Odluka suda u Hagu o JUKOS-u

1
1096

© Photo: RIA Novosti/Vladimir Vyatkin Odluka Arbitražnog suda u Hagu o tome da Rusija plati odštetu u korist bivših akcionara JUKOS-a od preko 50 milijardi dolara ima neviđeni karakter i dalekosežne političke posledice, smatra pravnik Ilja Remeslo. Ako ova odluka bude ostavljena na snazi, u opasnosti će se naći strani aktivi Rusije – novac, imovina, hartije od vrednosti mogu da budu predmet potraživanja.

Tužba akcionara je zasnovana na tvrdnji da su ruske vlasti specijalno uložile poreske pretenzije i organizovale bankrotstvo JUKOS-a kako bi ga podvrgle eksproprijaciji. Prema mišljenju tužitelja, samim tim Rusija je narušila obaveze usvojene u okviru Ugovora uz Energetsku povelju.

Pretenzije prema Rusiji su bile zasnovane na takozvanom Ugovoru uz Energetsku povelju. Ovaj dokument predviđa zaštitu i podsticanje stranih investicija u energetiku, slobodnu trgovinu energetskim materijalima, mehanizme rešavanja sporova između država ili investitora i države.

Rusija je potpisala dati dokument, ali nije ga ratifikovala – znači, za Rusiju on nema pravnu snagu. Ipak, 31. oktobra 2005. godine održan je pretres slučaja u okviru kojeg su strane potpisale sporazum, saglasivši se da spor bude razmatran u datom sudu.

Takođe skreće na sebe pažnju činjenica da su na sudu Rusiju predstavljali strani konsultanti zapadnih pravnih firmi. Tačnije tužbom protiv Rusije u vrednosti od 112 milijardi dolara bavili su se stranci.

Ko je doneo političku odluku o učešću Rusije u Haškoj arbitraži i ko je angažovao strane konsultatne – glavno je pitanje kojim treba da se pozabave ruske vlasti. Sve ostalo je već posledica.

U skladu sa pravilnikom arbitraže, odluka je konačna. Ipak ruska strana ima šansu da uloži žalbu na odluku u nacionalnom sudu Holandije. Arbitražni zakon ove zemlje predviđa mogućnost ukidanja odluke suda po motivu kršenja bazičnih, opštepriznatih normi prava i morala, kao i kršenja normi arbitražne rasprave.

Da Vas podsetimo:  Zašto avioni izbegavaju let preko Tihog okeana?

U slučaju da odluka bude ostavljena na snazi, u opasnosti će se naći strani aktivi rusije (novac, imovina, hartije od vrednosti) – one mogu da budu predmet potraživanja. Zaduženost po odluci suda treba da bude podmirena do januara 2015. godine.

Rusija treba da načini strateški izbor. Ili nacionalni interesi, i tada za Rusiju treba da postoje samo nacionalno pravo i nacionalni sudovi. Ili, poveravajući važna pitanja stranim sudovima, Rusija im daje u ruke svoj suverenitet.

Odluka Haške arbitraže potvrdila je ispravnost datog stava. Zapad je sačuvao dati sud za Rusiju „u rezervi“ i izricanje takve odluke u vreme konfrontacije zbog događaja u Ukrajini nije slučajno.

Što se tiče mera zaštite ruske imovine u inostranstvu od zaplene, u takvoj situaciji mogu da pomognu samo uzvratne „asimetrične“ mere – pretnja konfiskacije svojine stranih kompanija onih država koje će izvršavati odluku Haške arbitraže.

serbian.ruvr.ru

1 KOMENTAR

 1. Odluka Arbitaznog suda u Hagu, sa kojom se trazi od Rusije da plati preko 50 miliardi dolara ostete bivsim akcionarima JUKOSA je politicki motivisana. Ona je ocigledno donesena na trazenje tajnih vladara iz senke. Oni sada preko zemalja NATO pakta vode propagandni rat protiv Rusije i njezinog Presjednika Vladimira Putina.

  Rusku Federaciju u buducnosti od raspada zemlje pod uticajem Novog svetskog poretka sa Zapada, a njezinog Presjednika Vladimira Putina od Haga, moze da spasi samo ako Rusija bude spremna sa oruzjem da stiti i brani svoje interese svuda po svijetu.

  Pravoslavnu Rusiju i sve Slavene zele da uniste neprijateljski nastrojene rimokatolicke i protestanske zemlje sa Zapada. Sledeci satansku ideologiju Novog svetskog poretka o potrebi osnivanja jedinstvene planetarne drzave u kojoj ce sva prirodna bogastva na planeti zemlji biti sveopste dobro covecanstva sa kojim ce zemlje Zapada zbog svojih tehnicki dostignuca raspolagati prema svojim potrebama, one su napustile put i ucenje Bogocovjeka Isusa Hrista, i tako poceli da idu putem satanski lazi i obmana i da sluze Antihristu umjesto Bogu Hristu. To je razlog sto pseudohriscanske zemlje sa Zapada zele sada kroz NATO pakt da uniste Rusiju i Slavene kao i sve druge istorijske narode koji su svjesni svojih neprolazni bozanski vrijednosti i ljudski dragocjenosti!

  Kroz ideje Novog svetskog poretka koji ze zalaze o potrebi osnivanja jedinstvene planetarne drzave, rimokatolicke i protestanske zemlje sa Zapada vode u stvari novi kolonijalni i krstaski rat protiv Pravoslavlja i naroda koji pripadaju drugim civilizacijama. Na pomolu je sukob civilizacija koji vodi i sada u velikjoj tisini da se Vlasi (SRBi i drugi Slaveni) nebi tako dosjetili o cemu se radi. Kroz Novi svetski poredak Satana zeli preko sluga svojih preko zemalja NATO pakta u ime „ljudski prava i ljudski sloboda“ da izvrsi perfidno ekonomsko i duhovno porobljavanje covjecanstva.

  Pravoslavni SRBi sa Balkana za poslednjih sto godina su tri puta specili Satanu i sluge njegove da oni porobe i uniste covjecanstvo. Prvi put porobljavanje covjecanstva od paklenih sila tame SRBi su sprecili 1914 godine kroz Prvi svjetski rat. Drugi put Pravoslavni SRBi su tokom Drugog svetskog rata svojom pobunom protiv Hitlera, omeli njegove planove za rat protiv Rusije. Umjesto da krene u prolece 1941 godine u ratni pohod protiv Rusije, kao sto je Hitler bio planirao, on je morao zbog dogadjaja u SRBiji da krene u rat protiv Jugoslavije. Hitler je tako zbog rata u Jugoslaviji izgubio tri puna mjeseca koja su posle bila presudna za ishod rata u Rusiji. Treci put Pravoslavni SRBi su sprecili Satanu i sluge njegove da zagospodare svijetom 1991 godine. Poslije raspada Sovjetskog Saveza vise nije bilo vojne sile koja bi mogla NATO pakt da zaustavi u njegovim osvajackim planovima o porobljavanju covjecanstva. Djavo je resio da krene u osvajanje svijeta razbijanjem Jugoslavije. Po misljenju tajnih vladara svijeta rat u Jugoslaviji je trebao samo da bude vojna vezba za pripadnike NATO snaga. Ona je trebala da posluzi samo za uvezbavanje vojske sila Necastivog gde bi ona u pravim ratnim uslovima uvjezbavala svoj buduci politicki i vojni pohod na Pravoslavnu Rusiju.

  Medjutim, ljudi snuju a Bog odredjuje sta ce biti zivotu nasem. Zbog Pravoslavnih SRBa i njihove velike ljubavi prema istini Hristovoj i pravdi Bozijoj, ratni dogadjaji u Jugoslaviji se nisu odvijali po planu palog Lucifera i sluga njegovih. Rat izmedju Boga i Satane, SRBa i Medjunarodne Zajednice sa NATO paktom na celu se produzio preko deset godina, sto je dalo Rusiji dovoljno vremena da se ona ekonomski oporavi i vojnicki ponovo uzdigne i podigne sa svojih koljena na koja je bila bacena raspadom Sovjetskog Saveza.

  NATO pakt je izgubio tako poput Hitlera svoje dragocjeno vreme u ratu sa SRBima. To je omogucilo Svetoj Rusiji da se ona pokaje za grehe svoje zbog njezinog otpadnistva od Boga i Pravoslavlja za vreme komunizma. On je planski ubacen u Rusiju sa Zapada gde je ponikao i gde su zivjeli njegovi tvorci: Jevrejin njemackog porekla Karl Marks i „Englez“ Fridrih Engels. SRBi su tako tri puta u toku samo jednog vijeka sprecili Satanu i sluge njegove da oni zagospodare svijetom. Svoju vjernost Bogu, Starom SRBskom Rodjaku Gospodu nasem Isusu Hristu i Crkvi Njegovoj SRBi su skupo platili po zemaljskim mjerilima. SRBi su izgubili svoju jedinstvenu drzavu i dozivjeli od svjetskih mocnika da oni od jedinstvenog SRBskog narodnog, duhovnog, crkvenog, kulturnog i drzavnog bica stvaraju silom i prevarom nove izmisljene pokrajinske narode i drzaveu. Medjutim, sve sto dodje to i prodje. Tako ce proci i sadasnje zlo koje sada sa SRBima vlada, a njihova junacka djela od opsteg svetskog znacaja bice zlatnim slovima zapisana u istoriji svijeta!

  Ratni dogadjaji u bivsoj Jugoslaviji i njezin raspad kao i veliko stradanje SRBa tokom dvadesetog vijeka su omele i sprecile neprijateljske zemlje Zapada, da one na pragu Novog doba kroz vojne operacije NATO pakta na vreme izvrse od Satane svoj dobijeni zadatak, i ostvare njegove danovno donesene planove sa kojima se predvidja u Novom svetskom poretku unistenje Pravoslavlja: Svete Rusije, Savine Svete SRBije i Slavena kao izabranog naroda Bozjeg!

  Zbog toga i odluka Arbitaznog suda sa kojom se zahtjeva od Svete Rusije da ona isplati na ime ostete akcionarima JUKOS-a pedcest milijardi dolara nije nista drugo vec samo jos jedan sramni pokusaj palog andjela Lucifera ili Satane sa kojim on preko sluga svoji iz zemalja NATO pakta zeli u ime Medjunarodne Zajednice da ispita koliko je Pravoslavna Rusija danas mocna i jaka, i koliko ona cvrsto stoji na putu Svetog Vladimira koji ruski Narod i sada vodi preko njezinog Presjednika Vladimira Putina u slavne pobjede nad svim neprijateljima istine Hristove i pravde Bozije!

  Djavo proba da prevari ako moze i izabrane sinove i kceri Svetog Pravoslavlja. Satana je kusao i Hrista u pustinji, sve dok mu Gospod nije odgovorio: „Idi od mene Sotono; jer stoji napisano: Gospodu Bogu svojemu poklanjaj se i njemu jedino sluzi“.(Mt.4,10) Kada Sveta Rusija bude preko svoga Presjednika Vladimira Putina tako odgovorila svetskim mocnicima i tajnim vladarima iz senke, tada ce djavo Rusiju da ostavi na miru, i andjeli Gospodnji noj ce da sluze! Amin. Boze daj!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime