Odlaže se usvajanje Zakona o Vojsci Kosova

0
875

Usvajanje Zakona o formiranju Vojske Kosova odloženo je, potvrdio je danas predsednik Kosova, Hašim Tači. U pismu upućenom predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju, zatražio je da se inicijativa koju je on predložio – ne stavlja na dnevni red Skupštine, „na neko vreme“, dok god se ne iskoristi i poslednja mogućnost da se Kosovske bezbednosne snage, ustavnim amandmanima, transformišu u vojsku. Da će Zakon o formiranju Vojske Kosova „biti povučen iz procedure“ pre dva dana javila je agencija Beta, pozivajući se na izvore u institucijama Kosova.

2017-04-08_060734„Danas sam poslao pismo Veseljiju u kojem tražim da moju inicijativu na neko vreme ne stavlja na dnevni red, i da se pokuša da se iskoristi poslednji napor da se transformacija KBS-a izvrši putem ustavnih promena,“ kazao je Tači, prenosi Koha.

„Naše institucije još uvek imaju na raspolaganju dovoljno vremena za poslednji pokušaj da obezbede podršku zajednica za uspostavljanje oružanih snaga,“ dodao je, takođe.

Istakao je i da su „predstavnici liste Srpska šest meseci bojkotovali parlament i da je bilo nemoguće obezbediti podršku za ovaj proces“.
U međuvremenu, mediji u Prištini objavili su dokument pisma koje je Tači uputio Veseljiju. Dokument možete pogledati OVDE.

„Pravnu inicijativu sam preuzeo, jer smatram da Kosovo nije u stanju da ispuni zahtev za članstvo u NATO-u. Preduzetom inicijativom imali smo veoma korisnu raspravu, pozitivan ishod je kraj bojkota i povratak liste Srpska u kosovske institucije,“ istakao je, takođe.

Tači smatra da je su kosovska institucije, političke partije i građani spremni da naprave sledeći korak u formiranju Oružanih snaga, bilo kroz promenu Ustava, ili zakonsku inicijativu.

Stojanović na konferenciji „Kosovske bezbednosne snage – Perspektiva u budućnosti“: Ne može se očekivati od Srba da podrže Vojsku

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili Stefan će ponovo ići po badnjak

I dok predsednik Kosova ističe da „institucije imaju dovoljno vremena da obezbede podršku zajednica“, zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, još jednom ističe da se ne može očekivati od Srba da podrže formiranje Vojske.

„Čak i ako do transformacije dođe, ona neće poboljšati živote pojedinaca. Postoji potreba za novim radnim mestima, vladavinom prava,“ naveo je Stojanović na konferenciji „Kosovske bezbednosne snage – Perspektiva u budućnosti“ koje je organizovao Institut RIDEA, prenosi Ljajmi.net.

Kosovski predsednik prosledio je predsedništvu Skupštine Kosova početkom marta Nacrt zakona o transformaciji KBS-a u oružane snage, odakle je potom prosleđen kosovskoj vladi, koja ga je zatim poslala Ministarstvu Kosovskih bezbednosnih snaga, finansija i Ministarstvu za evropske integracije.

Mišljenja ova tri odeljenja kosovske vlade poslata su potom Premijeru Kosova, koji bi, nakon određenog vremena – ne više do jednog meseca od dana prijema nacrta zakona – trebalo da odredi datum kada će nacrt zakona biti prosleđen poslanicima na glasanje.

Vlada Kosova se, međutim, od 9. marta, kada je saopštila da će predlog zakona, čim stigne, razmotriti – nije oglašavala.

www.kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime