Opet američke sankcije?

1
1168

Pošto se o ovom poslu naveliko priča po medijima, izneću ovde par zanemarenih stvari.

Prvo o Panciru. To je ruski višecevni raketni sistem namenjen protivvazdušnoj odbrani na kraćim i srednjim daljinama (do 45 km). Jedan komplet poseduje kontejner sa dvanaest raketa i dva topa od 30 mm, a postavlja se na kamione. Vatrom upravlja radar. Obično košta 13-14 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Profesorici istorije koja uči mog unuka pogrešno o Rusiji

Ali, mi slabo šta znamo o odredbama ugovora. U medijima se pominje nabavka modela S1, koji je orginalni model iz 1995. godine. U međuvremenu su načinjena unapređenja izražena modelima S1M, SM, S2 i slično, pa je pitanje da li Srbija zaista kupuje najstariju verziju ili se krije koji je model u pitanju. Drugo, ne zna se koliko se komada Pancira kupuje, da li samo jedan ili više, niti se zna koliko će sve to da košta i kako će da se plaća (gotovinom, na kredit?). Sve su to, svakako, vojne tajne, mada ne sumnjam da će Amerikanci ubrzo saznati sve ove i druge detalje.

Par reči o tim američkim sankcijama. One se zavode kupcima ruskog oružja (i) u trećim zemljama, što je čist bezobrazluk: s kojim pravom se SAD mešaju u međusobne poslove trećih lica ili zemalja koji sa SAD nemaju veze? O ovom američkom pravnom imerijalizmu pisao sam ovde. Isto misle i drugi: na primer, francuski ministar spoljnih poslova izjavio je da su CAATSA sankcije suprotne međunarodnom pravu zbog svoj eksteritorijalnog obuhvata.

Ove sankcije ne pogađaju države, već pravna i fizička lica koja kupuju oružje i njihove šefove. Sankcijama se zabranjuje američkim firmama da posluju sa firmama kupcima ruskog oružja pod pretnjom kažnjavanja. Na taj način se praktično zatvara tržište SAD kupcima ruskog oružja. Tako je u jedinom dosadašnjem slučaju sancionisana kineska Direkcija za razvoj opreme Centrane vojne komisije i njen direktor, a zbog kupovine borbenih aviona Suhoj 35 i raketnih sistema S-400. Naravno, Kina se nije osvrnula na ove sankcije, osim verbalno, a cilj SAD prilikom njihovog uvođenja očigledno je bilo plašenje ostalih potencijalnih kupaca. Ali, ni to nije uspelo: i pored otvorenih pretnji sankcijama, Turska i Indija su kupile S-400, a SAD su ćutale. Time se  još jednom pokazalo da SAD blefiraju (o američkom blefiranju pisao sam ovde), pa je uverljivost ovih pretnji mala. Ipak, to ne znači da neće, iz pedagoških razloga, uvesti sankcije Srbiji kad već ne mogu svojim saveznicima.

Da Vas podsetimo:  Ovo se u školama ne uči

Više komentatora polaže nade u to što oprema nije ofanzivne, već defanzivne prirode. Kao, Pancirom ne ugrožavamo ni SAD ni druge zemlje iz NATO-a, pa što bi nam uvodili sankcije. Izgleda da ne shvataju američku logiku: SAD (i NATO) ne žele jačanje odbrambenih sposobnosti Srbije, već im svakako odgovara da jedna neutralna Srbija bude vojno nemoćna. Zašto bi, po njima, eventualno sutrašnje preletanje vojnih aviona NATO-a nad Srbijom bilo dočekano jednim dosta sposobnim raketnim sistemom?

Sa druge strane, Amerika ne bi da gurne Vučića i Srbiju u naručje Rusije, a to bi se svakako mogli lako dogoditi sa sankcijama.

Vučić je ovim zaigrao oštru igru sa SAD. Nadam se da je dobro promislio.

Boško Mijatović
Izvor: Srbija Svet

1 KOMENTAR

  1. Amerika, svetski zlocinac, okupator, uzurpator, siledzija, ubica, ima najmanje prava da srpskom narodu soli pamet.
    Neka se radije povuku sa okupirane nase zemlje i brinu o sebi i svom narodu.
    O kakvoj oni demokratiji i slobodi govore od kad postoji ova nova amerika nisu bili 7 dana da nekog ne napadnu, da ne ratuju po svetu.
    Oni jedino znaju sankcije, silu, bombe e pa nece ni to u nedogled, ima i nad njima sudija. Nebi im bila u kozi kad ih stignu njihova zla dela a stici ce.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime