Ombudsman kontroliše rad inspekcije zbog situacije u „Juri“ u Leskovcu i Nišu

1
905
Foto: Facebook/Advertise design

Zbog toga što se preporučene mere za suzbijanje epidemije virusa korona ne poštuju u pogonima južnokorejske kompanije „Jura“ u Leskovcu i Nišu, republički Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole Inspektorata za rad.

Krajem aprila inspektori su kontrolisali pogone ove kompanije i tada su zatekli veći broj radnika. U zvaničnom saopštenju Ministarstva tvrdili su da nije bilo propusta, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović da se mere nisu u potpunosti poštovale.

Kako se navodi se u saopštenju Zaštitnika građana, Inspektorat ima rok od 15 dana da pošalje sve detalje ovog slučaja, naročito ishod vanrednih inspekcijskih nadzora.

Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pokrenulo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon što je iz sredstava javnog informisanja došlo do saznanja da uprkos datim preporukama epidemiologa i više puta izvršenom nadzoru inspekcije rada, u kompaniji „Jura“ u Nišu i Leskovcu ne sprovode se mere zaštite zdravlja zaposlenih – piše u saopštenju.

Inspektori još nekoliko puta kontrolisali ove pogone, ali su iz Ministarstva rada rekli da je za kontrolu broja radnika u proizvodnoj hali i rastojanja između njih nadležna je Sanitarna inspekcija, a ni nakon više od mesec dana ne odgovaraju na novinarska pitanja o preduzetim merama u ovoj fabrici.

Podsetimo, prema poslednjim informacijama, u pogonu leskovačke fabrike virusom korona je zaraženo 68 radnika, većina je danas testirana, a pogon u Leskovcu neće raditi do ponedeljka.

Prvi slučajevi obolelih od virusa korona u leskovačkoj „Juri“ registrovani su početkom aprila. Naredba Gradskog štaba o smanjenju broja radnika doneta je posle višednevnih protesta radnika „Jure“ ispred fabrike. Radnicima je tada nuđen i novčani bonus da nastave da rade u vreme epidemije.

Da Vas podsetimo:  Tročlana leskovačka polugladna porodica godinama živi bez struje i vode

Prema podacima koje su izneli epidemiolozi, radnici su se najverovatnije zarazili u prevozu.

Bojana Stamenković
Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

  1. Užas. Gotovo filmski su se zarazili u autobusima, u prevozu. Kao u filmu Zaraza. Sad grad Leskovac, mi, ja, sugrađani, pa verujem, i radnici Yure, živimo u strahu, i agoniji, i ova situacija od juče i danas me podseća, na početak pandemije. I dok je Beograd, i celokupna, Srbija, na lovorikama „pobede ove pošasti“ (iako je on:Covid 19, i dalje u populaciji,kako bi rekla struka), i u političkom zanosu, i predizbornoj, euforiji, mi nismo objektivno, još ni na početku kraja. Brzo smo braćo Srbi, opustili, i zaboravili kako je život dragocen i lep, a to nije ni vlast, ni novac, ni položaj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime