„Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“ odjekivalo Borovom za Pravoslavni Uskrs

3
333
Hrvatska živi u nacističkoj prošlosti

 Strašne pretnje smrću Srbima na Vaskrs u Hrvatskoj u Borovu kod Vukovara osudio Miodrag Linta, predsednik saveza Srba regiona

 • U Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa nacističkom prošlošću i ustaštvo i NDH su stvarni temelji hrvatske države.
 • Hrvatska ne poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam.
 • Na delu su širenja mržnje i netrpeljivosti ispisivanjem hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka i rehabilitacije ustaštva i NDH.

Posle uzvikivanja „Ubij Srbina, Srbe ćemo klati…“ ulicama Borova sela na Uskrs od strane grupe ustaša koje je obezbeđivala hrvatska policija srpski narod u Hrvatskoj kao i svi Srbi u Srbiji i drugim državama regiona su potreseni i uzmenmireni ovom planskom provokacijom na najsvetiji praznik.

“Hrvatska nije država okrenuta budućnosti jer nije sposobna da poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam”, naglasio je Miodrag Linta, Predsjednik Saveza Srba iz regiona.

Miodrag Linta traži da se kazne oni koji godinama teroruišu Srbe u Borovu selu

Miodrag Linta ocjenjuje da šetnja grupe ustaša ulicama Borova sela kod Vukovara na pravoslavni Vaskrs i uzvikavanje „Ubij Srbina“ jeste jedan od brojnih primjera da Hrvatska živi u nacističkoj prošlosti. To posebno potvrđuje činjenica da je grupu ustaša koji su pozivali na ubistvo Srba u Borovu selu obezbeđivala policija, policijska kola su pratila demonstrante ulicama Borova sela, umesto da ih je zaustavila i prekunula u divljačkom šovinističom napadu i pretnjama.

„Na taj način Vlada Andreja Plenkovića je po ko zna koji put poslala šovinističku poruku da prećutno odobrava zastrašivanje preostalih Srba u Hrvatskoj s ciljem da se isele sa svog viševjekovnog područja. Radi se o grupi ustaša koja više godina sprovodi teror nad Srbima u Vukovaru koji žive u svakodnevnom strahu zbog fizičkog i verbalnog nasilja nad njima. U prethodnom periodu bilo je više desetina brutalnih fizičkih napada na Srbe u Vukovaru čiji je pokrovitelj Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovi saradnici“, poručuje Linta.

Da Vas podsetimo:  Uputstvo za budale: Kako da podržite proteste ako ste na letovanju
Scena iz Borova sela na Uskrs 2021.: Hrvatska policija ih čuva dok mlade ustaše šire mržnju prema Srbima i prete smrću

Linta ističe da brojne činjenice pokazuju da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa nacističkom prošlošću i da su ustaštvo i NDH stvarni temelji hrvatske države.

„Hrvatska nije država okrenuta budućnosti jer nije sposobna da poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam. Glavne društvene grupe koje Hrvatsku drže zarobljenu u ustaškoj prošlosti jesu Katolička crkvaveteranska populacija i njihova udruženjapolitičke stranke desnice (HDZ i druge) i značajan dio intelektualne elite“, saopštio je Linta.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Predsednik Hrvatske Milanović osudio je ovaj događaj na Fejsbuku

Zoran Milanović:  „Grupa muškaraca danas je u Borovu poticala na nasilje koristeći gnjusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu.

Ali vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju skupa Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije PREVENTIVNO štitila red i zakon?

Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas. Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo maknuti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Linta poziva Evorpsku uniju da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da policija u najkraćem roku uhapsi sve pripadnike koji su učestvovali u šetnji ulicama Borova sela i koji godinama terorišu Srbe u Vukovaru i da budu najoštrije kažnjeni u skladu sa Krivičnim zakonom.

Ustaštvo i nacizam: Mržnja se širi među mladima, jer je niko ne sprečava, naprotiv podržava se!

Takođe, Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova da u što kraćem roku uradi izvještaj o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj u kome će, između ostalog, biti popisani brojni fizički napadi na Srbe i njihovu imovinu, brojni primjeri širenja mržnje i netrpeljivosti ispisivanjem hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka i rehabilitacije ustaštva i NDH.

Da Vas podsetimo:  Vojnici napred, eto mene nekad za vama

Izvor: Balkanska geopolitika

3 KOMENTARA

 1. Ustasvo nije bolest vec religija vecine hrvata. Oni vise veruju u ideologiju Pavelica nego Vaskrsenje Hristovo. Tako uce roditelji, fatri, kardinali, tako ih uci ulica, a ni fakulteti i skole ne zaostaju nesto po tom pitanju.
  Prosto to im je u krvi, genima, radjaju se sa tom crnom DNK u sebi i oni drugacije ne mogu i ne umeju. Kao sto nemci ne mogu bez nacizma (pa imate po celoj drzavi Nemackoj jos uvek politicke stranke i pripadnike vojske i policije koji tajno velicaju Hitlera).
  Tako je svet skrojen, jedni su tu da cine dobro, drugi da cine zlo a na kraju uvek bude kako Bog odluci. Valjda ni ovo zlo nece jos dugo.
  Mi ne treba da ih mrzimo, naprotiv, takvi se mrznjom hrane, nase je Bogu da se molimo. Ni jedan covek u teskom casu ne okrece glavu drugom coveku i ne trazi od njega pomoc, vec podize glavu ka nebu i Boga priziva, u Boga se uzda i od Boga ocekuje i pomoc i spas. Ne budimo popu onih koji zlo cine i koji se zlim delima ponose!

 2. Vatikan, E U i Njemačka najveći su krivci za neofašizam u Hrvatskoj !? Tek onda krivica pada na politički vrh Hrvatske,i na same počinitelje , ali i na slabu, sterlnu Srpsku Drzavu sa Vučićem na čelu, do koje nitko ne drzi ! Ništa se ne moze na brzinu promjeniti………… osim Vučića , a onda bi za sve Srbe gdje god da se nalazili bilo bolje i sigurnije. Podrazumjeva se da Vučića ( Kurtu ) ne bi trebalo da zamjeni neki Tadić ( Murta ).

 3. Ova, devojčura, nije, svesna, ni svesna, ni svog, ustaškog, pozdrava, ni, ustaške kape, sa, simbolom, iza bolesnog smeha, ovih devojaka, vidi, se opijenost, i mnogo, što šta, jer ako su odgledale film, Dara iz Jasenovca, shvatile, bi kakvom zlu, iskompleksirano, kliču. Ili je sva omladina, zadojena, tom mržnjom, ili su samo ostrašćeni, navijači Dinama. Što smatram kao pozivanje, rata. Kako bi reagovali Hrvati, kada bi šačica ostrašćenih navijača, nekog prestoničkog tima, u nekoj multunacionalnoj sredini, krenula na Katolički Uskrs, u „bezumnoj litiji“, da skandira, ali malo prikladnije :“Oj, Srbijo mati, nemoj tugovati, zovi samo zovi, svi će sokolovi, za te život dati“. Sećam se te nacionalne euforije, koja je s obe strane, prizvala, onaj nesrećni rat iz 90-ih.Narodima u regionu, to nije potrebno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime