Opet nam se nameće podvala o „progonjenom islamu“

8
1284

Poslednjih dana zapažamo obnavljanje mantre o navodnoj islamofobnoj zloupotrebi teze o islamističkoj opasnosti u Srbiji, a i šire, na Balkanu, navodno od strane retrogradnih, antidemokratskih i nacionalističkih činilaca na domaćoj političkoj sceni

U Radio Kafeu u Novom Sadu, na primer, prvo je za 24, a zatim za 31. januar, zakazana tribina „Islamistički ekstremizam – izgovor za jačanje desničarskog pokreta u Srbiji“, Pažnju privlači i podatak da se tribina organizuje „uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva“. Vidi se i ko podržava, a i ko ima para da finansira ovakve „znanstvene“ poduhvate

Verujemo da bi učesnicima i prisutnima moglo biti (ako išta može biti) korisno i poučno da čuju šta o nepostojećem islamističkom ekstremizmu na tlu Srbije imaju da poruče islamolog i bivši imam Bekir Makić i neutešni Esad Kundaković, čiji je sin Eldar, zajedno sa saborcem Almirom iz Rožaja, 2014. godine poginuo kod Alepa. Esad je već ukazao da je pogranično mesto Azaz u Siriji, kuda mudžahidi stižu iz Turske, lokalno poznato kao „mala Bosna“. A između Bosne i Sirije nalazi se i zemlja Srbija


POSTOJI jedna nepisana zakonitost u političkim, društvenim i ideološkim nadgornjavanjima na bivšem jugoslovenskom prostoru, a ona se ispoljava u tome što se u situacijama koje nagoveštavaju unutrašnjepolitičko i spoljnopolitičko zagrevanje, pa i usijavanje atmosfere, poteže za islamskim fenomenom.

Dok se, sa jedne strane, panično upozorava na opasnost od radikalnog islamizma i terorističkog ekstremizma, dotle se sa druge, podjednako nekritički, „objašnjava“ da takve opasnosti nema i da je ona sračunata izmišljotina nacionalističkih i antidemokratskih snaga.

I jedna i druga tendencija podjednako su štetne, ponajviše po same muslimane, a onda i po sve ostale građane u verski i nacionalno složenim sredinama država nastalih na ruševinama jugoslovenske federacije.

Reč je o ozbiljnoj i složenoj problematici, za čije su odgovorno razmatranje potrebni, pre svega, svestrana stručna osposobljenost, poznavanje činjenica, odsustvo bilo kakve ostrašćenosti i konstruktivna spremnost da se sa uvažavanjem sasluša svako mišljenje, a pogotovo ono sa kojim se ne slažemo. Ali, koga briga za te preduslove, kad je cilj postizanje brzog učinka u javnosti, a zarad jačanja neke od sučeljenih političkih snaga i, neretko, interesa njihovih stranih pokrovitelja.

Da Vas podsetimo:  Osvajanje slobode – Oslobođenje

Poslednjih dana zapažamo obnavljanje mantre o navodnoj islamofobnoj zloupotrebi teze o islamističkoj opasnosti u Srbiji, a i šire, na Balkanu, navodno od strane retrogradnih, antidemokratskih i nacionalističkih činilaca na domaćoj političkoj sceni. Tako je, racimo, u Radio Kafeu u Novom Sadu, prvo za 24, a zatim za 31. januar, zakazana tribina „Islamistički ekstremizam – izgovor za jačanje desničarskog pokreta u Srbiji“, sa sledećom najavom: „Na tribini će se razgovarati o uzrocima nastanka ove vrste religijski motivisanog ekstremizma, da li je u Evropi zastupljena islamofobija ili antimuslimanski rasizam, da li je Srbija meta ekstremista, na koji način jačanje desnice u Evropi na talasu protivljenja dolaska (valjda – dolasku, D.T.) izbeglica utiče na desnicu u Srbiji, šta je donela izbeglička kriza kada je (valjda – su, D.T) u pitanju nasilni ekstremizam i radikalizacija“.

Ambiciozno, nema šta! Za ozbiljno razmatranje spleta navedenih tema bio bi potreban čitav simpozijum i bar tuce kompetentnih učesnika. Pažnju privlači i podatak da se tribina organizuje „uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva“. Vidi se i ko podržava, a i ko ima para da finansira ovakve „znanstvene“ poduhvate.

Valja, inače, podsetiti na to da su upravo nadležne službe Velike Britanije u više navrata upozoravale na porast rizika od islamističke radikalizacije na Balkanu. No, to je drugi kolosek, ali su red vožnje i konačno odredište, kao i uvek kod „Gordog Albiona“, isti.

Kafenisanje u Novom Sadu ne može se, naravno, unapred komentarisati, ali se, na osnovu obrazloženja teme, imena troje najavljenih učesnika i sponzora, empirijski sa priličnom verovatnoćom može pretpostaviti kako će ovaj sohbet u „Srpskoj Atini“ istomišljenički teći. I sama najava podstiče na upitanost.

S obzirom na to da su klasični pojmovi „levice“ i „desnice“ već odavno relativizovani, pa i obesmišljeni,  šta/ko se, na primer, podrazumeva pod „desničarskim pokretima“ u Srbiji? No, ostavimo to za eventualnu debatu kad/ako nešto sa ovog sastanka bude objavljeno u javnosti.

Da Vas podsetimo:  SrbimaDoćiGlave

Zasad, posebno imajući u vidu činjenicu da se među učesnicima tribine nalazi i jedan od koautora veoma indikativne, premda i srazmerno nezapažene knjige „Progonjeni islam“ (Beograd, 2013), postoje svi razlozi za bojazan da se, evo, u njoj izneta zabrinutost za oklevetani islam ponovo glasnije saopštava.

Procenjuje se, jamačno, da bi to sada moglo biti politički delotvorno, a manje zazorno nego neposredno posle napada na Kule bliznakinje 2001. godine, uzleta Islamske države na bliskoistočnim ratištima i vrha migranstkog talasa.

Premda je za to svakako kasno, organizatorima tribine, kojima disonantni tonovi u raspravi, kako izgleda, nisu po volji, moglo bi se predložiti da pre ili posle kafe prikažu lako dostupan dokumentarno-istraživački film Insajdera „Tajno delovanje – javne posledice“.

Verujemo da bi učesnicima i prisutnima moglo biti (ako išta može biti) korisno i poučno da čuju šta o nepostojećem islamističkom ekstremizmu na tlu Srbije imaju da poruče islamolog i bivši imam Bekir Makić i neutešni Esad Kundaković, čiji je sin Eldar, zajedno sa saborcem Almirom iz Rožaja, 2014. godine poginuo kod Alepa.

Pored ostalog, Esad reče da je pogranično mesto Azaz u Siriji, kuda mudžahidi stižu iz Turske, lokalno poznato kao „mala Bosna“. A između Bosne i Sirije nalazi se i zemlja Srbija.

Darko Tanasković
Izvor: sveosrpskoj.com

8 KOMENTARA

 1. Dogadja se u SPORTU da europski – svijetski i olimpiski prvak na nekom velikom takmicenju zeli da popravi svoj najbolji rezultat……. vec je obezbjedio prvo mjesto …..zlato, ali ide jos dalje, u borbi sam sa sobom , za bolji rezultat!!
  Komentar od „srbo “ od 6. Februar 2019 at 10:25 jeste identicno gore opisanom! Srbo je prevazisao sam sebe i sve dosadasnje komentare po bilo kojoj temi ili naslovu!!! TOP……VRH…..ne usudujem se napisati NEPONOVLJIVO……srbo je pun iznenadjenja, moze on jos i vise!!! Komentar objasnjava sam sebe i nije potrebna nikakva iterpletacijan nikakva komentar………procitajte ga barem jos dva puta……….

 2. @srbo
  Komplmenti srbo!!.Uspjelo ti je napokom da shvatis. “ Potrazi preko roditelja im i onda vidi da su to sve deca titovih komunista, drugih nema“ Bravo srbo……DRUGIH NEMA…..napokon !!!
  Poslije 1945 svi koji su krenuli u skolu u SRBIJI , htjeli to oni ili ne , bili su PIONIRI…….TITOVI PIONIRI…..kasnije su porasli i postali OMLADINCI !!! Svi su zivjeli u KOMUNISTICKOJ DRZAVI,!,!
  Mnogi su postali i KOMUNISTI, neki od tih KOMUNISTA je lomio kicmu Srpskom Nacionalnom interesu,a neki su usli u „partiju “ da bi branili Nacionalisti interes!!! Vecina “ stanivnika“ cuvenog
  Golog Otoka su bili Srbi, formalno optuzenih za Staljinizam, Srpski Nacionalizam, a stvaran razlog za veliki broj bila je odbrana Srpskih Nacionalnih interesa!!! Ovi unutar partije su mogli mnogo vise da spase, nego oni izvan partije, ali su imnogo vise riskirali i puno skuplje platili svoj patriotizam, vrlo cesto visegodisnjim boravkom na spomenutom otoku !! Od 1945 pa do prvi slobodnih visestranackih
  Izbora izrasle su generacije i generacije TITOVIH PIONIRA , TITOVIH OMLADINAVA I KOMUNISTA,!!.,
  Poslije toliko godina , i toliko generacija…….. “ DRUGIH NEMA “ (osim Vas sto ste pobjegli u inostranstvo 1945 )! Pomiri se sa tom cinjenicom koju si sam primjetio “ drugih nema“ !!
  Ali i KOMUNISTI i njihova djeca i unuci su ipak ljudska bica. Znam da ti je ovo najteze da shvatis!!
  Ljudska bica sa svim dobrim i losim stranama!!! Ni desnicari nisu uvjek bili „svetci“ ! I zato mene ne zanima ideologija…………..zanimaju me dobri i posteni ljudi, patriote, vrijedni i strucni, inteligentni i produhovljeni, humani, nacionalno svjesni , hrabri i ponosni……………..ukoliko su takvi… ….bit ce dobri za Srbiju i kao levicari i kao desnicari, pogotovo danas kada podjela na levicu i desnicu nestaje!!

  • 1941 su sovjetske paravojne komunističke formacije izazvale građanski rat u Srbiji,da ih nije bilo,skoro niko od Srba ne bi stradao.Posle stravičnih zločina koje su vršili po Srbiji a govore o tome mnoga stratišta o kojima ti tvoji učitelji nisu ništa rekli,bili su proterani iz Srbije jer su zbog njihovih napada na pojedione okupacione vojnike,Nemački okupatori ubijali 100 Srba za jednog nemca.Nakon proterivanja su u malim grupicama pobegli na granicu Bosne i Hrvatske,tu su egzistirali do 1944 kada su pokušali proboj u Srbiju sa ciljem okupacije Srbije uz pomoć sovjetskih tenkova.Prvo što su uradili,bilo je organizovanje Srpskih dečaka ne vičnih oružju,da ih pošalju na izmišljeni sremski front,da bi tako izginulo oko 30 000 Srpskih mlčadića,a za to vreme tito drži govor na banjici,današnja BIA,gde videćeš na googl-u su posađena stabla u obliku slova TITO,pa kaže,MI SE U SRBIJI IMAMO PONAŠATI KAO NA OKUPIRANOJ TERITORIJI,jer Srbijanci nas ne vole.Đilas potom drži govor i kaže,SRBIJI JE MALČO PUŠTENO KRVI,dok ludi zločinac krcun klaže,JOŠ VAS JE DOSTA OSTALO,ALI IMAMO MI VREMENA. U titove paravojne sovjetske komunističke redove su se primili Srbi poreklom iz Hrvatske,Bosne i C.Gore,koje je tito poveo da okupiraju Srbiju i da bi ga isti čuvali od Srbijanaca u kojima nisu imali skoro nikakvo uporište osim kod fukare.Da bi izvršili lakšu okupaciju Srbije,pobili su po raznim stratištima Srbije,a po do sada dostupnim podatcim pobili,70 000 Srbijanaca,inače su arhive zatvorene i posle 70 godina,vrlo čudno.Kroz zatvore je prošlo po zvaničnoj izjavi rankovića na skupštini,OD OKTOBRA 1944 DO MAJA 1951 RAVNO 3 677 770 JE PROŠLO KROZ KOMUNISTIČKE ZATVORE,SRBIJANACA KOJI SU TREBALI BITI KAŽNJENI JER NISU PRIHVATALI KOMUNISTIČKO-TERORISTIČKE PRISILE.Sve te titove jedinice su se nazivale,LIČKA,KORDUNAŠKA,BANIJSKA,KOZARAČKA,CRNOGORSKA,I OSTALE SA IMENIMA TIH KRAJEVA.Svi ti koji su došli sa titom su ostali da ga čuvaju od Srbijanaca,koji su uz pomoć sovjetskih staljinovih tenkova okupirali Srbiju,NIJE IM PADALO NA PAMET DA SE VRATE ODAKLE SU I DOŠLI.Da bi sve bilo po onoj njinoj,DRUŽE TITO MI TI SE KUNEMO,DA SA TVOGA PUTA NE SKRENEMO,danas dan su njihova deca i unuci čuvari groba titovog i sistema kojeg su samo prevarom nazvali DEMOKRATIJA.Srbi i Srbija je i danas dan pod tom komunističkom okupacijom,sve dok se ti isti ne vrate u kompletu,odakle su došli.To je istina,pa ma kako to vama smetalo,ali je istina.

 3. Po ko zna koji put uplicu se nasi ,,miljenici,, sa Zapada.Eksperti za fabrikovanje lazi i magle. Njihov moto je ,,vazno je ostvariti cilj. SAMO…..samo fale im korisni idioti, a moze i placeni.

 4. I ovaj problem samo ukazuje da DRZAVA ne funkcionira!!! Ne stiti vitalne drzavne i nacionalne interese. Nije cudno sto ovakve provokacije bez ikakvih problema sprovode strane obavjestajne sluzbe, one su organizirale i izvele petootobarski prevrat. Novoustoliceni od tada do dan danas su pod njihovom cvrstom kontrolom, poslusnost je najveca vrlina, a nedostatak zahvalnosti i poslusnosri se placa glavom ( Djindjic) !!!
  Upravo sam saznao (procitao ) da se problem ne moze rijesiti Dok se svi KOMUNISTI ne najure iz Srbije!! Oni su “ dosli” 1944 god. najvjerovatnije sa neke druge planete, naucili jezik, udomacili se i obezobrazili, pa ih treba vratiti njihovoj kuci…….. jer oni i nisu “pravi Srbi ……..oni nisu uopste Srbi…..oni su KOMUNISTI….. i da bi bili sigurni, moramo istjerati i njihovu djecu, unuke, prijatelje, da ne napominjem one koji su se sa njima “ mjesali “ zenili…….drugovali i nisu ih zdusno mrzili cielo ovo vrijeme! Kada se njih rijesimo, nestati ce svi problemi za Drzavu Srbiju i NAROD SRPSKI !!!

  • zoran 53 UPRAVO SU KOMUNISTILI UNIŠTILI SRBIJU I SRPSKI NAROD,VALJDA JE POZNATO DA SU SAMO ONI NA VLASTI OD 1944 DO DANAS.5. SU ORGANIZOVALI KOMUNISTIČKA UDBA I KOS,A TI MOŽEŠ DA NAPIŠEŠ I DA IH ZOVEŠ I VANZEMALJCI,ALI JE ISTINA DA SU NA VLAS TI ISTI DOVELI 5, OKTOBRA SVE DECU KOMUNISTA,DRUGIH NIJE BILO.Potraži poreklo roditelja im i onda vidi da su to sve deca titovih komunista,drugih nema.

 5. Pobogu G.Tanaskoviću,mora tako da se žrtvuje Srbija za bratstvo i jedinstvo komunista,nije li to tako od 1944,kada su komunisti okupirali Srbiju,i tako do danas,a biće i dalje,dok ne budu najureni iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime