Oni su izdali miloševića: Dačić objavio Mirin spisak

0
533
Ivica Dačić. (Foto: Jutjub)

Predsednik Skupštine Srbije ocenio je, komentarišući seriju „Porodica“, kako je 20 godina nedovoljna distanca za bilo kakve istorijske ocene o životu nekih ljudi, a naročito da Slobodana Miloševića danas ocenjuje neko sa svojih pozicija iz tog perioda.

– Ali, mi smo morali da prođemo kroz to rastakanje države, koja možda i nije baš stvorena na pravi način, a rasturanje države nismo dočekali u povoljnim međunarodnim uslovima i zato smo svi bili u problemima jer su granice bile proizvoljne – rekao je Dačić.

On je ocenio da u seriji „Porodica“, o poslednjim zajedničkim danima Slobodana Miloševića sa svojom porodicom, „fali strani faktor“, tvrdeći da su predstavnici tadašnje vlasti posle Miloševićevog hapšenja „seli sa strancima da to proslave“.

– Da je sa Zoran Đinđić sada živ i da on može da sagleda efekte onoga što je mislio da se može ostvariti, drugačije bi to sagledao – rekao je Dačić.

On je, tvrdeći da je sa Đinđićem „imao korektne odnose i onda kad su bili posvađani“, rekao kako mu je pokojni premijer Srbije rekao da „dok je živ neće više s Koštunicom“ i da je ta „njihova zajednička priča završena“.

Komentarišući period kada je postojala mogućnost da SPS podrži manjinsku vladu na čelu s Koštunicom, Dačić je rekao da je iz Ambasade Sjedinjenih Država u SPS stigla lista uslova koje bi, po mišljenju SAD, socijalisti trebalo da ispune da bi bili „politički prihvatljivi“.

Među tim uslovima je, po Dačićevim rečima, bilo navedeno kako saradnja sa SPS nije moguća ako SPS ne podrži Haški tribunal, kao i da nikakve saradnje neće biti dok Slobodana Miloševića ne isključe iz partije.

– Ništa što su tražili nismo uradili, a oni su kasnije sa nama uspostavili saradnju – rekao je Dačić, navodeći da je to pismo iz Ambasade SAD „sačuvao za istoriju“.

Nema rešenja na tacni

Dačić je poručio opoziciji da u procesu međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima od Evropskog parlamenta ne očekuje rešenje „na tacni“.

Da Vas podsetimo:  "Jovanjica sad evropska tema, zato je Vučić nervozan"

Dačić je ukazao na neslaglasja i razmimoilaženja među opozicionim strankama, tvrdeći kako se bore da ostanu u političkom životu.

– To jedna veoma perfidna politika. Neću da upotrebim reč „respirator“ jer sada nije popularna, ali – oni su na aparatima za održavanje političkog života i misle da će im impulse dati predstavnici Evropskog parlamenta – rekao je Dačić.

Komentarišući situaciju i odnose među opozicionim strankama i njihovim liderima, Dačić je ocenio kako „Đilas sad kreće na Tadića koji ga je stvorio i koji je u njegovo vreme stvorio sve te pare“, podsećajući, istovremeno, da je „Đilas isključio Jeremića iz stranke“.

– I sad neko očekuje da će među njim biti neka harmonija – rekao je Dačić.

Opozicija, smatra predsednik parlamenta i lider Socijalističke partije, želi i da im EP „donese na tacni ono što su oni smislili“ i tvrdi da su ta očekivanja i predlozi „nerealni“.

On je najavio da će zakazati konsultacije i razgovore stranaka koje žele da razgovaraju o izbornim uslovima , naglašavaju kako se „u svakom slučaju o svemu može razgovarati“.

– Ali, ako neko misli da su četiri predstavnika EP mađioničari koji će sada nekoga da postave na vlast bez izbora – taj razgovor je mogao da bude prihvatljiv 2001. ili 2002. godine, ali 2021 i 2022. ne postoji politička volja koja bi podržavala te stranke – ocenio je predsednik Skupštine Srbije.

Dačić je u emisiji Ćirilica televizije Hepi rekao kako će za istoriju ostati zapisano da je Milošević umro u Hagu i da je bilo bombardovanje zbog Kosova i ocenio kako bi, da je Milošević živeo u neko drugo vreme, sve imalo „drugačiji istorijski okvir“.

Narodna skupština Srbije godinama se nalazi na „vetrometini“. Rušili su je i palili, a poslednjih dana ponovo se povela polemika o ogradi.

Epoha Slobodana Miloševića

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević ponovo je u žiži javnosti, pogotovo zbog serije o njegovoj porodici. Svi se pitaju gde je u toj seriji Ivica Dačić.

On na to kaže:

Da Vas podsetimo:  Svaki peti građanin Srbije u riziku od siromaštva

– Pa, ja sam bio mali! – našalio se Dačić, a onda dodao:

– Ja u to vreme nisam bio glavni u partiji. Nisam bio ni blizak sa porodicom Milošević da bih bio „unutra“. U to vreme sam bio predsednik gradskog odbora, i bio sam ispred – istakao je Dačić.

Hapšenje

I Ivica Dačić je za vreme hapšenja bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića dobio batine od policije.

– To je bilo prvo veče, kada je krenula ta akcija. Tada niko nije znao da li je hapšenje ili je neka proba. U džipovima su sedeli neki maskiranu ljudi. Vi ne znate ko su oni, da li su policijaci ili ne. – rekao je Dačić.

Pričalo se i o navodnoj mafiji u džipovima.

– Ja sam tada bio sa suprugom. Moj Luka je imao godinu dana. Suproga je došla zajedno sa mnom, nije htela da ostane kući. Bili smo ispred. Ovi što su sedeli u džipovima su izašli i krenuli da se probijaju pendrecima i cokulama. Oni su bili brutalni prema narodu – naveo je Dačić.

On je istakao da je policija htela da pokaže narodu da mu je bolje da ne izlazi.

– Objavljeno je lažna vest da je uhapšen, pa je onda on izašao da da izjavu – rekao je Dačić.

Pesme koje su Mira i Sloba voleli

– Mira mi je u jednom pismo koje sam ja doneo ovde rekla da ona mene nikada pre nije podržavala pa da je samim tim ja nikada nisam ni razočarao. Razočarali su je oni kojima je verovala. Poslala mi je i pesme koje su bile njihove pesme, nje i Miloševića, to su „Tamna je noć“ i „O, bela ćao“. Takođe, napisala mi je ko su po njoj bili izdajnici, a da nisu iz sveta politike. Imenovala je Sentu i onog kardiologa sa VMA, Zdravko se zvao, zaboravio sam prezime, on nije želeo da ode u Hag. Mira mi je napisala i imena njihovih pet, šest ličnih prijatelja za koje me je zamolila da im nikad ne pomognem – rekao je Dačić.

Da Vas podsetimo:  Preci pola ove Vlade ratovali za Austrougarsku i Vučićevi bili tamo

Mira Marković o “Izdajnicima”

Spisak ljudi koji su pomagali i izdajnici.

Ivica Dačić je pokazao u emisiji spisak koji nigde nije objavljen:

Kao izdajnike, a da nisu političari, navela je:

  1. Senta Milenković
  2. Dr Zdravko, kardiolog sa VMA koji nije hteo da ide u HAG, kada je Miloševiću bilo loše.
  3. I još su na spisku svi koji su odbili da budu svedoci, kao i pet ličnih prijatelja, za koje je Mira zamolila Dačića da im ne pomogne.

Peti oktobar

Mnogi su posle petog oktobra napustili partiju Slobodana Miloševića, Dačić je o njima rekao sledeće:

– Ja sam se borio. Nisam se predao. Gadio sam se onih koji su napustili partiju. Svima je bilo dobro do četvrtog oktobra, imali su sve privilegije, a onda su se setili petog i šestog oktobra da im Slobodan Milošević ne valja. Ja sam onda jurio posle toga da nastupam, ali tada nije ni moglo da se nastupa.

Dačić o Vuku Draškoviću

Dačić je objasnio kako je izgledalo vreme kada je on došao do „okruglog stola“. Tada je Vuk Drašković bio opozicija.

– „Ja neću sa ovim pionirima da pričam, Milošević šalje pionire na nas, ponižava nas“, rekao je Vuk Drašković. On gleda na kralja Aleksandra posle sto godina. Ono što je bilo na unutrašnjoj političkoj sceni će se izbrisati. Ostaće za Slobodana Miloševića to da je bio žrtva i preminuo u Haškom tribunalu, ostaće da je bilo bombradovanje zbog Kosova. Veoma je teško da neko ocenjuje Miloševića sa aspekta svojih iskustava devedesetih, treba da se stavi u njegovu poziciju u to vreme – naglasio je Dačić.

Ko fali u seriji o Miloševićima?

– Fali strani faktor! – istakao je Dačić.

– Ispada da je Čeda hapsio Miloševića, nemojte da me huškate na njega – rekao je Dačić.

Izvor: Vaseljenska

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime