Odgovor ministra Tasovca na saopštenje UNS-a: „Pravo na anonimnost“!

0
691

ivan-tasovac-Tanjug-Sava-RadovanovicI dalje mi nije jasno zašto čelnici Udruženja novinara Srbije (UNS) odbijaju da stanu iza svojih stavova imenom i prezimenom, ali ne želim da na bilo koji način bilo kome, pa ni rukovodstvu našeg najstarijeg medijskog udruženja, osporim pravo na anonimnost.

Pitam se, međutim, ko je čelnicima UNS-a dao mandat da se javnosti i Vladi Republike Srbije obraćaju ne samo u ime svog članstva nego u ime cele novinarske struke.

Ministarstvo kulture i informisanja zakone i pravilnike ne tumači — već primenjuje. Onaj ko smatra da su zakoni prekršeni time što predstavnici UNS-a u komisijama Ministarstva imaju „istu težinu kao i pojedini počasni članovi NUNS-a” i članovi svih drugih novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, može i treba da zadovoljenje zatraži sudskim putem.

Za Ministarstvo kulture i informisanja su svi članovi medijskih komisija kao i učesnici medijskih konkursa ravnopravni u pravima i obavezama, što je potvrda potpunog razumevanja i poštovanja medijskog pluralizma.

Ja lično preuzimam punu odgovornost za „totalni fijasko Ministarstva kulture i informisanja u trošenju budžetskog novca za medije” i za „katastrofu” koju sam izazvao, ali molim Udruženje novinara Srbije (UNS) da o tome zvanično obavesti svih 348 medija koji su na ovom konkursu osvojili preko 2 miliona evra iz budžeta Republike Srbije.

Takođe molim UNS da o „totalnom fijasku” i „katastrofi” izvesti i 36 članova komisije iz redova medijske zajednice, koji su ocenjivali projekte.

Četvoro eksperata: Nina Brajovića, Oliveru Kovačević, Petra Jeremića i Vladimira Radomirovića, koji su na predlog UNS-a kao članovi komisije aktivno učestvovali u gore pomenutom „totalnom fijasku“ i „katastrofi”, ću obavestiti lično.
Voleo bih da se ujedinimo oko principa a ne oko prezira prema bilo kome. Ali ako je preduslov ujedinjenja prezir prema meni, rado ću ga prihvatiti.

Da Vas podsetimo:  Priča o Jeli Deljanin pred sudom

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja

UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime