Odmor za svačiji džep – gradovi koje obavezno treba posetiti

0
35

Vreme je letnjih odmora, a za mnoge su sunce, more i plaža simboli letnjih dana. Međutim, letovanje ne može baš svako sebi da priušti – barem ne punih deset dana, koliko odmor najčešće traje. Sa druge strane, i ograničenost vremenom takođe može biti problem i uticati da vam odmor propadne.

Poslednjih godina sve više agencija organizuje putovanja za svačiji džep, svačije obaveze i slobodno vreme, i to na prelepim destinacijama. Iako su egzotična mesta uvek poželjne i atraktivne destinacije, postoje destinacije čija će vas lepota oduševiti i zbog kojih ćete promeniti doživljaj leta i odmora uopšte.

U daljem tekstu saznajte koja mesta, odnosno gradove možete posetiti ovog leta, tako da maksimalno uživate na odmoru i da vaše putovanje bude uzbudljivo.

Istanbul – foto Pixabay

Putovanje u Istanbul – odmor za svačiji džep u gradu koji leži na dva kontinenta

Istanbul je grad vanvremenske lepote, bogate kulturne i istorijske baštine; grad koji na poseban način ukršta prošlost i sadašnjost, što ga čini nezaobilaznom atrakcijom turista širom sveta. Cena putovanja u ovaj jedinstven turski grad kreće se od 79 evra (last minute ponude) do 119 evra, a zavisno od agencije koju izaberete, grada iz kog putujete i od doba godine. Ovo mini-putovanje najčešće traje 5 dana, što je sasvim dovoljno za prvo upoznavanje sa Istanbulom. Pre nego što se odlučite za ovo putovanje, najvažnije je da se ukratno informišete o gradu i da znatte šta posetiti u Istanbulu kada ste u njemu prvi put. Aja SofijaPlava džamijaTopkapi palata – samo su neke od prelepih zdanja koje treba posetiti. Ako budete bili u prilici, obavezno posetite i azijsku stranu grada, koja je u potpunom kontrastu  u odnosu na evropsku.

Odmor u Toskani – sedište najlepših italijanskih gradova

Putovanje u Toskanu je odnedavno postalo veoma popularno, a tome su nesumnjivo doprinele pristupačne cene (od 120 do 150 evra za dva ili tri noćenja). Naravno, lepota ove italijanske regije poznata je odavno. Zajedno sa okolnim mestima koja doprinose njenoj lepoti, a do kojih agencije organizuju fakultativne izlete (FirencaPizaLukaSienaSan Điminjano), doživljaj Toskane će biti potpun! Brojni turisti ovu regiju posećuju zbog njenog kulturnog i umetničnog bogatstva; drugi joj se vraćaju kako bi do kraja istražili njena neobična sela i lekovite banje, dok svi zajedno nose uspomenu na neopisive pejzaže, brežuljke, vinograde i planinske staze. Ako putovanje organizujete u sopstvenoj režiji, predlažemo da se upustite u malu toskansku avanturu i njenu prirodu doživite planinarenjem, dugim pešačkim turama i kampovanjem. Unapred se pripremite za ove aktivnosti, a ako planirate avanturu od dva-tri dana, obavezno ponesite kamp šatore, rezervnu odeću i dosta hrane. Rasklopivi ormari će vam takođe dobro doći, budući da se u prirodi treba i smestiti.

Da Vas podsetimo:  Ja ne postojim

A sada vas, u nastavku teksta, vodimo malo bliže – u prelepe komšijske gradove, takođe idealne destinacije za povoljnija i kratka putovanja.

Ohrid – odmor na najlepšem jezeru u regionu

I ovo putovanje finansijski može biti vrlo pristupačno – cena se kreće od 70 do 100 evra (za 3 dana) ili od 160 do 180 evra (za 7 dana). Naravno da agencije kreiraju cene zavisno od doba godine, smeštaja i grada iz koga se polazi, ali putovanje u Ohrid nikada ne može biti loš izbor. „Biser Severne Makedonije” kako ga mnogi nazivaju, ovaj gradić obgrljen istoimenim jezerom decenijama pleni svojom lepotom. Čim budete stigli i raspakovali se, prvo ćete se zapitati – odakle početi? Ako niste radi da se bućnete u sveže Ohridsko jezero, onda pravac u centar grada. Iz centra najpre prošetajte duž obale, a zatim se uputite ka starom delu grada. Oduševiće vas Samuilova tvrđavaAntički teatarCrkva Svetog Jovana BogoslovaManastir Svetog Pantelejmona i naravno, kompleks Manastira Sveti Naum.

Sarajevo – foto Pixabay

Sarajevo, Mostar, Trebinje, Dubrovnik – tura iz snova

Ovo je jedna od na najboljih turističnih ponuda poslednjih godina, a ova četiri prelepa komšijska grada možete posetiti za samo stotinak evra. Iz Sarajeva ćete poneti najlepše slike Baščaršije – najznačajnijeg kulturnog i istorijskog dela grada, a na trenutke ćete imati osećaj da se nalazite u Istanbulu. Pošto se uslikate kod čuvene Sebilj česmeSahat kule, obiđite rimokatoličku Katedralu Srca Isusova iz 19. veka, Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, gradsku tržnicu iza koje se nalazi Vječna vatra, ne zaboravite da probate preukusne sarajevske ćevape, burek i baklave. Iz Sarajeva put se dalje nastavlja ka Mostaru, gde ćete prvi susret imati sa najvećom dragocenošću ovog grada – Starim mostom, a potom možete obići i Krivu ćuprijuKarađozbegovu džamijuStaru pravoslavnu crkvu, sinagogu, HamamMuslibegovićevu kuću i slično.

Da Vas podsetimo:  Jel istina da se više veruje u svemirski život nego u posao bez vezu? Ma nema pravilo u Leskovac

Ako ste ljubitelj poezije, onda obilazak Trebinja započnite Hercegovačkom Gračanicom – mestom večnog počinka Jovana Dučića. Sa ovog mesta pruža se najlepši pogled na Trebinje, reku Trebišnjicu i sve mostove. Od ostalih znamenitosti grada obavezno posetite i Muzej HercegovinePlatane, kao i manastir Tvrdoš. I ova zanimljiva tura završava se u Dubrovniku – najvažnijem turističkom, istorijskim i kulturnom centru Hrvatske. Grad nudi prelepe venecijske prizore, a opet ima jedinstvenu lepotu. Od znamenitosti najpre će vas oduševiti prepoznatljive zidine grada i uopšte ceo kompleks Starog grada, a onda i Gradska katedralaTvrđava Svetog Ivana, tvrđava LovrijenacFranjevački manastir.

Izvor: ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime