Omiljeni Vučićev profesor: Kako je Vladimir Vuletić izabran za člana UO RTS?!

9
21050

U aprilu ove godine izabran je novi Upravni odbor Radio televizije Srbije (UO RTS), na čije čelo je postavljen profesor doktor Vladimir Vuletić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

vladimir_vuletic-1-696x546
Vladimir Vuletić

Kao institucija koja je prof. Vuletića predložila u UO RTS, pojavljuje se „Centar za primenjena društvena istraživanja“ (CPDI) i predsednica CPDI dr Jelisaveta Vukelić. Iz dokumenta u prilogu se vidi da je Vuletić saglasan sa predlogom, dostavlja se i njegova radna biografija koja ga kvalifikuje za tu funkciju, a sam Vuletić pismeno izjavljuje da ne postoje smetnje iz člana 17. Zakona o javnim medijskim servisima (ZJMS).

Ipak, zanimljivo je „prostudirati“ predlagača. CPDI „ne postoji“ na internetu. Istina, može se naći da je ta institucija objavila „Studiju o izbeglicama u Srbiji“ za 2016. godinu, u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert. Autori te studije su prof. dr Vladimir Vuletić, te dr Dragan Stanojević, dr Jelisaveta Vukelić i dr Jelena Pešić

Ako pogledamo Agenciju za privredne registre (APR), možemo su uveriti da su poslednja tri autora pomenute studije i zakonski zastupnici CPDI, a među njima vidimo i predsednicu, dr Jelisavetu Vukelić koja je u svojstvu predsednice CPDI predložila Vuletića za UO RTS.

Ko je Jelisaveta Vukelić? Vidimo da je docent na odeljenju Sociologije beogradskog Filozofskog fakulteta. Doktorsku disertaciju „Mogućnosti nastanka i razvoja ekološkog pokreta u Srbiji u kontekstu postsocijalističke transformacije“, odbranila početkom 2015. godine pred komisijom čiji je član bio i prof. dr Vladimir Vuletić.

Prema APR-u, zakonski zastupnik CPDI je i Jelena Pešić. Ko je ona? Ups! Zamislite. I ona docent na odeljenju Sociologije Filozofskog fakulteta u Beogradu. Za docenta je izabrana u maju ove godine. Predsednik komisije koji je predložila Izbornom veću Filozofskog fakulteta njenu docenturu je pogađate, Vladimir Vuletić.

Da Vas podsetimo:  Zašto se prijavljujemo za vakcine i šta treba da znamo o njima

Trećeg zakonskog zastupnika CPDI, Dragana Stanojevića nije trebalo ni „proveravati“. I on je naravno docent na odeljenju Sociologije beogradskog Filozofskog fakulteta.

E sad da se pozabavimo Vuletićevom kandidaturom. Iz samog dokumenta vidimo da je predlagač, CPDI, regulatornom telu za elektronske medije uputio predlog za Vuletića u članstvo UO RTS, 10. decembra 2015. godine. Zanimljivo je da je prvi pokušaj registracije CPDI u APR obavljen samo nepuna dva meseca ranije, tj. u oktobru 2015. godine. Tada je Nives Čulić iz APR odbila registraciju, adresujući dokument na Jelisavetu Vukelić, uz obrazloženje da nisu dostavljene overene fotokopije ličnih karata ostala dva zastupnika (Jelene Pešić i Dragana Stanojevića).

Pošto se rok za prijavu kandidata za UO RTS bližio, lične karte su valjda na brzinu nanovo kopirane i overene i usledila je druga registracija, 1. decembra 2015. godine, koja je ovoga puta prihvaćena i APR je izdao rešenje. Put za Vuletićevu kandidaturu je tada bio otvoren.

Treba još dodati da je na zvaničnoj Vuletićevoj kandidaturi kao adresa CPDI navedena ulica Hadži Milentijeva 48 u Beogradu. Govorimo o dokumentu od 10. decembra 2015. godine. A samo devet dana ranije, APR donosi Rešenje o registraciji CPDI čije se sedište nalazi u ulici Cara Uroša 27 u Beogradu. A onda rešenjem od 24. marta 2016. godine, APR vrši promenu adrese koja se sada (valjda) nalazi u ulici Peđe Milosavljevića 29/25 na Novom Beogradu.

Pravo zamešateljstvo sa adresama, ali nigde u zvaničnim dokumentima ne „figurira“ ta Hadži Milentijeva. Profesore Vuletiću, gde se nalazilo sedište Vašeg predlagača kada su Vas kandidovali? Nemoguće da ne znate, jer su dve docentkinje doktorirale i izabrane u naučno nastavno zvanje pod Vašim članstvom i predsednikovanjem u komisijama…

Da Vas podsetimo:  Šapić, Vučićev trojanski konj?

Prof. dr Vladimir Vuletić je nedavno putem RTS na čelu čijeg UO se nalazi uputio Otvoreno pismo javnosti, u kojem „povodom anonimnih napada, traži da Agencija za borbu protiv korupcije ispita njegov navodni sukob interesa u procesu kandidovanja za člana Upravnog odbora.“

Dok se Agencija za borbu protiv korupcije ne oglasi, dr Vuletić bi mogao da odgovori na nekoliko prostih pitanja:

Da li je CPDI nastao samo sa namerom da bi se ozvaničila njegova kandidatura? Moguće i da nije, ali prosto, nedostatak reference sem jednog objavljenog rada, nepostojanje zvanične internet prezentacije gde bi se javnost mogla upoznati sa radom tog Udruženja, odnosno „žurba“ sa registrovanjem CPDI u APR bukvalno na nekoliko dana do predaje kandidature za UO RTS; svaki pojedinačni razlog i sveukupno, navode na takav zaključak!?

Iako je „uobičajena praksa u akademskom svetu“ da predlagači za njegovo imenovanje budu ljudi koji ga „najbolje poznaju“, prof. Vuletić ukazuje u svom Otvorenom pismu da ta praksa „ne mora nužno biti jasna ljudima koji ne pripadaju akademskoj zajednici.“ U redu! Onda nam objasnite, bez obzira na sve izneto, kako to da dva člana i zakonska zastupnika CPDI, budu osobe kojima ste, jednoj bili u komisiji za docenturu, drugoj bili u komisiji za doktorat, dok podataka za docenturu dr Dragana Stanojevića nema!? Istina, niste mu bili u komisiji, niti mentor prilikom izrade doktorske diseratcije, ali podaci o izboru u zvanje docenta su sklonjeni sa sajta Filozofskog fakulteta! Sudeći po prethodna dva slučaja, vrlo moguće da ste bili u komisiji.

Pitanje prostije da ne može biti!

Da li ste sa svoja tri studenta i saradnika sa Univerziteta, osnovali sredinom prošle godine CPDI, odnosno, registrovali ga u decembru 2015. godine, kako bi Vas CPDI kandidovao za UO RTS?

Da Vas podsetimo:  Saradnik NATO okupatora Šutanovac – novi ljotićevac Marisav: Smeta mu profesor koji je rekao “Pucajte, ja i sada držim čas!”

Ne mora korupcija nužno da znači samo finasijsku „akrobatiku“. Iz svega iznetog možemo zaključiti da ima i nekih drugih interesa.

Uostalom, zaključite sami!

www.patriot.rs

9 KOMENTARA

 1. Iako razumem ozlojeđenost Vuletićem, ovaj tekst je većim delom besmislica. Ne postoji ništa kriminalno u formiranju tela na fakultetu samo kako bi se neko kandidovao, za početak. Drugo, to što su docenti koji su ga predložili mahom polagali kod njega i članovi ovoga tela koje se pominje, takođe nije ništa kriminalno, a nije ni tako čudnovato kao što autor teksta očigledno misli. Odelenje za sociologiju je ekstremno malo- sve ukupno ne verujem da ima više 30 predavača, od kojih su oko pola docenti. I u tom malom broju, formiraju se klike bilo oko interesa, bilo oko specifičnih istraživačkih interesovanja, i to je normalna pojava, a ne nešto misteriozno i nužno krimogeno, kao što autor misli.

 2. Tužno je da su profesori na našim fakultetima ovakvi. On je apslolutno „neutralan i pošten“ kao Vučićević, koji sebi dozvoljava da na prvoj strani danas 11.4.2017 objavljuje blutave i bezobrazne stvari.Ali ničija nije do zore.Ali transformersi će već da se ubace u novu ekipu.
  Međutim kad si „neutralan“, može ti se šta hoćeš.
  Stamota za RTS je da je ovaj čovek Predsednik UO.
  poz.

 3. On na uobičajeni naprednjački način stvara klijentističku mrežu. Dovoljno je pogledati njegov referat sa sednice Izbornog veća Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od 2.12.2016. Kandidata koji ima uslove za docenta predložio je za redovnog profesora. Za uzvrat, mada naprednjak, predaje na političkoj školi Čankovih separatista i oni mu objavljuju knjige. Sve se može naći na internetu.

 4. Veoma dobar tekst. No mislim da bi bilo dobro da malo proučite I tok njegove naučne karijere. Kako je postao docent, a kako profesor, jer vi ga tako oslovljavate?
  Ja sam imenovanog gledao kada je na televiziji, dakle javno, zastupao I branio interese žutih, naravno dok su bili na vlasti. A od kad je SNS na vlasti, zastupa njihove interese. Čovek za sve vlasti I sva vremena!?
  Bilo bi vrlo interesantno sve to istražiti I objaviti!
  Trebalo

  • Izabran je regularno, osim za redovnog profesora. Njegovi radovi u časopisima Kultura i Nacionalni interes još nisu bili objavljeni kada se glasalo za njegovo unapredjenje. Tu je pogažen zakon, ali to je sitnica prema drugim njegovim brljotinama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime