Opet razbijeni prozori na ambulanti u selu Novake

0
986

Nepoznati počinioci, najverovatnije albanske nacionalnosti, razbili su prozorska stakla na ambulanti Zdravstvenog centra Prizren u selu Novake. To je treći zabeleženi napad na ovo selo od početka godine a većina ih ne bude prijavljena.

Kako prenose mediji, takozvana „kosovska policija“ je izvršila uviđaj nakon sinoćnog napada na ambulantu, ali napadači još nisu otkriveni, a pričinjena je materijalna šteta.

Ova ista ambulanta napadnuta je juna meseca kada je zapaljena kompletna evidencija pacijenata. kak oje tada rekao tehničar Branimir Gligorijević, bio je to peti put za poslednjih nekoliko godina da lokalni Albanci obijaju ambulantu i kradu lekove „a ovoga puta su otišli još dalje, zapalivši kompletnu zdravstvenu dokumentaciju“!

Kao i ovaj put i tada je do napada došlo u talasu nasilja koje se vršilo nad Srbima o čemo možete više naći klikom na VEZU⇗

Nebriga o ovdašnjim Srbima kao i odbijanje tzv „kosovske policije“ da učini nešto po pitanju bezbednosti, ohrabrili su pljačkaše. I u ovom selu je samo u jednom danu obijeno obijeno nekoliko kuća, odnet deo pokućstva i načinjena veća materijalna šteta.

Spasa Andrejević, predstavnik sela, kaže da policiji više ništa ne prijavljuju KLIK⇗.

“Kad god smo prijavljivali, saradnja nije kakva bi trebala da bude. Narod traži rezultate, da se počinioci pronađu i ukardena roba i šteta nadoknadi što do sada nikada nije učinjeno“, kaže Andrejević i dodaje:

„Kao što vidite, ima nekoliko objekata gde su izvršene pljačke i pravi vandalizam. Ono što je odneto, računamo da su, možda, mogle da im služe neke stvari. Ali, ono što je urađeno na terenu je da se nanese samo šteta, da se povratnicima uskrati i taj mali kutak kada preko leta ovde borave”.

Da Vas podsetimo:  STRAHOLOGIJA GENOCIDAŠA

U ovom selu trenutno živi između 20 i 30 Srba od više stotina koliko ih je bilo pre juna 1999. godine a upola manje od 45 koliko ih se u prvom trenutku vratilo krajem aprila 2003. godine. Ubrzo je izgrađeno 68 kuća a broj povratnika dostigao je 70, da bi se usled velike nebezbednosti samo smanjivao.

Kako bi opravdala svoju pasivnost, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ovim povodom izdala saopštenje u kome i povrh svega od te iste „kosovske policije“ zahteva da se angažuje na rešavanju slučajeva a od međunarodne organizacije na terenu, koje su faktički i najodgovornije za takvo stanje, apeluju da „prestanu da okreću glavu na drugu stranu i da konačno priznaju ozbiljnost problema“.

Saopštenje se završava mizernim, ali i uvredljivim, apelom na Srbe na Kosovu i Metohiji „da ne dozvole da budu zastrašeni ovakvim, očito ciljanim napadima i da ne nasedaju na provokacije“.

www.kmnovine.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime