Nove kamiondžije

0
333

“Dva vozača malo jača, sede iza upravljaća … kamion, šestoton, juri kao avion …”. Stariji čitaoci će prepoznati stihove iz kultne serije Kamiondžije u kojoj su nas njeni junaci Paja i Jare dobro zabavljali. U rimejku ove serije ulogu Paje i Jareta igraju Maja Gojković i Gotran Vesić, koji nas više brinu nego zabavljaju, jer ovo što rade bilo bi smešno da nije ozbiljno – “Mi smo pravnici, znamo kako ćemo…“, kaže Vesić.

U stečajnom postupku koji se vodi povodom odlaska u stečaj bivše spoljnotrgovinske firme

U stečajnom postupku koji se vodi povodom odlaska u stečaj bivše spoljnotrgovinske firme Jugoeksport iz Beograda, stečajni sudija je raspisao javnu licitaciju za prodaju većeg broja umetničkih slika tog preduzeća, a u cilju uvećanja stečajne mase iz koje treba da se namiruju stečajni poverioci – pravna lica koja pre nastupanja stečaja tog preduzeća nisu uspela da naplate svoja potraživanja (uglavnom za isporučenu, a neplaćenu robu).

Ministarstvo kulture koje pretstavlja ministarka Maja Gojković i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda koji vazda pretstavlja grad Beograd, su odlučili da učestvuju na licitaiji i za račun Beograda otkupe te slike. Učestvovali i pobedili – ispravno i za pohvalu, da nije bilo onoga što sledi.

U pobedničkoj euforiji koja je potom usledila, da zanemarimo međusobne čestitke i grljenja pomenutih aktera, Goran Vesić saopštava – Pobedili smo, slike su sada vlasništvo grada Beograda, ali to se neće završiti na tome. Mi smatramo da su te slike trebale da pripadnu Beogradu i bez licitacije i bez naknade. Maja i ja smo pravnici i znamo kako ćemo. Nije objasnio kako – pravno. Shvatio sam da će Beograd, sa njim na čelu, u tom smislu doneti nekakve odluke.

Da Vas podsetimo:  Đes'te lopovi!

Godinama sam se, kao advokaat, bavio privrednim pravom i po prirodi stvari i stečajnim postupcima, a toga je bilo mnogo. Sećam se reči jednog pečatoresca koji mi je jednom prilikom rekao – moram da vam kažem da se ne sećam kad sam poslednji put pravio pečat za osnivanje nekog novog preduzeća, samo ovi o stečaju i likvidaciji. Bilo je čak i suđenja tzv. stečajnoj mafiji. Glavni problem je u tome, što na kraju dana iz stečajne mase za stečajne poverioce retko kad nešto ostane – sve ode na troškove stečajnog postupka u kojima najveću stavku pretstavljaju plate stečajnim upravnicima za sve vreme trajanja postupka koji obično traju godinama.

Prodaja ovih umetničkih slika – kažu da ih je bilo oko 300, Jugoeksport je bio bogata firma, je svakako bila prilika za značajno uvećanje stečajne mase i za stečajne poverioce bi bilo dobro da to tako i ostane – ukoliko Goran Vesić i Maja Gojković nešto drugo ne smisle – “mi smo pravnici – znamo kako ćemo”!

Sve bi ovo mogla da bude jedna od običnih pravnih gluposti, da ovih dana ponovo ne čuh po glupostima već legendarnog Gorana Vesića, a povodom komentara o Šećerani, kao mogućem prostoru za mlade umetnike:

„Šećerana je na dugom štapu, jer moramo prvo da je kupimo iz stečaja i da rešimo probleme sa stečajnim upravnicima, koji očigledno misle da mogu da rade šta žele sa Šećeranom, ali to ćemo rešiti novim našim planom generalne regulacije za javne površine gde ćemo Šećeranu proglasiti prostorom kulture u novembru, pa će njihove ambicije da je prodaju prestati i to će postati gradsko“.

Taj čovek očigledno pravi gluposti, što bi pravnici rekli – u vidu zanimanja. Neko bi trebao da mu objasni da je pravo svojine sveto pravo, jače od svih drugih prava i da ono ne zavisi od dobre volje, agilnosti i/ili gluposti nekog pojedinca ili organa koje takav pojedinac ptretstavlja.

Da Vas podsetimo:  Opančar „agencija“: O kurvama* i kurveštijama

A da ove stvari nisu bezazlene, potražite cifre koje država Srbija plaća (naših para), zbog donošenja pogrešnih odluka, štetnih ugovora i slično – svesno ili iz neznanja, sve jedno.

*U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke. !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata –
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 21.6.2021.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime