Ogrebi i – blago tebi!

0
1274
Foto: pixabay.com

Srbija ima na lečenju više od 700 pacijenata sa dijagnozom „patološko kockanje“, a to je samo jedna od modernih bolesti zavisnosti; ostale su alkohol, duvan, kokain, heroin i internetske društvene mreže

Novine su objavile: „Tokom prošle godine, u Specijalnu bolnicu za lečenje zavisnosti primljena su 104 nova pacijenta sa dijagnozom patološkog kockanja“. Dodajmo i podatak da je u istoj bolnici otvoreno više od 700 kartona u koje je upisana dijagnoza – patološko kockanje. Tako su bolesnicima koji su zavisni od tradicionalnih alkohola i duvana, te nešto novijih supstanci kao što su marihuana, heroin, kokain i ekstazi, pridodati posve „moderni“ bolesnici zaraženi virusima interneta i igara na sreću.

Oduvek je bilo ljudi kojima je kockanje bilo strast. Ta vrsta poroka je inspirisala i umetnike: Dostojevski je napisao roman „Kockar“, Kala K. Lazarević divnu pripovetku „Prvi put s ocem na jutrenje“, a Pol Sezan naslikao „Kockare“ (igrače karata) koji su dostigli cenu od 250 miliona dolara. U jednoj domaćoj tv-drami (gledasmo je pre neki dan), Danilo Lazović je za kartaškim stolom izgubio Mirjanu Karanović, svoju dragu.

Kockalo se i kod nas ranije, ali krišom, jer je u SFRJ ta rabota bila zakonom zabranjena. Istina, osamdesetih godina prošlog veka je, u jednom mestu na Jadranu, bila otvorena prva legalna kockarnica – setila se država da bogatim stranim turistima može da uzme pare. Istini za volju, postojala je Državna lutrija, kao i danas što postoji, na trafikama su se kupovali lozovi i čekao dan izvlačenja, uvek s ludom nadom da će baš nas strefiti premija.

Ali, promenila su se vremena, pa je država prestala da brine o našim telima i dušama – sloboda, demokratija, liberalizam, voluntarizam – čini sa sobom što želiš! Kockarnice su postale mala privreda koja je, iz dana u dan, narastala i danas ih je u zemlji više nego knjižara, biblioteka, pozorišta i muzeja zajedno. Vlasnicima salona za igre na sreću lepo, državnom budžetu takođe, televizijama isto tako, jer je dobra „poinka“ od reklamiranja kockarskog poroka – samo ogrebi i blago tebi! Čak je i dolazak slavnog fudbalera Ronaldinja u Beograd iskorišćeno da se snimi reklama, pa je fudbaler progovorio srpski: „Donesi odluku! Mocart“. Istina, sa brazilskim akcentom, ali toliko simpatično da je teško odoleti njegovom pozivu. Imamo i optimistički poziv na ispunjavanje poznatog listića: ako pogodiš sve brojeve, čekaju te stotine hiljada evra. Što da ne – nikad se ne zna!

Da Vas podsetimo:  Otvoreni Balkan!? Zid je bio bolji

A rezultat svega toga je: neko je ostao bez s trudom stečene zarade, a nečija porodica bez normalne egzistencije; nekome je pukao brak; nečija deca ispaštaju zbog roditeljskog nauma da mi na „lak i brz način“ osigura lepšu budućnost; neko je sebi (i to se događa) oduzeo život pošto je sve bacio na „dobitnu kombinaciju“, a dobio je – šipak; nekoga su partneri usmrtili jer nije mogao da isplati kockarski dug. A država je, po ugledu na svet, legalizovala hazardne igre, i već ima više od 700 bolesnika koji su pristali na lečenje. Biće ih sve više, pa će morati da ulaže u nove kapacitete Specijalne bolnice za lečenje bolesnika sa dijagnozom patološko kockanje. Verovatno od poreza koje joj uplaćuju kockarnice.

Boško Lomović
Izvor: gminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime