Odnos Kine i SAD: Rat je neizbežan?

1
1416

la-fg-china-military-parade-20150128

Poruka Kine glasi: Rat je neizbežan ukoliko Vašington ne odustane od svojih primedbi u vezi kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru! Kina je u utorak objavila da planira da pojača svoju mornaricu i prisutnost na svetskim morima.

– Potencijalno ratište na moru se proširilo i kineska mornarica mora da reaguje kako bi globalno zaštitila svoja prava – izjavio je vojni zapovednik Vang Jin na brifingu u Pekingu, prenosi Blumberg!
Kina ne namerava da jača samo svoju vojnu prisutnost u spornim delovima Istočnog i Južnog kineskog mora, gde se oko razgraničenja spori sa susedima, nego i daleko od svojih obala. To je, među ostalim, pokazala ovih dana pridružujući se Rusiji u zajedničkoj pomorskoj vojnoj vežbi na Mediteranu. Kina mora da proširi svoju “strategiju aktivne obrane” u skladu sa zahtevima nove istorijske ere, navodi se u najnovijoj vojnoj strategiji ove svetske velesile za 2015. godinu.

“Nećemo napasti, osim ako sami ne budemo napadnuti, a u tom slučaju ćemo sigurno uzvratiti”, navodi se u vojnoj strategiji.

Britanski Telegraf prenosi i uvodnik objavljen u državnom listu The Global Times, koji se često smatra megafonom vladajućih komunista, u kojem se spominje ‘opasan i širok spektar sigurnosnih pretnji’ s kojima je Kina suočena, što uključuje i sporni arhipelag u Južnom kineskom moru, zbog čega Peking namerava da pojača nadzor nad otvorenim morem. Na spomenutom arhipelagu, poznatom po imenu Spratly, Kinezi planiraju izgradnju uzletno-sletnih staza, luka i drugih objekata.

Ako je cilj Sjedinjenih Američkih Država zaustaviti Kinu u svim ovim aktivnostima, tada je američko-kineski rat u Južnom kineskom moru neizbježan’, navodi The Global Times.

Istovremeno, državna novinska agencija Sinhua javila je u utorak da su na dva grebenima u Južnom kineskom moru Kinezi počeli da grade dva svetionika. Reč je o grebenima na koje pravo polažu Vijetnam i Filipini.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI 54-21 IZOBILjE

Kurir

1 KOMENTAR

  1. Brate kineze, bijo kod nas jedan Tarabic i reko on,znas,da ce zuta rasa da pije vodu iz Morave. Eeeeeee !
    Vidi Dragice, sta ti je sila,a ?
    Ma ima da pobedi Ameriku 100%. ajd sipaj jos jednu…eeeeee !
    A dotel…ON ce licnom zrtvom da podrzi nadahnuce bratskog naroda bratske Kine u bratskim naporima, a vi samo gledajte vas TV i videcete. To je obecanje od Ace. I ne menjajte kanal ! ma saaalim se,menjajte slooobodno. Ionako je na svim kanalima….hahaaaaaa

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime