Okupirana zemlja: Srbi ćute!

0
1176

kosovo_srbija_epa-main

Uoči godišnjice jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, na ulicama gradova su održani živopisni protesti na kojima su se okupile hiljade građana koji su iz sveg glasa uzvikivali „Kosovo je Srbija“ i pevali pesme posvećene srpskom Kosovu, pri čemu se vijorilo mnoštvo zastava Srbije, a još su lepljeni plakati i deljeni leci.

Međutum, ako ste pomislili da se sve to dešavalo u Beogradu ili negde drugde u Srbiji, onda se varate. U Beogradu je bio miran sunčani dan, a pomenute bučne demonstracije protiv otcepljenja Kosova su održali Poljaci u sred Varšave, kao i Slovaci i Česi u više gradova.

Dakle, iako se u drugim slovenskim zemljama mnogi ljudi ne mire sa nasilnim oduzimanjem velikog dela srpske državne teritorije, u Srbiji nije bilo nikakve posebne reakcije na šestu godišnjicu otkako je Priština uz pomoć zapadnih zemalja krenula putem samostalnosti. Štaviše, o pomenutim demonstracijama u Varšavi i drugim gradovima na kojima je data podrška Srbiji, jedva se ponegde moglo pročitati u domaćim medijima, ali zato je umesto toga u prvi plan, kao na primer na Radio-televiziji Srbije, istaknuta bizarna informacija da je Atifete Jahjaga samu sebe prozvala «Veličanstvom».

Pa ipak, čini se da je najmučnija od svega bila tišina koja je pratila izjavu Jelka Kacina, specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je napokon razotkrio karte i sasvim iskreno priznao da je za njega Kosovo nezavisna država, te da je evropska deklarativna neutralnost po tom pitanju samo privremena. S obzirom da niko nije našao za shodno da na bilo koji način ubeđuje Kacina da njegova percepcija stvarnosti ne odgovara istini, onda se samo može zaključiti da je taj nižerangirani evro-činovnik, na žalost, po svemu sudeći bio u pravu.

Da Vas podsetimo:  SAMODESTRUKCIJA: Doprinos Srba izgrađivanju albanske nacije, države i naroda

Inače, na takav zaključak upućuje i poslednja izjava predsednika Evropske komisije Manuela Baroza, koji je sasvim usputno govoreći o Kataloniji, pomenuo Kosovo kao «novu zemlju», iz čega se jasno može videti da čak ni navodna privremena evropska neutralnost po pitanju statusa Kosova zapravo ne postoji, već da je to i za njega svršena stvar.

Naravno, sa istih pozicija je i američki ambasador u NATO-u Daglas Lute upravo izjavio da će Sjedinjene Američke Države 100 posto biti na strani nezavisnog Kosova, a svima njima zajedno se zahvalila malopre pomenuta Atifete Jahjaga, koja je povodom današnje šeste godišnjice od proglašavanja nezavisnosti izrazila, kako je doslovno rekla, „poštovanje za ljude iz prijateljskih zemalja, SAD-a i Evropske unije, koje su snažno podržale njihovo stremljenje ka nezavisnosti“.

Stoga, kada se ima u vidu činjenica da srpski državni vrh kao najveći uspeh u proteklom periodu ističe produbljavanje prijateljskih veza i početak integracija upravo sa tim političkim faktorima koji su najzaslužniji za današnji državoliki izgled južne pokrajine, onda možda i nije toliko neobično što se težište protesta protiv kosovskog separatizma ne nalazi u Srbiji, nego u drugim slovenskim zemljama. Ako je za utehu, situacija je mogla da bude još i gora, da je na primer «njeno veličanstvo» Jahjaga poslala pozivnicu za slavlje i srpskim zvaničnicima i da se neko na taj poziv, radi jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu, čak i zahvalio na tome.

Ratko Paić

Glas Rusije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime