Opančar agencija* javlja – Vašar je bio …

0
78
Foto: printscreen

… a na vašaru, ništa novo. Stojim u redu već skoro sat vremena, a stolovi sa biračkim odborom se ne naziru. Gledam iza mene, red duži od 50 metara i ote mi se onako poluglasno – Dobro je, ovo budi nadu. Čovek do mene to prepoznade, nasmeja se i potvrdi – Budi nadu … i uđosmo u priču – rekli su ovi naši, ako izađe 70% birača, pobedili smo. Glasam na Novom Beogradu već dvadesetak godina i nikad nisam čekao u ovolikom redu. Iste scene ponavljaju se i uveče – glasanje traje do 20 sati, a reporteri javljaju da su ispred glasačkih mesta gužve, jer po Zakonu svi koji su se u to vreme našli u redu imaju pravo da glasaju. To me još više učvršćuje u uverenju da će zacrtani cilj o izlaznosti na glasanje biti postignut, pa me zbunjuju mediji kojima se to ne dopada. Kasnije se i to razjasnilo – kažu da su oni „gore“, uplašeni za rezultate glasanja masovno pustili rezervnu pešadiju da popravi stvar. To, i jedan razlog koji sam i sam primetio – organizacija izbora, neznanjem ili namerno, nije bila dobra – na mom biračkom mestu neviđena gužva. Do nas, drugo biračko mesto – u redu nikoga. Kažu da je to namerno urađeno da bi oni ljuti izašli iz reda i otišli kući – SNS vojsci to ne sme ni da padne na pamet, jer ostadoše bez posla i oni i njihovi.

Na tv N1, koju te večeri pratim, pun studio, unose i rezervne stolice, sjatili se dežurni komentatori da analiziraju rezultate, a rezultata nema. Uključuju se reporteri iz sedišta partija – i to je sve pokriveno, svuda isto – niko nema pojma o rezultatima izbora. Stiže vest – Izborna komisija će se oglasiti u 21.30h, a za njom i druga – Izborna komisija se ove večeri neće oglašavati! Svi u studiju se slažu – Ovo se do sada nikada nije desilo! Javiće se sutra kad naštimuju rezultate!

Najzad, stižu i prvi rezultati koje saopštava Crta – nevladina organizacija kojoj verujem. Na svim biračkim mestima Vučić i SNS ubedljivo vode – Vučić blizu 60%, Ponoš, ni 20! Sično je i na parlamentarnim izborima. Na beogradskim izborima, Šapić duplo viće glasova od Vladete Jankovića … Gasim televizor i idem na spavanje.

Da Vas podsetimo:  Opančar „agencija“: Priča o parizeru

Suitradan, od svih izbornih vesti i komentara, izdvajam ono što u tekstu pod naslovom – Zaslužili smo, kaže Milenko Vasović:

Radnici će i dalje ginuti na gradilištima, nesreće će odnositi živote u javnim preduzećima, batinaši će uterivati srpstvo, a klika na vlasti će živeti svoje zlatno doba. Tako je Srbija, glasala.

Ne bih ovde da se bavim analizama, premnogo je mudrijih glava od mene, ali pitam opoziciju – Zar niste mogli bolje? U skorijoj budućnosti nećete imati ovoliku izlaznost na glasanje, biće mnogo onih koje ste razočarali, a time ste naneli i nenadoknadivu štetu – nama građanima, a ne svojim partijama – baš me briga za vas.

Najviše me je razočarao Đilas – i u predizbornom periodu i sada. Rezultati ovakvi kakvi jesu, a on se ponaša kao da je to najnormalnija stvar na svetu. Još samo da kaže onu frazu – zadovoljni smo rezultatima izbora. A tek ono iz predizbornog perioda – samo sam jedan tekst o tome objavio, na samom početku, pod naslovom – Možda još nije kasno, kad sam čuo imena predloženih kandidata i za predsedničke i za beogradske izbore, a i način na koji je to objavljeno je posebna priča. Ponoša neće da podrži ni njegova matična Narodna stranka, a oni ga posle 10 godina članstva valjda najbolje i poznaju, ali Đilas zna bolje, on insistira, Jeremić navodno u interesu dalje saradnje pristaje i teškom mukom ubeđuje svoje da i oni to prihvate – pa kako će onda građani posle svega toga da glasaju za njega, Gajili smo iluziju da on i Jeremić sarađuju i da su okosnica opozicije kojoj će se priključivati i drugi – naseo je samo Pavle Grbović, sa svojim PSG – divan mladić, koji vam je poverovao. Molim njegove iz PSG-a da mu to ne uzmu za zlo – svi mi ponekad grešimo.

Trošite ljude – poigrali ste se sa Ponošom. Gde će taj čovek sada – napustio je svoju Naprednu stranku. Ako dođe kod vas, šta će na to reći Marinika Tepić? Neće valjda doći do reprize slučaja Nikole Jovanovića – ako on dođe u stranku, ja odlazim, tako je svojevremeno rekla i čovek nije došao – nema ga više nigde, možda je razočaran i izašao iz politike. Šta ako se prijatelju pohvalio da ga u SSP-u čeka lepa politička budućnost, posebno vezana za Beograd, a ovaj se izlajao i to došlo do Marinike. Da li bi on danas bio bolji kandidat za beogradske izbore od vremešnog, Koštuničinog, Vladete Jankovića? Potrošili ste i njega, a nemojte reći da u stranci ne bi moglo da bude mesta za dve „Marinike Tepič“ – o čijem radu i javnim istupanjima inače mislim sve najbolje.

Da Vas podsetimo:  Dobro jutro Đuka ...

Kakva vam je to strategija – Đilasu i Jeremiću, da vaših imena nema ni kao nosioca izbornih lista. Da li to znaći da ni vi sami ne verujete u sebe? Pa Vučić je za vas politički genije. On se ne libi da bude nosilac izbornih lista na svim nivoima, a ne očekujem da će on biti i gradonačelnik Beograda, bar ne zvanično. A šta ste vas dvojica očekivali. Da vam Ponoš i Vladeta Janković serviraju pobedu, a onda vas dvoojica da se dogovorite – ko će da bude premijer, a ko ministar inostranih poslova.

Pišem ovako o Đilasu, jer je on od vajkada bio moja politička opcija i bezbroj sam tekstova o njemu napisao, više neću – obećavam. Izgleda da sam bio u pravu – vama se još ne preuzima vlast, jer tu su teške odluke sa kojima biste se odmah suočili. Pored Kosova, tu je sada i Ukrajina. U ovoj zemlji na tim pitanjima svako može da padne. Čekate da neko drugi prethodno obavi taj prljavi posao.

Navijam za Ćutu! I za one mlade momke – Pavla Grbovića, Dobricu Veselinovića, Radomira Lazovića … Da ste bili istinski opozicionari, prigrlili biste te ljude da uz vas tasaju kao istinski borci za promene, a vi ste ih tretirali kao političke protivnike. Obraćaju vam se, a vi ih ne udostojavate ni odgovora – reče nedavno jedan od njih u Utidku nedelje kod Olje Bećković.

Šta reći o ostalima – Borisa Tadića, zajedno sa Koštunicom, smatram političkim zamlatama i štetnom pojavom u politici još od vremena kad su bili na vlasti. Jedina razlika između njih je u tome što je Koštunica shbatio da nije za politiku, pa se povukao, a Tadić bi sa svima sarađivao, pod uslovom da on bude vođa.

Da Vas podsetimo:  I po vas će doći, ustajte!

Kažu da je Miloš Jovanović – mali Koštunica (gde ih samo tako iste nalaze) jedan od pobednika. Gde smo spali – na povratak Koštuničinih. Posle Vladete Jankovića, eto još jednog. Tipičan politički šibicar – sa svojih 5% glasova u Beogradu, mogao bi da bude jezičak na vagi bilo na kojoj strani, a to je ogroman koalicioni potencijal i takvi u ovoj zemlji apsurda najbolje prolaze – setite se da je 2012. Dačić, kad je prešao na stranu SNS-a bio premijer, a Vučić podpredsednik. U parlamentu neće sa opozicijom, više mu se sviđa da bude Vučićeva korisna opozicija. A ako sa takvim i formiraju vlast u Beogradu, koliko će on zaista i biti njihov.

Idemo na sport. Da se vratimo na one koje gore pominje Milenko Vasović – Šapić na primer. Ovaj bivši DS-ovac, kao deo političkog dila prilikom transfera u SNS, dobio pare da formira vaterpolo klub Novi Beograd, jer mi smo zemlja vaterpola i to bi njemu kao bivšem reprezentativcu u tom sportu mogao biti vetar u leđa u sadašnjoj političkoj karijeri. Iskupio neke iskusne igrače – pred njihov odlazak u sportsku penziju, i sa njima osvojio regionalnu ligu, što je ako se ima u vidu da se u ovoj regiji igra najbbolji vaterpolo, ogroman uspeh. A onda ih posetio i umesto iskrenih čestitki izgrdio – nisu bili dovoljno ubedljivi u njegovom predizbornom spotu, a nigde ih nije bilo da ga podrže ni za vreme izbora i zato sad mogu da zaborave njegov broj – nema više para. E, jebo ti taj sport, u ovoj zemlji se ne kupuju samo izbori, već i to.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

autor:Dragiša Čolić

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime