Operacija “Koridor 1992”

0
1795

d0bad0bed180d0b8d0b4d0bed18021.maj 2016. Reci ne EU

28. juna 1992. godine, na Vidovdan, završena je operacija “Koridor 1992” koju su izvele združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine.

Smrt 12 banjalučkih beba je događaj koji se desio 1992 godine, kada je na odeljenju za intezivnu negu u banjalučkom porodilištu umrlo 12 novorođenčadi usled nedostatka kiseonika.
U to vreme hrvatske i muslimanske vojne snage su pod blokadom držale „posavski koridor“, koji je povezivao zapadni deo Republike Srpske i Republiku Srpsku Krajinu sa istočnim delom i Srbijom. Ovim je bilo onemogućeno da se potreban kiseonik do Banja Luke dostavi kopnom.

Jedini put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti bio je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom RBiH od strane Saveta bezbednosti UN, avionu koji je trebao da iz Beograda dostavi kiseonik za Banju Luku nije bio dozvoljen let.

Smrt 12 beba kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština bili su razlog za veliku vojnu operaciju “Koridor 1992” koju su izvele združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima čitave Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji “Koridor 1992”, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim delom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Da Vas podsetimo:  Srbi iz Švedske pisali premijeru Lefvenu i njegovim ministrima

Kompletna vojna operacija proboja i osiguranja koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na reku Savu u Brodu.

Cilj ove operacije bio je uspostavljanje kopnene veze između zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim delom Republike Srpske – Semberijom i Srbijom, koja je prekinuta nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane 31. maja 1992. godine zauzeli Modriču.

Dimitrije Marković

Pokret Reci ne EU

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime