Opasno ćutanje oko “Velike Albanije”

1
1607

“Velika Albanija“ kao “opasna ideja” ili realnost

Da li su priče o „velikoj Albaniji“ „pusti snovi“ koji se oživljavaju uvek kada albanski političari požele da glume patriote, i kada se bore za vlast u Albaniji, na Kosovu ili Makedoniji? Postojanjem dve albanske države Albanije i protektoralnog Kosova stvoreni su uslovi za oblikovanje “Velike Albanije” ili albanske federacije. Ako se uz to prihvati i činjenica da nema ni jedne makedonske vlade bez albanskog faktora, onda je jasno da “Velika Albanija” nije fikcija već zastrašujuća realnost. Graditelji koncpeta “Velike Albanije” u prošlosti bili su Italija i Nemačka u okviru poltike Novog poretka i Trećeg rajha. Velika Albanija je počela da se oblikuje kada je Albanija nakon 1992 godien dobila podršku od SAD i Nemačke da pomaže, obučava i priprema albanski separatistički pokret na Kosovu za oružanu pobunu i rat koji je vođen uz podršku NATO 1998/1999 godine.

velika albanija Kosovo interesna sfera Albanije

Nakon 2000 godine moćni administratori UN preko UNMIK misije Kosovo su pretvarali ne samo u protekorat SAD i NATO već i u interesu sferu Tirane. Priznanje Kosova od strane SAD i većeg dela EU dato je pravo da se o “Velikoj Albaniji” govori kao o realnosti. Međunarodna poltiika suzila je prostor Srbiji na Kosovu ali istovremno dala veliki manevar politici Tirane na Kosovu. Tirana se nameće kao “Pijemont ” Albanaca na Balkanu, i zato je veći interes Prištine da dođe do integracije sa Tiranom zbog realnosti da će Albanija ući u EU u skorije vreme i preko njen će imati benefite ka EU i NATO. Međunarodni posmatrači ne veruju da će Albanci pokušati da ujedine svoje teritorije ni nasilnim niti diplomatskim putem. Prema njihovom mišljenju, verovatnije je da su provokativne izjave iz Tirane i Prištine samo svojevrsni politički blef uoči ovogodišnjih izbora na Kosovu i u Albaniji. Pretnja da će granice biti promenjene verovatnije služi kao pritisak na Evropsku uniju da načini ustupke državama sa dominantnim albanskim stanovništvom, piše „Dojče vele“.

Da Vas podsetimo:  Vučićevi napadi na Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića

„Lex specijalis“ za Albance na Balkanu

Albanci na Balkanu se tretiraju po pravilima “lex specijalis” odnosno zaštićeni su od SAD i NATO ali i EU. Nije za Albance na Balkanu važno kada će biti u EU već da realizuju svoje ciljeve na štetu drugih naroda i države pre svega Srbije, Makedonije u prvom pokušaju, a kasnije u Crnoj Gori i na kraju u Grčkoj. Priče o ujedinjenju samo su „pusti snovi“, tvrdi Frederik Veslej, viši saradnik u trustu mozgova Evropski savet za međunarodne odnose. Nisu to pusti snovi kao kaže Veslej iz “trusta mozgova”. Ako je Kosovo oteto iz Srbije i priznato kao država, a ne da je rešeno po Kiparskom modelu ,jasno je da politka moćnih država EU i NATO dugoročno ne misli kao Frederik Veslej. Ovakve izjave o ujedinenju imaju i dnevni politički karakter, ali nisu bez osnova za prekomponovanje Balkana i Evrope i želja da se čitav Balkan integriše kao NATO baza sa poslušnim ali zavađenim narodima koji će biti pod kontrolom i na “uzici”. Balkan kao NATO “otpadna” baza a protiv prisustva Rusije to je strateški cilj.Albanci na Balkanu su pogodni za ovaj model. ”Velika Albanija” postoji ali nema i “velike Srbije” u praksi. Republika Srpska nije država već entitet i nema međuarodni status izvan BIH. Kosovo je priznato kao država i u svom susedstvu je Albanija.Dosta romantično, da se nekaže neuverljivo govori Frederik Veslej iz “trusta mozgova” Veslej dodaje “ Bauk Velike Albanije je nešto što s vremena na vreme iskrsne – njega koriste kako albanski lideri, tako i ostali političari na Zapadnom Balkanu. Kada to odgovara nekim njihovim političkim ciljevima, oni to iznesu u javnost – ili kao albanski san ili, ako je reč o Srbima i Makedoncima, kao pretnju od albanskog nacionalizma”. Ovde Veslej ozbiljno vređa inteligenciju i poistovećuje realnost postojanja države Kosovo i integracija sa Albanijom i entiteta Republike Srpske kooja bez volje svetskih moćnika i ratnog konflikta nemože da iziđe iz BIH ida se integriše sa Srbijom..Kosovo ratom i moći SAD i NATO i EU “oteto” iz Srbije.

Da Vas podsetimo:  COVID19 mjere okom običnog građanina

„Anšlus“ Tirane na Kosovu

“U stvarnosti, agende Prištine i Tirane nisu toliko slične koliko to na prvi pogled deluje,” kaže Veslej. Interes Tirane je da dobije šire albansko tržište i teritoriju koja joj omogućava ekspanziju,a interes Prištine je da dobije što više međunarodne podrške i to pre svega preko Tirane .Sukobi albanskih oligarhija Prištine i Tirane mogu biti samo oko podela vlasti i širenje klanovske moći al ise i to uravnotežuje interesima moćnih država. Veslej dalje kaže “Iako ideja o ujedinjavanju svih Albanaca sadrži u sebi emocionalni momenat, ona ipak nema podršku preterano velikog broja birača. Ekstremista uvek ima, to se može videti svuda, ali ovo je zaista rubna pojava i ne mislim da bi od toga trebalo da se plašimo“ Treba podsetiti da je više od 200.000 građana Albanije sa severa prešlo da živi na Kosovo što znači da je Albanija suštinski izvršila mali “anšlus”. Imaju istu zastavu, jezik, interese i kompaktnu teritoriju koja je uvezana interesima, mafijom i novcem “kao plevom”. Ujedinjene Prištine i Tirane daje veću šansu za pokretjivost Albanaca i razvoju ekonomije pre svega poljoprivrede,turizma. Erdoan Šipoli sa kosovskog univerziteta Džordžtaun. Kaže “ Albanci znaju da bi bilo veoma teško, ako ne i nemoguće čak i samo izabrati lidera Velike Albanije, nekoga ko bi mogao da obavlja tu funkciju. Podrška za takvu inicijativu je minimalna” – smatra Šipoli. Uopšte i nije bitno izabrati lidera “Velike Albnije” jer bi se on birala po uputstvima moćnih porodica, klanova i fisova uz odobrenje SAD i Nemačke. Početak koncepta “Velike Albanije” je postojanja dve države Kosovo i Albanija sa otvorenim granicama, tržištem, nacionalnim interesima i jačanjem veza sa NATO i EU. Po tom modelu napad i pritisak na bilo koji deo albanske nacije na Balkanu ima jedinstvenu odbranu. “U ovom trenutku ideja Velike Albanije nema veliku podršku. Ali ako Evropska unija nastavi sa ovakvom politikom prema Albancima generalno, a na Kosovu posebno, onda će podrška toj ideji biti sve veća” kaže Šipoli. Šipoli govori isto što i Edi Rama i Hašim Tači. Sada se u Balkanu puštaju “probni baloni” za formiranje javnog mnenja o “Velikoj Albaniji” ,ali je jasno da je odluka o integraciji Kosovo i Albanije već doneta. I da za to imaju podršku u SAD i nekim moćnim državama EU.

Da Vas podsetimo:  Crna Gora kao Svjeta Gora

Tomislav Kesović

www.vidovdan.org

1 KOMENTAR

  1. Ако би ТК заиста хтео да напише истину о томе од кога Србији прети највећа опасност у погледу проширења Албаније на Космет, морао би да почне са Вучићем и његовом менажеријом, који су то учинили могућим фактичким давањем самосталности самопрокламованој власт у Приштини Бриселском издајом.

    Наравно, истина је последња ствар коју би ТК написао, јер је сврха свог овог писанија управо да се скрене пажња са првог и највећег проблема Србије – издајничке, криминалне власти.

    Нема никакве реалне основе писати о проширењу Албаније према Грчкој и Црној Гори, које су обе чланице НАТО-а. Што се тиче Србије и Македоније, тако нешто би могло да прође само ако бе се с тим сагласиле Русија и Кина, којима је учвршћивање НАТО-а на Балкану у противности са битним дугорочним интересима. Према томе, ова писанија о опасности од Велике Албаније је млаћење празне сламе или, боље рећи, дизање димне завесе за заклањање Вучићеве издаје. Идеја Велике Албаније се у овом тренутку користи да би се подгрејала нетстабилност у региону, и тиме угрозили економски планови Русије и Кине везани за њега.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime