Opančar*javlja – Pogrešna meta

0
486
Dragiša Čolić

Jedna žena je izvrgnuta javnoj osudi – vakcinisala se u Srbiji protiv korona virusa, a nije Srpkinja! Time je, ako ta vakcina usfali, ne samo uskratila mogućnost da se vakciniše neki građanin ove zemlje – ili podoban stranac, već i nanela nenadoknadivu štetu fondovima našeg zdravstvenog osiguranja! Njeno ime je Vedrana Rudan.

Počinila sam zločin iz nehata – culpa levis in abstracto, što bi pravnici rekli. Bila sam u Srbiji službeno – tu mi se štampaju knjige, u pozorištima izvode ptetstave, pa me je redateljica Ateljea 212 upitala da li sam vakcinisana protiv korone i kad sam joj rekla da nisam, ponudila mi je da to uradim ovde – dok vi tamo u Evropskoj uniji ne izračunate koliko od onih Fajzerovih, modernih i sličnih pripada Hrvatskoj, možeš i koronu da navučeš, rekla mi je. I ja šta ću, što je sigurno, sigurno … ko zna, možda će mene tamo oni moji, greškom, i da izbrišu sa spiska, kažu večito pljujem po domoljublju. Ovi vaši su bolji, gledala sam – i čula, na televiziji, vašeg predsednika, nije kao naj naš. Kaže, mi smo lideri u regionu, uspeo sam preko svojih prijatelja – od Bajdena (sa njim sam bolji nego sa Trampom i Klintonom) do Si Đi Pinga, da nabavim dovoljno vakcina, pa ćemo nešto od toga dati i njima u regionu. Moramo, lideri smo. I ja je poslušam i odem na punkt za vakcinaciju – Dobar dan! – Dobar dan, ljubazni neki ljudi, pitam – ‘El može?, kažu – Može, ko u onoj tv reklami kad glumica Jelena Gavrilović nudi kredite Raiffeisen banke. I eto, desilo se.

* * *

I ovi naši što su pravili plan vakcinacije su očigledno slušali Predsednika, pa su u skladu sa tim i organizovali sprovo]enje vakcinacije. O tome Beta i Danas (03.02.2021.) prenose istraživanje BIRN-a:

Da Vas podsetimo:  Fenomen Vulin: Ideolog vlasti za kojeg nikad niko nije glasao

“Za prijavu stranaca a vakcinaciju protiv korona virusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je danas Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Taj portal omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.

BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.

Kada „nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu e-Uprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranci koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kojeg drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao, niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta“, navodi BIRN.

BIRN navodi da je pitao Vladu Srbije, Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ zbog čega nisu protiv korona virusa prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije.

Pitao je i zbog čega strani državljani imaju prednost, da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su vakcinisani i koliko ih je, ali do objavljivanja teksta BIRN nije dobio odgovore ni na ta pitanja.”

* * *

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek to demantuje. Kaže da mogu da se vakcinišu stranci koji imaju dvojno državljanstvo, oni koji obavljaju delatnost u Srbiji i oni koji su u procesu dobijanja boravišne dozvole i da za sve njih važi redosled prioriteta kao i za sve ostale građane Srbije. Ne isključuje mogućnost da ima i pojedinačnih zloupotreba, ali da je njihov broj zanemariv.

Da Vas podsetimo:  Udarno! Albаnci prаvе svојu prаvоslаvnu crkvu- тrаži sе nоvi Mirаš Dеdеić!

Gospodine Đerlek, odlično ste to normativno postavili. Ne bi se tu mogla naći ni jedna zamerka. Ali, dozvolite da vam ispričam jednu priču – mlad ste čovek, koristiće vam. Pre mnogo godina radio sam u tada jugoslovenskoj velikoj firmi Energoprojekt i bio sam član šire komisije koja je imala zadatak da izradi pravilnik o nagrađivanju na bazi analittičke procene radnih mesta. I razigrali se mi, rešenja sve bolja od boljeg, dok nas jedan član komisije, inženjer po struci, čak sam mu i ime zapamtio – Kamenko Ostojić, nije upozorio – Drugovi (tada smo svi bili drugovi), lepo mi to pravimo projekat za odlazak na mesec, ali kako ćemo da siđemo sa meseca. Nismo ga poslušali, pravilnik je bio odlično i ocenjen, ali je pukao u praksi – pokazalo se da u njegovoj primeni ima dosta rupa, što je dovelo do zloupotreba u praksi, pa je čitav projekat ubrzo propao.

Naravoučenije: norma bez sankcije, nije norma, to se uči na prvoj godini prava. A za taj nedostatak u konkretnom slučaju – normi o tome ko od stranaca može da se vakciniše, bez dela o primeni te norme i sankcija za njeno nepoštovanje, nije kriva ni Vedraa Rudan, ni brojni strani državljani koji se vakcinišu samo na osnovu mobiilnog telefona sa domaćim brojem o čemu govori BIRN, već vi koji ste to tako organizovali – napravili normu bez sankcije. Nisu sami stranci to mogli da zloupotrebe, bez pomoći naših – kako vas koji ste to organizovali, tako i onih koji su u praksi na sprovođenju toga radili. Ko zna koliko je kurta iz Severne Makedonije Albanije i Kosova i murta iz Bosne i Hercegovine, na primer, to zloupotrebilo na našu štetu.

Da Vas podsetimo:  Tri puta sam bio gost na RTS-u prošle godine

Od vas su više krivi samo oni koji su nečasno za sve ovo pronašli jednu jedinu žrtvu i prozvali je imenom i prezimenomm – Vedrana Rudan. Paši me da će to biti protumačeno – zato što je Hrvatica. A nisu svi Hrvati isti – ja hoću i dalje da čitam i Vedranu Rudan i Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića…

*U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke. !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata –
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime