Opančar agencija* javlja – Ko to tamo skiči!

0
194

Nadam se da mi Slobodan Šijan – reditelj i Dušan Kovačević – scenarista, neće zameriti što sam delimično pozajmio naslov ovog teksta iz njihovog kultnog filma “Ko to tamo peva”, a ni ja se neću ljutiti ako odluče da snime rimejk pomenutog filma pod naslovom Ko to tamo skiči, jer ima u svemu tome neke simbolike – ono su bila smutna vremena 1941, a ovo “hapy” vremena 2021.

Zamišljeni autobus bi ovog puta krenuo iz Jagodine, ali da bi odatle krenuo mora prvo tamo da ode. Jagodina je lep grad u srcu Srbije koji je često menjao ime. Kažu da se najpre zvao Jagodina –valjda zbog jagoda, zatim Svetozarevio – po Svetozaru Markoviću, socijalisti XIX veka (nema veze sa ovim današnjim socijalisima, posebno ne sa Miloševićem i Dačićem), potom Rankovićevo – po Aleksandru Leki Rankoviću, mada je Leka žario i palio ne samo u tom gradu, već po celoj Srbiji, a bogami i šire – po celoj Jugoslaviji, pa onda, opet Jagodina, neki kažu po Jagodinki Simonović iz filma Varljivo leto ’68.

Danas je Jagodina “hapy” grad u kome uspevaju palme, žirafe i drugo zverinje, pa u skladu sa tim ima i Palmu, kao dugogodišnjeg vladara, koji svoje podanike vazda čini srećnim – tri hiljade za gospodina, pet hiljada za gospođu … On vodi računa i o kadrovskoj politici – naročito o mlađoj ženskoj čeljadi, pa je u tom cilju, po uzoru na onu u Petnci, osnovao i posebnu obrazovnu stanicu u kojoj ta deca pored klasičnih domaćinskih veština imaju priliku da obavljaju i nastavu iz oblasti seksualnog vaspitanja, a predavači su uvažene ličnosti iz sveta politike, biznisa i ko zna čega još, sve u skladu sa poznatim izbornim sloganom – za našu decu.

I sve bi to funkcionisalo na opšte zadovoljstvo učesnika, kako onih uvaženih, tako i ovih drugih – dakako i uz prećutnu saglasnost njhovih roditelja, da se nisu umešali, ko bi drugi do oni Đilasovi, kojima je to zasmetalo iz čisto političkih razloga, pa su obznanili – podneli čak i neke dokaze, da se tu pored opšte teoretske, obavlja i nastava praktične prirode iz narečenog predmeta seksualnog vaspitanja. Tužilaštvo te dokaze pažljivo razmatra – evo uskoro godina će, jer stvar je osetljiva. Pomenuti Palma je sve to demantovao argumentom – lažu dušo, a pomenuo je i jači argument – ako ja padnem i mnogi će sa mnom. Predsednik države, rodonačelnik izborne devize – “Aleksandar Vučić – za našu decu”, ga je u tome javno podržao poznatom pravnom devizom – Niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže, čak se i slikao sa njim, pa tužilažštvo sad vredno radi na tome. Kažu saslušali su već preko 40 svedoka, ali od podnetih dokaza, onih Đilasovih, ništa, pa valjda stoga, od samog početka, nije ni bilo potrebe da se Palmi odredi pritvor kako eventualno ne bi uticao na svedoke, što je inače i ključni razlog za određivanje pritvora.

Da Vas podsetimo:  DEKLARACIJA O SRBOCIDU HRVATSKE DRŽAVE 1941-1945. I LOGORU SMRTI JASENOVAC
Dragan Marković Palma / Foto: YouTube Screenshot

Elem, ovih dana Jagodina je javno obznanila informaciju o svečanosti pod nazivom – Jagodina, otvoren grad. Čuli to oni iz opozicije – ovog puta ne one Đilasove, već one Vukove (Jeremića Vuka, a ne Draškovića Vuka – ovaj drugi već odavno nije opozicionar), obratili se jagodinskoj policiji i najavili svoj dolazak, čak će i svoj štand da postave, sve u skladu sa narečenim slavljem. I došli. Počeli i štand da montiraju, ali to se nije svidelo slavljeničkom obezbeđenju, pa su ih išutirali – i njih i štand. Nema informacija da li je neko od šutadžija povredio nogu u toj akciji. Na fotografijama se vidi mesto događaja radnje, uključujući i tri pripadnika dežurne policijske patrole – dva policajca i jedna policajka, sa pogledom unapred a dupetom pozadi, u odnosu na pomenuto mesto događaja radnje. Prema objavljenim informacijama, u postupku povodom podnete prijave od strane nesuđenih opozicionih promotera, oni su na saslušanju izjavili – čuli smo da tamo neko skiči, ali nismo reagovali, što je ovima koji su ih saslušavali bio dovoljan i opravdavajući razlog. Nije objavljeno da li na pomenuto skičanje nisu reagovali svojom pameću ili pameću onih koji su ih saslušavali.

Toliko, za sada, o događajima u Jagodini, idemo na jedan događaj u Nišu, koji se desio na marginama filmskog festivala u tom gradu. Jedan filmski reditelj je u kafani isprepucao drugog filmskog reditelja, zato što mu je ovaj, kako kažu, sve vreme dobacivao. O tome građanka Aleksandra Ćurčić na fejsbuku piše:

“…Vidite li gde smo?

Vidite li da se radujemo što je neko sa naše strane napenalio nekog sa njihove strane?

Kafanska tuča, u pola četiri ujutru (ako neko sedi trezan u kafani u to vreme, svaka mu čast)

Da Vas podsetimo:  Srbija će čuvati ćirilicu u muzeju umesto u javnom životu

Ne znamo zbog čega, da li njihov sukob datira od ranije, u suštini mi ne znamo kakav je čovek Antonijević, ni kakav je čovek Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić / Foto: YouTube Screenshot

Znamo ih po njihovim delima i izjavama.

E, tu leži zec!

Bjelogrlić je bio meta režimskih tabloida i nečega što se odaziva na Atlagić u skupštini, a Antonijević, poznat po: „Ko u vladi, ja s njim u paradi“ jer tako dobija državni novac za svoje filmove je normalno, uz vlast…

A većina nas viče:“Udri Bjela!“

Kao da Bjela tuče svakog policajca i pripadnika kriminalnog klana koji je tukao našu decu na protestima, kao da Bjela tuče Palmu, Jutku, ubice Olivera Ivanovića, kao da Bijela tuče svakog izvršitelja, svakog lopova u spezi sa vlašću u svakoj opštini, kao da Bijela tuče svih 157 poslanika koji su glasali protiv zakona o lečenju dece.

Stvorili su spiralu nasilja u koju smo upali protiv naše volje. Gazili su nas, ubijali, prebijali, pljačkali, silovali, bez ikakvih posledica.

I sada, osećamo zadovoljstvo dok gledamo kafansku tuču gde naš nokautira njihovog.

Jer dijalog je laž.

Jer spirala nasilja ne može da se prekine.

Suviše smo u njoj.

Postojimo mi i oni.

Oni žele da nastave da nam rade šta hoće.

Mi želimo pravdu. I osvetu.”

Organi gonjenja su hitno reagovali. Dragan Bjelogrlić je uhapšen i kako objavljuju mediji, posle višečasovnog ispitivanja, određen mu je pritvor od 48 sati – da ne bi uticao na svedoke. To je u ovoj fazi postupka maksimalno dopušteno lišenje slobode – kasnije, istražni sudija, na predlog tužioca, može iz istih razloga to dalje da produžava, pa je kako se priča u tom cilju odmah i prekinut odmor državnoj tužiteljki Zagorki Dolovac…

Da Vas podsetimo:  “Genocidni dobrovoljci“ u Srebrenici

Pomenuti događaj je izazvao i veliku pažnju najviših organa državne vlasti, a očekuje se da bude sazvana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Predsednik republike je odmah prekinuo sve svoje državne aktivnosti, a onaj zipovani urednik televizije Hepi je hitno zakazao vanredno izdanje “Ćirilice” i kao glavnog učesnnika pozvao predsednika države, koji se odazvao pozivu i kako izveštavaju dežurni mediji objavio – Ovi iz lažne elite misle da mogu nekažnjeno da biju nevine građane ove zemlje. Televizija Pink je dobar deo svog nacionalnog dnevnika posvetila toj temi, očekuje se da i “draga Goca” – specijalista za teme od nacionalnog značaja na istu temu obavi i specijalni intervju sa Predsednikom države, koji će prenositi sve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Očekuje se takođe da narodni poslanici budu pozvani na vanredno zasedanje Skupštine sa ovom tačkom dnevnog reda. U skladu sa značajem teme određeni su i izvestioci – Marko Atlagić, Nebojša Bakarec, Kebara … koji već oštre svoja pera, a veruje se da će na tom skupštinskom zasedanju učestvovati i premijerka Ana Brnabić, lično, koja će građanstvo upoznati sa svojom omiljenom temom – koliko je sve ovo što se danas radi mnogo, mnogo bolje, nego u vreme prethodne vlasti.Tako se to radi u organizovanoj državi, jer reda mora da bude.

A mi bismo samo želeli da red bude isti, nezavisno od toga da li je u pitanju Dragan Marković Palma ili Drgan Bjelogrlić Bjela.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata –

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

autor:Dragiša Čolić

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime