Odgovor jedne penzionerke na Pismo predsednika

7
2340

Cenjeni gospodine predsedniče

Kao mnogi penzioneri, na moju adresu ovih dana je stiglo Vaše pismo u kome mi se patetično zahvaljujete što ste mi bez moje dozvole zavukli ruku u džep i svakog meseca uzimali od moje penzije. I to protivustavno! Ali šta Vas briga za Ustav, kršite ga na svakom koraku i u svakoj prilici. Penzija je moje stečeno pravo. Tu penziju sam zaradila punim radnim stažom, radeći pošteno i savesno na odgovornim i opasnim poslovima. To sam izdvajala od moje plate i uplaćivala u Fond PIO kako bih imala spokojan život u penziji. U pismu mi niste dostavili Vašu adresu kako bih mogla da Vam se obratim kako je red, te to činim ovim putem.

Da li se penzioneri, srećni zbog Vašeg pisma, sećaju Vaših reči iz 2015. godine kad ste sa mesta premijera poručili penzionerima: „ MMF bi nam dozvolio da više povećamo plate i penzije , ali ja to neću! Eto, neću“- nabusito ste rekli na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. (1), (2)

Uspeli ste da Vama dragim penzionerima (ili mrskim parazitima?), penzije svedete na socijalna davanja. Uspeli ste da Vi i Vaša vlada odlučujete o visini penzija i to ukoliko ima para u budžetu. Ako nema, nema ni penzija.Oduzimate penzionerima sigurnost koju su imali u Fondu PIO tako što ste izmenili Zakon o PIO. Predloženim izmenama Zakona o PIO predviđa se i ukidanje formule za usklađivanje penzija dva puta godišnje, a umesto toga, Vladi sa daje ovlašćenje da sama o tome odlučuje. Odgovor Fiskalnog saveta je bio jasan, ako je imao ko da čuje; „Dobro je to što zakonske izmene ukidaju Zakon o privremenom smanjenju penzija, ali unose nesigurnost i potencijalno svode penzijski sistem Srbije na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog istoka“ (3). Kako Vas nije stid?

Da Vas podsetimo:  Srbi ponizite se pred Bogom, a uzvisite se pred ljudima!

Ko ste Vi da odlučujete koja je penzija velika a koja mala? Oni sa većom penzijom su više uplaćivali u Fond PIO i spadaju uglavnom u visoko obrazovane ljude. Znači, favorizujete svoje glasače, koji kupuju vaše bljuc novine po ceni od 25 dinara i ispirete im mozak svakodnevno. Vaše svakodnevo pojavljivanje na raznim TV stanicama i reprize Vaših kukumavčenja i prenemaganja malo su otužne, zar ne mislite? Sve što je previše, nije zdravo.

Dakle, obratili ste mi se pismom u koverti na kojoj je logo Vaše stranke – Srpske napredne stranke, i nije mi bilo jasno da li se Vi to meni zahvaljujete kao predsednik Srbije, kao predsednik stranke SNS ili kao građanin A. Vučić? Po svemu sudeći, biće da ste mi se „zahvalili“ kao predsednik Srpske napredne stranke, Vaše stranke. I pitam, se ako je logo SNS na koverti, da li ste Vi moj novac, koji ste protivustavno prisvojili, iskoristili za finansiranje Vaše partije? Da li možda sa pismom na kom je i naša adresa, a logo Vaše stranke možemo u apotekama da kupimo za 50% nižu cenu lekove koji nisu na listi? To bi bilo lepo gospodine predsedniče i vratili bi nam delić onog što ste nam protivustavno uzeli. Uostalom nikad nam niste ni rekli za šta ste upotrebili taj novac: da li da poboljšate uslove lečenja penzionera, koji su ugrožena grupa stanovništva, da li ste taj novac iskoristili za poboljšanje plata prosvetnih radnika i unapređenje škola? Da li ste taj novac utrošili za poboljšanje materijalnog položaja trudnica i porodilja i za zaštitu dece? Da li ste taj novac iskoristili kako bi poboljšali primanja medicinskog osoblja, koje nas masovno napušta, i ukinuli ropsko volontiranje u bolnicama! Ne znamo ništa o tome, gospodine predsedniče, o ničemu nas ne obaveštavate, sem o Vašim susretima sa značajnim ljudima iz domena politike. Hvalite se kako je ugled Srbije, i pre svega Vaš, porastao do neslućenih visina, a onda dođe 11. novembar i videsmo Vas u nekom zadnjem redu! Niste umeli čak ni dostojanstveno da reagujete na taj odvratan čin Makronove vlade i još se hvalite kako ćete ga dočekati veličanstveno! Bravo, predsedniče SNS i Srbije!

Da Vas podsetimo:  Lex specialis – za zaštitu dece

Vašu zahvalnost bih prihvatila, da ste mi u pismu saopštili kada mislite da mi vratite novac sa pripadajućom kamatom koji ste četiri godine bespravno koristili bez mog pristanka, i bez mog znanja gde je taj novac potrošen. Obećali ste da ćete nam vratiti ukradenu penziju, ukinuli ste Zakon o privremenom uređivanju načina isplata penzija, ali niste rekli kada ćete nam vratiti otete penzije i do kog termina. Naravno, uz pripadajuću kamatu.
Pripremam tužbu zbog ovako bespravnog i skandaloznog oduzimanja (krađe!) dela moje penzije, koja je moje stečeno pravo, jer sam je zaradila svojim rukama i svojim trudom, i ići ću i do Strazbura. Moj novac moraćete da mi vratite kad tad i to s kamatom!

I na samom kraju da Vas nešto pitam, predsedniče SNS: odakle Vam moja adresa i s kojim pravom zadirete u moju privatnost?

Uz pozdrav

Jedna od mnogih beogradskih penzionerki koje su dobile Vaše ljubazno pismo!

PS
Znam da se trenutno i Vi i naša zemlja nalaze u teškoj poziciji, ali razmislite da li ste možda i Vi tome doprineli ukidajući Briselskim sporazumom sve institucije Srbije na Kosovu i Metohiji? Ali ne sumnjam u Vas, naći ćete Vi već neki modus kojim ćete Srbima opravdati svoj nerazuman gest o razmeni našeg za naše, a ovaj kritičan trenutak možda će ubrzati Vašu odluku.

Mirjana Anđelković Lukić
Za Korene
24.novembar 2018.

7 KOMENTARA

 1. Nije mi on smanjio penziju,već samo ispunjava naredbu sila Amerike,Britanije i Izraela kao kolonizatora Srbije,njihovih globalnih planova i institucija kao što je MMF.

  • Еееелизабет, зашто си таква… Није АВ, он само повлачи полуге за њих? Зашто то не ради Орбан у Мађарској, него им је рекао да спакују кофере и да му њихове „услуге“ нису потребне? Да ММФ нема АВ у Србији, и гомилицу других издајничких каријериста, ништа се од овог не би догађало.

 2. Господину Александру Вучићу, 11000 Београд, Андрићев венац број 1

  Предмет: Враћање писма захвалности

  Поштовани Вучићу,

  Како ми је пензија, без потребе и нужде, отимана без мог знања и сагласности, а сада у писму, које сам примио 21. новембра 2018. године у које ми зе захваљујете на мом стрпљењу, одговорности, поштовање и љубави према својој земљи. Шта мислите да отете пензије од око 800 милиона евра (мени лично 5000 евра) су спасили државу, не нису, већ су трошене на периферне ствари, брљање у градњи аутопутева, субвенционирање странцима радна места, а не нашим бизнисменима, крађа и криминал, надуване и нерентабилне инвестиције и беспотребно бацање пара у “бунар” звани привреда и спашавање оно што се не може спасити. За то време, држава је задужена, колико се зна, за још више од 12 милијарди евра, које ће враћати и наши чукун унуци. Да ли мислите да је неко толика будала да верује да је земља спашена са отетим пензијама од 800 милиона евра. Није Вучићу и то је бацање магле у очи покрадених пензионера и због тога не прихватам писмо захваљивања, то ми је испод части и савести.

  Разумео бих добру намеру, да сте у писму, навели како су утрошени новци од отетих пензија и када ћете вратити отетих пензија, а овако терате нас да то урадимо судским путем. Паметније је било да је, уместо писма захвалности, која Србију коштају више од 15 милиона динара, тај новац уплаћен за потребе болесних и гладних деце.

  С обзиром да се осећам, са овим Вашим лицемерним и још и страначки обојеним писмом захвалности, понижено, опљачкано и злоупотребљено као човек и поштен грађанин ове земље, а ради чисте савести, враћам Вам Ваше писмо.

  С поздравом,

 3. Ovo će „rasplakati najvećeg i najhumanijeg“ predsednika u Evropi ? „Osetljiv je on“ kao policijski pendrek . Naš veliki problem je kako poslati predsednika na preko porebno duševno lečenje pre svega zbog njega , njegove porodice , njegove stranke i svih zaljubljenih u njega .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime