Opkoljenim ukrajinskim brigadama ponuđena – časna kapitulacija

0
866

voj_kal_s_123

ČETIRI brigade ukrajinske „kaznene ekspedicije” – zajedno sa štabom armijskog korpusa – našle su se u obruču koji se steže od početka kontraofanzive Armije Donjecke Republike – saopštio je premijer DNR i glavnokomandujući Aleksandar Zaharčenko.

„Jedinice Armije DNR prešle su 24. avgusta u kontraofanzivu na svim pravcima. Opkolile su grupe ukrajinskih snaga između naselja: Oljenovka, Starobeševo, Vojkovskij, Kutejnjikovo, Blagodatnoje, Aleksejevskoje, Uspenka, Uljanovskoje, Stepanovka, Amrovsijevka i Stepano-Krinka. U okruženju se našao i štab Osmog armijskog korpusa, zajedno sa pripadnicima ukrajinske 28—me, 30-ta i 93-ća mehanizovana brigada, 95-ta padobranska brigada i bataljoni ukrajinske teritorijalne odbrane „Ajdar”, „Donbas” i „Šahtjorsk” i bataljoni nacionalne garde „Azov” i „Dnjepar” i neke druge manje jedinice. Opkoljeni nemaju nikakve izglede da se izvuku” – naglasio je Zaharčenko.

Prema njegovim rečima, imaju samo dve mogućnosti: ili da se predaju ili da budu uništene.

„Ako se ne predaju, čeka ih sudbina jedinica koje su bile opkoljene kod Izvarina u takozvanom „Južnom džepu”. U njemu je većina opkoljenih ukrajinskih oficira i vojnika besmisleno izginula” – ukazao je Zaharčenko.

On se potom obratio opkoljenim pripadnicima ukrajinskih jedinica, rekavši:

„Oficiri i vojnici! U situaciji koja je za vas bezizlazna, da bi bilo izbegnuto uzaludno prolivanje krvi, predlažem vam da prihvatite sledeće uslove:

1. Sve opkoljene ukrajinske jedinice prestaju da pružaju otpor.

2. Svi predaju lično naoružanje, ratnu tehniku i vojnu imovinu.

Svima koji prestanu da pružaju otpor – svim oficirima i vojnicima – garantujemo život i bezbednost. Ranjenim će biti pružena neophodna medicinska pomoć.

Vojnici i oficiri koji dobrovoljno prekinu otpor, uz obavezu da neće učestvovati u ratnim dejstvima protiv Donjecke i Luganske republike, biće predati predstavnicima ukrajinskog Komiteta vojničkih majki ili svojim majkama (ili drugim bliskim rođacima) i dobiće mogućnost da se vrate kući.

Da Vas podsetimo:  Studija: Znakovi demencije mogu se otkriti čak devet godina pre dijagnoze

Svi koji prestanu da učestvuju u građanskom ratu treba da napuste svoje položaje i da sa belom zastavom ili komadom neke bele tkanine dođu do položaja jedinica Donjecke Narodne Republike.

U slučaju neprihvatanja ponuđenih uslova, snage Armije DNR biće prinuđene da unište opkoljene ukrajinske jedinice. Odgovornost za to ležaće na generalima i oficirima tih jedinica”.

Zaharčenko se istovremeno obratio i majkama opkoljenih ukrajinskih vojnika. U formi posebnog proglasa:

„Žene Ukrajine!

Majke i žene vojnika ukrajinske armije!

Snage Armije Donjecke Narodne Republike započele su 24. avgusta široku ofanzivu u svim pravcima.

U čvrstom obruču našli su se štab Osmog armijskog korpusa, 28-ma, 30-ta i 93-ća mehanizovan brigada, 95-ta padobranska brigada i bataljoni teritorijalne odbrane „Ajdar”, „Donbas” i „Šahtjorsk” i bataljoni nacionalne garde „Azov” i „Dnjepar” i druge jedinice.

Iako nemaju rezervu ni u živoj sili ni u tehnici, ni u municiji ni u hrani, generali od njih traže da nastave besmisleni otpor. Pritom se sami boje odgovornosti za svoje slabo komandovanje. Radi svojih prestupnih ciljeva, spremni su da žrtvuju živote vaših najbližih.

NJihove mogućnosti za dalje pružanje otpora su iscrpljene. Nemaju nikakvu šansu da se probiju iz obruča. Tako je bilo i sa vojnicima i oficirima koji su besmisleno izginuli kod Izvarina.

Vaši sinovi i muževi nalaze se u bezizlanoj situaciji. Da bi se izbeglo nepotrebno krvoproliće, da vi ne biste postale sirote i udovice, rukovodstvo Donjecke Republike predložilo je oficirima i vojnicima da obustave otpor i napuste položaje koje drže.

Deo ukrajinskih vojnika i oficira već je pristao na naše uslove.

Narod Donbasa spreman je da svima koji polože oružje i obavežu se da više neće učestvovati u borbama protiv Donjecke i Luganske Republike omogući da se vrate svojim kućama.

Da Vas podsetimo:  KLIKTOMANIJA

Da bi se izbegle represije sa strane ukrajinskih vlasti i njihovo ponovno vraćanje u građanski rat, pozivamo vojničke majke i žene da uzmu učešće u spasavanju života svojih sinova i muževa. Vi ih možete preuzeti i vratiti kućama.

Dođite i preuzmite svoje sinove i muževe! Ne dozvolite da ih ponovo upute u građanski rat!”

fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime