Lični stav: Oholi Tevton i dalje gazi

0
1036

Darko Tanasković„Ne sme se dopustiti tamošnjim političarima da rade šta hoće“, grmi iznenada probuđeni nekadašnji visoki predstavnik, zapamćen uglavnom po tome što je dremao na sastancima

Dan za danom, dve vesti privukle su pažnju naše javnosti. Prva se odnosila na novčani prilog u iznosu od 100.000 evra koji je članstvo SNS darovalo Andrićgradu za dovršavanje studentskih domova, što je Emir Kusturica pozdravio kao „čin značajan i s gledišta nacionalnog konsenzusa“.

Već narednog dana, u medijima je osvanula izjava bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Švarc-Šilinga (1930) da je „sada vreme da se pokrenu nemački mehanizmi u BiH“ i da, pred totalnom političkom blokadom u ovoj zlosrećnoj zemlji, „Nemačka, kao najuticajnija država centralne Evrope, ako ne i cele Evrope, više nema izbora i mora se umešati sa jasnim konceptom“.

„Ne sme se dopustiti tamošnjim političarima da rade šta hoće“, grmi iznenada probuđeni nekadašnji visoki predstavnik, zapamćen uglavnom po tome što je dremao na sastancima, nije baš uvek znao s kim razgovara i o čemu, a i zaboravljao je kofere po hotelima. Ima li kakve veze između dveju navedenih vesti? Ima, i te kako! Ali o tome nešto kasnije. Da vidimo otkud sad odjednom na sceni opet Švarc-Šiling, koji je upravo zbog optužbi iz bošnjačkih, američkih i britanskih redova da je „prepustio bosanskohercegovačku politiku tamošnjim političarima“, da je „neodlučan i star“, bio 2007. godine prinuđen na ostavku?

Da nije to nekakav popravni ispit? I kakve to „nemačke mehanizme“ Švarc-Šiling ima u vidu? Nadajmo se ne baš one iz 1914, 1941, 1995. ili 1999. Vremena su se, valjda, ipak promenila, ali Švarc-Šiling očito nije. U svom antisrpstvu on je zaista zadivljujuće dosledan. Ogorčen pasivnošću nemačke vlade pred strahotama „srpskog genocida“, povukao se iz nje 1992, a 1995. je ovaj dugogodišnji ministar pošte slao poruke svetskim moćnicima da treba ohrabriti Hrvatsku kako bi vojno intervenisala na bihaćkom bojištu, pa se čak žalio Helmutu Kolu da „u Vašingtonu imaju više poverenja u njega nego u Bonu“.

Da Vas podsetimo:  Život u Srbiji

Znamo šta se sve potom dogodilo. Proslavio se, ne tako davno (2010), novinskim komentarom „Opasan san o velikom carstvu“, u kome tvrdi da je Srbija najveći problem u regionu, jer se ne odriče velikosrpske ideologije. Treba li, s obzirom na to da je Švarc-Šiling danas samo politički penzioner, ignorisati njegov poziv na aktiviranje nemačkog mehanizma u BiH? Nikako!

Valja žestoko reagovati na njegov starački probni balon, pre nego li nešto slično bude poručeno s položaja prema kome takva, primerena reakcija ne dolazi u obzir. A ona vest o donaciji članstva trenutno najjače stranke u Srbiji Andrićgradu?

Ima li rečitije poruke svim „mehanizmima“ koji bi da zavode red u BiH protiv trajnih interesa celine srpskog naroda i dostojanstvenijeg odgovora onima koji u tom poslu možda računaju i na srpsku neslogu. Samo da se na ovome ne stane!

dr Darko Tanasković

Akademediasrbija / Izvor: Novosti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime