Odloženo suđenje Počuči

0
1128

Po drugi put je odloženo suđenje bivšem portparolu policije Radomiru Počuči zbog pretnji nasiljem Ženama u crnom.

srebrenica beograd
Žene u crnom u Beogradu odaju počast žrtvama Srebrenice. Foto: BIRN/Marija Ristić.

Suđenje Počuči, bivšem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije, u sredu je ponovo, pošto se njegov advokat nije pojavio u sudu, jer je na odmoru, saopštile su Žene u crnom.

„Sud je obavešten da je advokat optuženog na odmoru, pa je od suda zatraženo da odloži ročište“, navedeno je u saopštenju Žena u crnom.

Počuča je optužen za ugrožavanje bezbednosti Žena u crnom, zbog izjave da bi huligani trebalo da se ujedine i obračunaju sa Ženama u crnom, nakon što su one u Beogradu obeležilie 15. godišnjicu ratnih zločina srpskih snaga nad kosovskim Albancima tokom sukoba pred kraj devedesetih.

“Umesto da trošite pesnice između sebe, a vi ste rodoljubi – udružite se i podelite onome kome treba”, napisao je Počuča na svom Fejsbuk profilu.

“Žene u crnom su jedino aktivne kada treba pljunuti po Srbiji, ukazivanjem na navodne i nedokazane zločine srpske vojske policije i dobrovoljaca”, napisao je on.

Počuča je izbačen i iz službe.

Uprkos činjenici da prema zakonima Srbije, branilac optuženog ne mora da bude prisutan da bi se održalo ročište u takvim slučajevima, i sudija i tužilac su se saglasili da suđenje bude odloženo za 17. septembar.

Počuča je sudski proces nazvao „licemerjem“ i „farsom“.

„Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem organizacija kao što su Žene u crnom, koje deluju protiv interesa države“, rekao je Počuča u sredu.

Staša Zajović iz Žena u crnom rekla je da se nada da će sud presuditi da su takve pretnje neprihvatljive.

Da Vas podsetimo:  Sporan otpis duga: Bečej u jednom danu ostao bez 50 miliona dinara

„Uprkos odlaganjima, očekujem fer suđenje, koje će poslati jasnu poruku da je nasilje protiv aktivista za ljudska prava kažnjivo“, rekla je Zajović.

Inače, aktivisti Žena u crnom fizički su napadnuti 8. jula, tokom mirovne akcije u Valjevu, gde su odavali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Njih je napala gripa mladića, koji su nosili majice sa likom Ratka Mladića, kome se trenutno pred Tribunalom u Hagu sudi zbog optužbi za genocid.

Policija je privela četiri napadača, a sud u Valjevu im je odredio pritvor do 30 dana.

Marija Ristić / BIRN

balkaninsight

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime