15. BD ne veruje da su tajkuni najviše uvozili i ostvarivali velike zarade zbog prolaska robe bez carine, ne zbog niskog kursa. Prolaskom robe bez carinjenja i plaćanja PDV-a na godišnjem nivou nastaju utaje (samim činom prelaska granice) od 600 do 700 miliona evra, presladak kolač koji uvoznički lobi ne odbija.
Da Vas podsetimo:  ŠIBICARSKA VLADA?

DB pravi strašnu grešku: „država u kojoj uvoznici pune četvrtinu budžeta mora da propadne“. U budžetu za 2016.g. prihodi od carinskog PDV-a planirani su 79%, samo 21% PDV-a bice naplaćeno dodatno od svih privrednih aktivnosti u zemlji. Nelogičnost se odmah primeti: uvoznici pri daljoj prodaju zaračunaju maržu od najmanje 50%, već u prvom sledećem koraku MORA da se ostvari naplata PDV-a bar 50% više od planirane – što znači da posle prvog koraka u budžetu mora biti 20% više novca od ukupno planirane naplate PDV-a. Postavlja se pitanje gde su sve druge naplate PDV-a od prodaje domaće robe i usluga: ugostiteljskih, telekomunikacionih, poljoprivrednih i svih drugih proizvoda, struje, goriva. Prosto je nemoguće! Odgovor je samo jedan: i tih 80% koje plate uvoznici, daljom prodajom „operu“ robu i prevedu na crno tržište, fantomske i peračke firme vrše povraćaj PDV-a, što opet stvara ogromne profite uvoznicima, dovoljan razlog za ponovni uvoz robe. Mnogo puta sam napisao, mnogo tekstova objavio, da je Poreska uprava Srbije najveći krivac za katastrofalno stanje, da bez reforme te službe niti jedna reforma poreske politike ne može uspeti.

http://www.koreni.rs/poreska-uprava-srbije-najveci-krivac/

http://www.koreni.rs/reforma-poreske-uprave-srbije

Tačka 16. BD opet greši, pominje iznošenje novca. Ne razume da isključivo mislim na pranjem izneti novac. Možda i razume, namerno zamenjuje teze. SVAKA NORMALNA,  dobra ekonomska politika bi sprečila iznošenje 55 mlrd. US $ od 5. oktobra do danas (BD nije učestvovao u tome, samo je pomogao „iznosačima“ da dođu na vlast; ali je shvatio grešku i napustio ih je vrlo brzo, tačno). DA LI SE BAR KAJE ŠTO IM JE POMOGAO DA DOĐU NA VLAST?

Tačka 17. Ponavljam, kod Đuke sam bio samo jedan put, kada nisam ni znao ko je, tada sam imao priliku da iznesem argumente da siva ekonomija, protiv koje se treba boriti, nije na uličnim i pijačnim kartonskim tezgama, već sasvim druga, nedvosmisleno objašnjena u 40 min. gostovanja.

Tačka 18. BD ponovo zamenjuje teze i kaže da pravdam represiju i da se zalažem za represivne mere, umesto da se zalažem za promenu totalitarnog sistema. Nedvosmisleno sam pokazao koje sve mere treba preduzeti na sprečavanju kriminala, po isteku prelaznog perioda, ko se ogluši treba da oseti zakone države. Niti jednom za više godina delovanja nisam pozvao nikoga na nasilje, na državne udare, ratno stanje, kako kaže BD. Isključivo brojkama, čisto ekonomski , bez ikakve politike, pokušavam da pokažem način izlaska Srbije iz najteže ekonomske situacije, u kojoj se sada nalazi.

Tačka 19. i 20. „Dragaš živi u prošlosti“ – baš tako. Stalno govori o svetskom iskustvu, radu za 50 inostranih vlada. Svi znamo da ga je u Srbiji Julka uništila, samo ne vidimo kakvi su rezultati od tolikog rada po svetu. Sam kaže da je finansijski uništen, nerazumljivo da neko sa takvim znanjem ne može da opstane. „Zapošljavao sam ljude i plaćao porez“. Opet prošlost. Punih 34 godine je na tržištu – mogu da zamislim kako to izgleda „kada je jedan bankar na tržištu“ od 1984.-1989. kada je krenuo u privatni biznis, kako kaže. I Orvel je imao 1984. Mladi bankar, pripravnik, na tržištu? I pita se ko sam, da li radim na tržištu. Da, radim, plaćam poreze i doprinose za veći broj radnika i danas (ne u prošlosti). Preko 20 godina niti jedan dinar nisam zaradio u bilo kakvom poslu sa državnim firmama.

„Raditi na crno i plaćati nula dinara poreza je najveća stimulacija za privrednika“ – tačno, odnosi se SAMO na ONE privrednike koji su dobrim delom u sivoj zoni. Ovo je činjenica, nikakva uvreda.

I na kraju tačke 20 BD kaže:“Zar treba da se povučem pred tim bezobrazlukom i prostaklukom“ – običan čitalac vrlo jednostavno može videti ko širi bezobrazluk i prostakluk u objavljenim tekstovima. Baja iz Zemuna očigledno ne pravi razliku između ulice i ekonomije.

 1. BD opet ne barata argumentima kada je Makedonija u pitanju. Iznosi sve potpuno pogrešne parametre, nema svrhe komentarisati.

Ponovljena tačka 21.(druga tema). BD se pita šta znači „kao i druge“ – omaškom sam izostavio zagradu u kojoj je trebalo da piše „ (van EU)“. Nepotrebno komentarisanje gramatike velikog eksperta za sve nauke, pa i srpski jezik. Samo nije stigao do lekcije gde se ČETRI piše ČETIRI. BD ponovo zamenjuje teze: „ispada da visoke stope poreza smanjuju sivu ekonomiju“. NE BD, jaka država, strah od represivnih mera sprečava utajivače da rade u sivoj zoni. „Kontrole i kazne dolaze na kraju“ kaže BD, ponovo greši, jer ne postoji kraj i početak, postoji legalan i nelegalan rad. Kazna ne postoji „na kraju“ za one koji legalno rade.

Da Vas podsetimo:  Bagatelisanje ljudskog dostojanstva

BD nikada nije čitao moje tekstove, da jeste video bi hiljadu puta napisan podatak o prosečnoj stopi sive ekonomije u zemljama EU koje su 12% do 15%. On navodi ZVANIČNE (kako kaže) podatake o visini sive ekonomije u pojedinim zemljama EU, slučajno ili iz neznanja ne kaže da te zemlje u sivu ekonomiju, osim neregistrovanog prometa robe i usluga, ubacuju i procenu prometa u : trgovini narkoticima, prostituciji i ljudima. Pomoću navedena tri parametra vrši se uvek nerealno veća procena prometa u sivoj zoni, veštački se povećava BDP samo iz jednog razloga: što je veći BDP, država se može još više zadužiti kod banaka. Zaključak: još jedna prevara bankarskog lobija za veštačkim povećanjem BDP-a, zbog dodatnog zaduživanja.

Niti jednom rečenicom nisam veličao EU, kako kaže BD. Zar nije normalno da matematički dokazujem kako možemo imati veće prihode u PIO i zdravstvenom fondu (da bar malo sustignemo evropske penzije, nivo usluga u zdravstvu, standard)

Tačka 21. (i treći put BD koristi tačku 21, verujem slučajno, desi se, ne mislim da ima konfuziju u glavi, da ne zna brojanje do 100…). Zahvaljujem mu se što je „suzdržan i korektan“, pravi fer borac sa ulice.

Gde je to BD naučio ekonomiju, pitam? U bankama? Gde su ti rezultati svetski poznatog i priznatog ekonomiste? Kako je moguće da takav kalibar finansijski propadne (kako je sam rekao)? Na koja to iskustva se poziva? Gde je to jedan bankar naučio kako treba razvijati ekonomiju neke zemlje, poresku politiku? Da li je na domaćem tržištu prošao kroz sve poreske reforme od 1990.g., da li zna štetne efekte svake do danas? Gde su ti silni uspešni privrednici koje je on oporavio, izveo na pravi put? BD je bankar, verujem dobar bankar. O bankarskoj politici Srbije nikada ne bih raspravljao sa njim jer to nije moja oblast. Kako je moguće da je ON ekspert za sve oblasti? BD vrlo dobro zna da ministar trgovine ne može da bude zubar ( https://www.youtube.com/watch?v=vcp_LikxEYA deo priče na 38. min. i 15“), izuzetno dobro objašnjava ko i sa koliko godina staža može biti na tom mestu. Pitam BD: pa zar nisu najveći poznavaoci poreskog sistema, predlagači rešenja, oni koji su preko 20 godina u toj materiji? Samo u toj materiji. Stručnjaci koji su radili po celoj Srbiji, prolazili sa našim privrednicima kroz sve probleme, rešavali ih zajedno.

I dalje ne razumem zašto BD predlaže devalvaciju dinara na paritet 300 din./evro? Potpuno mi je jasno kakvu bi katastrofu ta mera donela korisnicima stambenih kredita (80 hiljada stambenih kredita) i prezaduženim privrednicima. Na ovo pitanje nikada nećete dobiti konkretan odgovor od BD.

BD izvrće moje reči: ne pozivam pozicione eksperte da se obračunaju sa njim, samo se pitam kako niko od njih (to su oni koji svojim predlozima i delovanjem sve rade na urušavanju srpske privrede) ne traži da kurs devalvira na 200 ili 300 din./evro?

Tačka 22. Srbija je zrno peska u svetskoj ekonomiji, mi treba hiljadu naših problema (obrazložio sam koje) da rešimo pre nego počnemo da razmišljamo o dešavanjima u svetu. Svetska ekonomija me ne dotiče, kada vidim kako je BD prošao shvatam da mi je bolje biti „u lokalu“, kao što sam i dosadašnjih preko 20 godina. Sve vreme kao privatnik. Nikada propao. BD mora da pročita sve tekstove i analize koje sam objavio o sivoj ekonomiji, tada bi mu slika o mojoj stručnosti bila jasnija, ocena realnija. Pitanja koja mi je postavio, njegovo fascinanantno  znanje o: finansijskom trejdingu, MT999, FX4, svemoguće kartice i offline provlačenje novca, POF, i još mnogo što-šta, daju mi odgovore na moje nepoznanice, jasno mi je, kako je postao ekspert za ekonomske probleme u Srbiji (brale). Shvatio sam na osnovu kojih saznanja je BD dao rešenja poput: devalvacije dinara na paritet 300 din./evro, rast privrede 40%, ZAPOŠLJAVANJE 3,5 MILIONA, kontrolisani bankrot. Da, do sada nisam pomenuo poslednju meru, nije mi samo jasno da li kontrolisani bankrot znači da prevarimo:    a. većinu poverioca i otpišemo sve kredite, b. samo po nekog poverioca i otpišemo deo kredita, c. većinu poverilaca i otpišemo deo kredita, d. samo po nekog poverioca i otpišemo deo kredita. Odlučićemo već nekako, u svakom slučaju prevarićemo poverioce. Kontrolisano.

Zahvaljujem se BD zato što mi je omogućio da svojim odgovorima ublažim bar malo lošu ocenu koju mi je dao zbog nestručnosti.

Dragan Radović

Dragan Radović

Beograd, 11.02.2016.

6 KOMENTARA

 1. Lazovcina. U mojoj firmi je bio dva puta, uzeo ljudima pare na ime clanarine po 1000-2000 dinara, a bilo je oko 1000 akcionara. meni doduse nije jer sam ga procitao. Samo jedan mali broj ljudi poverovao meni a ne njemu i zato su mi zahvalni jer su uspeli da prodaju akcije, do duse po malo manjoj ceni od nominalne. Trgovanje akcijama je trajalo samo nedelju dana i posle toga nije prodata nijedna akcija nit ce biti posto firma ide u stecaj.poznati tajkun je kupio firmu radi gradjevinskog zemljista a ne da ona radi. I sto je jos gore to su sve platili zaposleni.Sada posle deset godina svi kazu da sam bio u pravu. Isao je Dragas po svim firmama po Srbiji i ubirao clanarinu za njegovo udruzenje malih akcionara. Napominjem njegovo jer ga je on osnovao sa namerom koju je ostvario a to je prevara. Garantovo je radnicima da ce izdejstvovati kod poslodavca da se uvecaju cene akcija za 10-50 puta.

 2. Kako da se mi laici i za ekonomiju i za finansije (bankarstvo) snađemo u ovakvoj diskusiji. Lično nisam u stanju da se izjasnim o argumentaciji koju iznose jedan ili drugi ekspert. Jednostavno, u takvu problematiku veoma sam slabo upućen.

  Ono što me iznenađuje, jeste nadmenost B. Dragaša u odnosu na D. Radovića. Takvo ponašanje u najmanju ruku bi se moglo okarakterisati kao nekorektno i nepristojno. Dragaš bi trebalo da zna da time što će svom sagovorniku reći kako ovaj „nema pojma“ nikako neće ubediti čitaoca da je on znalac, a onaj drugi neznalica.

  „Mislim da je važno da mu odgovorim i da ga postavim na mesto koje mu pripada…“, kaže Dragaš na račun D. Radovića. Najpre, ko je gospodin Dragaš da bilo koga „postavlja“ na nekakvo mesto? Deklarativno Dragaš se protivi represiji i bori se za nekakvu (da li fiktivnu) slobodu, a u realnosti, vidimo, ponaša se nasilnički, diktatorski. Valjda misli da je sloboda namenjena samo njemu.

  Drugo, iako, kako rekoh, nisam kvalifikovan da se upustim u stručni deo diskusije Radovića i Dragaša, smatram da je opstanak društva nemoguć bez represije. Ko god misli drugačije, pa bio to i veliki ekspert kakav je g. Dragaš, sumnjam da može biti u pravu. Šta su zakoni jedne zemlje ako nisu represija? Bez represije nastupa društvena anomija – i tu verujem da je g. Radović u pravu. Otuda, valjda je stvar u tome da se striktno primenjuju zakonski paragrafi, jer bez toga nastupa haos sličan ovome kojeg danas imamo u Srbiji.

  Uostalom, da skratim priču… ako jedno društvo može da funkcioniše bez represije, zašto sam Dragaš govori drugačije? On tvrdi sledeće: „Predložio sam da se tajkuni uhapse po Zakonu o poreklu kapitala od 1990 – 2015 i da im se Zakonom o konfiskaciji oduzme imovina.“ Zar hapšenja i konfiskacija nisu represija?

 3. Nisam bankar, nisam ni ekonomista, ali sam Vas sve veoma dobro razumeo i podržavam Vas u svemu. Nije dobro da se spuštate na nivo BD i da sa njim polemišete o stvarima o kojima ili ne zna ili namerno krivo govori. Vi ste mlađi čovek, pa se verovatno ne sećate velike narodne prevare ovog gospodina BD, oko malih akcionara, ako to znate za rad prevarenih bilo bi dobro da tu prevaru ilustrujete, jer to Vam je BD, prevarant a ne bankar.

 4. Cudno je da Dragas neargumentovano napada Radovica koji je mnogo toga vrlo jednostavno napisao i obrazlozio. Koliko se secam Radovic ima desetak obradjenih (tema u Korenima) na vrlo specifican nacin. U sukobima misljenja treba ici samo na temu, nas citaoce ne zanima nicija privatnost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime