Opančar agencija* pita – Znači li ovo da je ogoljavanje počelo?

0
294

Car je go!, reče Kristijan Andersen, u bajci Carevo novo odelo. Nažalost ovo nije bajka, već  surova stvarnost, jer naš car; Aleksandar Vučić, ovih dana reče:

„Ovo se naravno tiče i migratornih kretanja, ali želim da vam kažem da naše analize pokazuju, analize urađene sa najstručnijm ljudima iz ove zemlje i iz inostranatva, da ćemo mi, što se migracionog salda tiče, negde 2028-2030, napraviti nulti-migracioni saldo, da ćemo imati jednak broj emigranata, dakle lica koja napuštaju našu zemlju i jednak broj lica koja dolaze da žive u našoj zemlji. Posle 2030. imaćemo veći broj imigranata nego emigranata, što je jedna od stvari koja može da pomogne u opstanku Srbije…“

Proizilazi: Iseljavanje će se nastaviti …“ – Ko se iseljava? Iseljava se godišnje 50.000 Srba, najčešće mladih, redovno školovanih ljudi, koji u konkurenciji sa partijskim apartčcima, među kojima je i veliki broj instant školovanih, u ovoj zemlji ne vide perspektivu za svoju egzistenciju, a useljavaju se migranti, mase nesrećnih ljudi, koji po cenu života, sa zavežljajima i decom u naručju, nadiru iz najudaljenijih zemalja sveta u potrazi za boljim životom – tamo gde i oni naši nesrećnici  hitaju.

Može  li se između njih staviti znak jednakosti i mogu li se oni jednostavno sabirati i oduzimati?  Krajem aprila prošle godine, Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost, postavila je na fejsbuku sledeču objavu: „Migrantima treba ponuditi da nasele prazne teritorije Srbije“! Gospođo Janković, nisu to kućni ljubimci, rasa po izboru, da sa njima, a i sa nama, može tek tako da se postupa. To je jedno veoma važno, demografsko, sociološko, versko, običajno i svako drugo pitanje. Putovao sam po tim zemljama i pitam gospođu Janković kako bi se ona osećala kad bi na temperaturi od +45 stepeni jedva izbegla hapšenje zato što je – iz neznanja, krenula iz hotela u košulji sa kratkim rukavima – što je nedopustivo, pa povrh toga, još i sako morate da imate. A kad konačno stigneš u Vladinu kancelarija na zakazane razgovore, pa dehidriran zamoliš za čašu vode, oni te grubo odbiju, jer je to za vreme Ramazana nedopustivo.

Da Vas podsetimo:  Poslanici EP predlažu sankcije ako se utvrdi odgovornost Srbije u Banjskoj - pogledajte kakve

Uz to, nisu ni oni baš tako moralno čisti – na aerodromu hoće da te hapse što si u njihovom aerodromskom fri šopu kupio flašu viskija – konačno dobro prođeš, ako ti je samo oduzmu, da bi ti u hotelu ujutru ispod vrata gurnuli liflet u kome piše da tu kod njh možeš da kupiš flašu Balantajn od 0,7l za 700 dolara, s tim što ne smeš tu i da ga piješ, a da se totalno zbuniš kad prihvatiš ljubazan poziv i odeš kod njh na večeru, domaćin otvori bife i ponudi ti da biraš koju vrstu viskija želiš da piješ – u vreme Ramazana!

Uzgred, da vas pitam gospođo Janković, da li ste učestvovali u zaključivanju sporazuma sa Austrijom, potpisanog pre više od godinu dana, po kome Austrija može da šalje u Srbiju migrante koji na Zapadu nisu dobili politički azil, a da je postojanje tog sporazuma skrivano od građana Srbije, i da je tek ovih dana to procurilo u javnost, što je austrijska strana i potvr/dila.

Znači li to da će oni tamo na zapadu probrati one migrante koji im odgovaraju – po stručnim, moralnim, političkim i s tim u vezi i terorističkim sklonostima, zadržati one koji im odgovaraju, a one koji nisu prošli trijažu poslati u Srbiju – šta bi drugo moglo da znači? Koliko Srbija dobija za svakog od tako vraćenih? I to piše u tom sporazumu za koji biste vi, po prirodi posla koji obavljate, trebali da znate – sem ako niste i vi jedna od mnogih ikebana koje o svom poslu ne znaju ono što bi morale da znaju.

A s tim u vezi i pitanje – ko je o tome odlučivao, da li su građani Srbije o tome trebali prethodno da budu obavešteni i zašto ni više od godinu dana po potpisivanju tog sporazuma javnost u Srbiji o postojanju tog dokumenta nije obaveštena?

Da Vas podsetimo:  KOLIKO JE SRBA U DIJASPORI? Ima ih više nego što se misli, a ovoliko novca šalju u Srbiju!

Da se vratimo na ono što što u daljem iizlaganju Predsednik rče: “što se migracionog salda tiče, negde 2028-2030 ćemo imati jednak broj emigranata, dakle lica koja napuštaju našu zemlju i jednak broj lica koja dolaze da žive u našoj zemlji” Dakle, migracioni bilans na bazi odlazećih Srba i dolazećih migranata!

A „posle 2030. imaćemo veći broj imigranata nego emigranata, što je jedna od stvari koja može da pomogne u opstanku Srbije“. Znači, očekuje se dalji razvoj trenda – iseljavanje Srba, useljavanje migranata, što treba da pomogne opstanku Srbije! Ne reče koje godine se očekuje da broj migranata premaši broj iseljenih Srba i postanu većinsko stanovništvo u zemlji koja se nekad zvala Srbija. Ja u takvoj Srbiji ne bih želeo da živim i priključiću se onim kolonama koje se iseljavaju.

Ništa ja tu ne zameram Vučiću lično. Čak mislim i da je on jedan jako inteligentan čovek koji svoj naum perfektno sprovodi, a što je još važnije i uspešno. Zameram narodnim poslanicima Skupštine Srbije – onim silnim Martinovićima, Rističevićima, Đukanovićima, Orlićima,  Atlagićima, Bakarecima, Kubarama … Mitrovićima, Marićima, Vučićevićima, Sarapama … rođacima – onoj što još uvek drži sliku Miloševića na zidu, onoj što kaže – zete, neću o politici, ne glasam ja za Vučića, meni je simpatičan Dačić zato što lepo peva, komšiji koji mi prošle  godine reče – a sad ti je dobar Vučić kad nam je dao po 5 hiljada dinara, komšinici koja u vreme prošlogodišnje izborne kampanje reče – a zašto komšija, okrečiće nam ulaz, besplatno!, a posebno onim stotinama hiljada građana pozapošljavanih po javnim službama i naravno svima onima koji viču – Aco Srbine!, sa željom da takvi ostanu i onda kad na trgu Republike u podne budu klanjali zajedno sa onima koji su pomogli opstanku Srbije.

Da Vas podsetimo:  “Genocidni dobrovoljci“ u Srebrenici

Što se tiče Vučića, sumnjam da će i on želeti da živi u takvoj Srbiji. A u istoriji će biti zapisano da je jedan čovek, uz pomoć gore pomenutih, sjebao jednu lepu zemlju koja se zvala Srbija.

*U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke. !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata –
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa! 

Dragiša Čolić, 25.5.2021.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime