Opozicija kao „Putujuće pozorište Šopalović“ i beogradski izbori

0
1673
Đilas i Šapić / Foto: Alo

Ko je manufaktura, a ko politička korporacija?

Predstoje do proleća beogradske izbori. Na njima se bije bitka za moć partija, a ne za gradonačelnika. One partije koje budu imale većinu kandidovaće gradonačelnika Beograda i gradsku vladu. Vladajuća koalicija je u „prednosti“, jer deluje kao politička korporacija, a opozcija deluje poput političke manufakture, odnosno kao amaterske političke radionice.Vladajuća koalicija pre svega SNS čuva svog kandidata za finiš,a opozicija koja nažalost deluje kao „bal vampira“ ističe ,licitira,konkuriše Dragana Đilasa, Šapića i druge kao na „buvljoj pijaci“.Vlast vešto korisiti političku sujetu,aroganciju i prljav veš opozicionih kandidata, i tako samo pojačava svoju startnu poziciju pred izbore. Tako se stvara javno mnenje, da bi ponovo kandidat za gradonačelnika, a ne za poltičku opciju bio biznismen i političar „opšte prakse“ Dragan Đilas, koji je malo u politici više u ličnom biznis i sada treba da ponovo „vaskrsne“ i bude politički „kvisko“ amorfne grupacije koja više liči na sektu .

Odmah pored njega je i sadašnji predsednik opštine Novi Beograd, bivši sportista i nekadašnji Đilasov saradnik Aleksandar Šapić koji bi trebalo da bude konkurencija i Đilasu i drugim kandidatima. Neizvesno je za koga će biti Saša Janković koji je vidno izgubio podršku među svojim pristalicama i osnivačima. Nema jasnog odgovora lidera DS Dragana Šutanovca ili lidera LDP Čedomira Jovanovića ili Borisa Tadića oko Đilasa,Šapića. Tako se stvara opoziciona „bipolarna ličnost“ odnosno disocijacija ili udvojenost da nema jedinstvenog kandidata, već se pravi model političkog „Frankenštajna“.

Političar Vuk Jeremić bi da podrži Dragana Đilasa i možda i neki uticajni biznismen-tajkun, ali sve to liči na „već viđenu“ politiku. Opozicija ovakava kakva je suštinski radi za SNS jer nema ni alternativni program, nova politička lica, nove ideje i širu podršku u biračkom telu, niti bitniji ugled van Srbije. Beogradski izbori se dobijaju političkom i ljudskom integracijom i nju za sada ima SNS preko autoriteta njenog predsednka koji je i predsednik Srbije. Opozicija nema ličnost za „integraciju“ već za feudalnu separaciju. Zbog toga je opozicija u Srbiji slaba ,razjedinjena više nego ikada od 1991 godine. Nije vlast pre svega SNS toliko moćna i jaka, koliko je opozicija slaba, podeljenja i i ljudskim resursima siromašna. Sve ovo govori da kandidati za nosioce lista za beogradske izbore iz opozicije deluju kao „Putujuće pozorište Šopalović .

Da Vas podsetimo:  DOKLE NEJEDINSTVA I NESLOGE BRAĆO SRBI?

Tomislav Kresović

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime