Opančar agencija, javlja …

0
1498

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke!
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata
 – ti se razbiješ ko ….. ,
a opancima ništa!

O fekalijama i ostalim s……Trebalo je posle poplava iz 2014. godinne – nazvanih “jednom u 100 godina”, ove 2019. godine, ponovo da se dese poplave “jednom u 100 godina”, kako bi na videlo isplavale fekalije i sva ostala sranja, koja kod nas prate te, kako u normalnom svetu pogrešno nazivaju, prirodne pojave.

A fekalije – i u bukvalnom smislu, plivaju Beogradom. Ne samo u naseljima na levoj obali Dunava gde još uvek ne postoji izgrađena kanalizacija, već i u delovima Beograda zahvaćenim divljom gradnjom. 

Na mogućnost nastupanja takvih posledica upozorio je nedavno – pre poplava, i legenda srpske  (i jugoslovenske) arhitekture Dragoljub Bakić, koji u intervjuu za TV N1 kaže “da je loša i neodržavana infrastruktura u Beogradu glavni uzrok poplava koje su zadesile glavni grad tokom nedavnog nevremena”. Gradska vlast se, kako je rekao, bavi građenjem, a ne infrastrukturom, jer ispod zemlje „nema presecanja crvenih traka“, koji dodaje i da su ga zbog toga, svojevremeno, iz vrha republičke vlasti počastili grdnim uvredama – „Pitali su me da li sam normalan … i sad ja njih pitam da li su normalni?”

Normalni ili ne, ne obazirući se na to, poplavljene je posetio Predsednik – red obećanja, red kritika zbog neošišćenih slivnika i odvodnih kanala i svita je otišla – do narednih poplava  “jednom u 100 godina”.

Zavod za zdravstvenu zaštitu je bio konkretniji – voda u poplavljenim područjima nije za piće, a što se tiče fekalija – bez panike, imamo mi iskustvo sa tim, ne dešava nam se to prvi put – malo će da vas boli stomak … i to je to.

Novoformirani opozicioni savez –  Savez za Srbiju, je bio još konkretniji. Oni otvoreno pitaju gradske vlasti gde je potrošeno 314 miliona dinara koji su u 2018. godini bili opredeljeni za održavanje kišne kanalizacije? 

E tu je već vrag odneo šalu – takva pitanja ovoj vlasti nisu dozvoljena i bio je to znak da se odreši dežurni beogradski kerber koga po difoltu vazda igra zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji za to pitanje odmah optužuje, koga drugog do bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, koga naziva bednikom, jer on navodno sve to izmišlja.   

I tu dolazimo do poente ove priče – kod ozbiljnih ljudi, kad neko, opravdano ili neopravdano, postavi takvo pitanje onda odgovor nije – Ti si bednik, već argumentovani demanti potkrepljen odgovarajućom dokumentacijom kao dokazima, jer pretpostavka je da beogradska izvršna vlast radi na bazi dokumenata, a epiteti tipa – bednik i sl. (ako baš mora) dolaze eventualno na kraju, nakon tako sprovedenog postupka, naravno ukoliko bi se odnosili na onoga ko je ta pitanja netačno i  zlonamerno postavio, a ako to nije slučaj – na onoga koji je podnosioca pitanja neopravdano nazvao bednikom.  

Kažu da nam je takav stil ostao od Turaka, mada ja ne bih išao toliko daleko. Evo ovih dana je gradonačelnik Šapca, jedan od samo tri ne-napredna gradonačelnika u zemlji – grada na obali Save koji bi po svom geografskom položaju prvi trebao da bude na udaru poplava, je uputio otvotreno pismo Predsedniku u kome navodi konkretne mere koje se u tom gradu sprovode radi sprečavanja eventualnih poplava – čak i u situaciji kada im se zbog svog ne-naprednog statusa uskraćuju pripadajuća sredstva iz republičkih fondova, je tim činom toliko iritirao Predsednika da je ovaj odmah našao za shodno i da mu odgovori u “vesić”stilu – nisam naravno pročitao šta Zelenović piše jer imam preča posla od toga ali znam da je on lopov i lopuža! 

Ostaće sad nejasno ko je na koga tu uticao – Vesić na Vučića ili Vučić na Vesića, što me je asociralo i na jedan vic koji ovih dana kruži Beogradom: Srbi razlog za svoje prostakluke nalaze u činjenici da smo 500 godina bili pod Turcima, a Turci kao razlog za svoje prostakluke navode da su 500 godina vladali Srbijom.

Ana Brnabić je odlučila da napreduje – Dosadilo joj je da bude objektivna i neopredeljena, pa je najavila učlanjenje u Srpsku naprednu stranku. Naravno, ako je oni tamo prime u članstvo, jer može se pretpostaviti koje su sve stroge kriterijume morali da ispune onih već upisanih – kako se saopštava iz te stranke, 700.000 članova. 

Zlobnici primećuju da je jedini način da se ova stranka nadvlada da svi postanemo napredni – što ne bi bilo teško, jer poznato je da Srbi imaju veoma visoko mišljenje o sebi, pa da potom osnujemo neku novu, na primer – Srpsku napredniju stranku.

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime