Opet manipulacija podacima od strane Ministarstva finansija

1
913

Juče je Ministarstvo finansija slavodobitno objavilo “podatke” o brzom smanjenju učešća javnog duga Srbije u BDP-u – navodno sa 57,9% na kraju 2017, na 53,8% krajem 2018. i na 50,9% krajem marta 2019. godine. Izgleda dobro, ali ima jednu manu: nije istinito.

Da bi se izračunalo ovo učešće, potrebno je raspolagati sa podacima o BDP-u Srbije, koji za 2018. i 2019. ne postoje jer se obračunavaju kasnije. Stoga su “eksperti” iz MF-a jednostavno procenili iz glave te BDP-e i sa njima podelili poznate iznose javnog duga, pa dobili lepo smanjenje. Ali, problem je što su “procene” BDP-a previsoske i zato nerealne, pa je i učešće javnog duga veštački smanjeno u odnosu na stvarno. Da ne mučim čitaoce brojkama i aritmetikom, navešću samo da ovi “procenjeni” BDP-i u evrima Ministarstva finansija daju “procenjeni” rast od 6,7% u 2018. i 7,5% u 2019. godini, što je na nivou kineskog rasta poslednjih godina i daleko iznad srpskog.

Prošle godine je, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni rast BDP-a bio 4,4%, i to prvenstveno zahvaljujući oporavku poljoprivrede posle izuzetno loše 2017, dok je u prvom kvartalu 2019. rast bio samo 2,3%, prema istom izvoru. Drugim rečima, učešće javnog duga u BDP-u je veće nego što prikazuje Ministarstvo finansija.

Znači, radi se o čistoj manipulaciji, ili, srpski rečeno, o laganju. Državna vlast toliko laže da smo se na to gotovo navikli i čak prestali da ih hvatamo u laži, kao uzaludnom poslu. Jer, mediji su uglavnom pod njihovom kontrolom. Ali, treba se ponekad podsetiti činjenica.

Boško Mijatović
Izvor: srbijasvet.wordpress.com

1 KOMENTAR

  1. Meni je ovo „smanjenje javnog duga“ od starta bilo sumnjivo, nase dugovanje se u masi povecava a relativni javni dug se smanjuje? Tako nesto bi mogla da pokrije neka jaka privreda (poput kineske kako se navodi u tekstu) ali nasa privreda znamo u kakvom je stanju?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime