Opančar „agencija“: Ko tu laže?

0
108
Foto: YouTube Screenshot

Skupština Srbije je nedavno usvojila izmene seta pravosudnih zakona. U tom cilju je prethodno izvršena i promena Ustava, a glavni razlog koji se za sve to navodi je potreba za većom nezavisnošću pravosuđa i manjim učešćem izvršne i zakonodavne vlasti u izboru sudija i tužilaca. Da li će to biti i postignuto ostaje da se vidi. Nisu ni oni prethodni zakoni bili loši pa u tome nije ni bio problem. Problem je u ljudima – onima koji zakone primenjuju, odnosno ne primenjuju, a tu se ovim izmenama ništa neće promeniti.

Najnovija afera koja tu pojavu ilustruje dešava se u Tužilaštvu. Najpre se pojavila vest da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara (Danas, 22.02.2023). Kako se dalje u tekstu navodi, u pitanju su malverzacije povezane sa navodnom izgradnjom industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“. Odgovorna lica, počev od onih u nadzoru, do onih koji su zaduženi za plaćanje su svojim potpisima overili da su pomenuti radovi izvršeni – a nisu, i izvođaču je za to plaćeno.

Za one koji se iole razumeju u izvođenje investicionih radova, to je nečuveno. Najpre izvođšač sačinjava mresečnu situaciju za plaćanje. U konktretnom slučaju izvođač fakturiše radove (celu prugu!) koji nisu izvedeni – teško da bi se iko usudio na toliku drskost ukoliko to nije prethodno dogovoreno sa onima koji slede u lancu provere. Ili, što bi bilo još opasnije, ukoliko to nije bio već od ranije uhodan način postupanja. Sledi nadzorni organ koji overava tako sačinjenu mesečnu situaciju. A potom odgovorno lice kod investitora – EPS, koje overava da je situacija za plaćanje u redu i daje nalog da se to izvođaču plati.

Da Vas podsetimo:  VLADIMIR JE SRPSKI LEDENI ČOVEK: Samo u šorcu po snegu i minusu osvaja planinske vrhove!

Bojana Savović, tužiteljka Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koja na slučaju EPS-a radi godinu dana – a poznato je da to javno (državno) preduzeće ima gubitke kjoji se procenjuju u milijadama eura, to otkriva i daje nalog MUP-u da se u opisanim slučaju odgovorna lica – njh šest, uhapse.

Sutradan, veleobrt. Bojana Savović je smenjena – prebačena je u odeljenje opšteg kriminala, a kako se navodi u saopštenju u okviru redovne cirkulacije kadrova, navodno, po sopstvenom zahtevu.

Sinoć u dnevniku u 19 tv N1, pojavljuje se Bojana Savović i demantuje da je do njene smene došlo po njenom zahtevu.

Dve totalno suprotne istine – jedna Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, druga Bojane Savović. Jedna od njih mora da bude lažna. Šta mislite, koja!

Ako ste još uvek u dilemi evo još jedne vesti sa portala 021, koji prenosi izjavu Marinike Tepić, podpredsednice stranke Slobode i pravde: „Još jedna tužiteljka VJT je sada smenjena. Jasmina Paunović koja je radila isti slučaj EPS za pranje novca! I degradirana na niži stepen. Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki jer rade svoj posao.“

Za pretpostaviti je da su i tužiteljka Savovič i tužiteljka Paunović karijerne tužiteljke. Da nije tako ne bi dospele do nivoa tužioca u Posebnom odeljenju za korupciju beogradskog Višeg tužilaštva – operativno najvišeg tužilaštva u zemlji, te da takve osobe ne bi reagovale ovako kako su reagovale i time praktično isključile sebe iz daljeg rada u ovoj instituciji da u pitanju nije nešto krupnijeg značaja.

A isto se odnosi i na već legendarnog – po sličnim gafovima, rukovodioca tog tužilaštva Nenada Stefanovića, o kome sam pisao u više navrata – Zagorkin mali, Nova pravila o zajedničkom postupanju, Ništa nam nije, al’ leka nam nema – još uvek i dr. (opancar.com).

Da Vas podsetimo:  Srbija ima sve više studenata, sve manje brucoša, žene su 60 odsto akademaca

I na kraju nešto o nama. U Rumuniji se pre par godina desio sličan slučaj sa tužiteljkom Laurom Koveši i stotine hiljada ljudi su u znak protesta izašle na ulicu – i zaštitili su je. Kod nas do toga neće doći. O tome na tviteru jedna građanka kaže: „Jesmo li maštali da imamo tužiteljku poput Laure Koveši, ili sličnu njoj? Jesmo, želja nam se ispunila. Evo ih, dvr odjednom. Ali, smenjene su. I šta ćemo sad? Ništa, kao i obično. Posle nam neko drugi kriv. Nažalost, mi ne zaslužujemo ovakve ljude. Zato ih više neće biti, a i ne treba“. (twiter Ceca2103).

U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić

autor:Dragiša Čolić

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime