Opozicija o Predlogu budžeta: 710 stranica laži, prevara, najveći dobitnik BIA…

0
2174

Posle polemike na društvenim mrežama zbog toga što je budžet dostavljen u PDF formatu, najvažniji zakon poslanicima su danas dobili i u štampanoj verziji na više od 700 strana. Na društvenoj mreži tviter pojedini predstavnici opozicije izneli su i prva zapažanja o tome na čemu će da se štedi, kome se povećava prostor za troškove, a jedan od glavnih utisaka je i da se drastično povećavaju sredstva za bezbednosni sektor.

Foto: insajder

Funkcioner pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović naveo je na svom zvaničnom tviter nalogu, uz prateće grafikone, nekoliko prvih utisaka analize budžeta.

Subvencije se povećavaju, a socijalni izdaci smanjuju, rastu izdaci za privlačenje stranih investicija, naročito za investicije od posebnog značaja, a tu spadaju i strana preduzeća koja dobijaju 11,9 milijardi dinara, njegovi su zaključci.

Pavlović ukazuje i na to da je u narednoj godini manje novca predviđeno za Državnu revizorsku instituciju, Savet za borbu protiv korupcije dobija skoro isto, a malo više Agencija za borbu protiv korupcije.

Značajne su i promene kada je reč o sektoru odbrane, a Pavlović između ostalog prilaže i grafikon koji pokazuje plan za drastičan rast rashoda Bezbednosno informativne agencije.

Funkcioner Demokratske stranke Zoran Lutovac podelio je na istoj društvenoj mreži grafikon rasta izdvajanja za BIA uz komentar: ovako bi trebalo da izgleda grafikon za nauku, obrazovanje i kulturu…

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović na svom zvaničnom Tviter nalogu naveo je ranije danas da je Vlada poslanicima dostavila Predlog budžeta samo u PDF formatu „koji nije moguće koristiti za analizu“, kao i da je tom pokretu „insajder“ iz Ministarstva dostavio, po svemu sudeći pregledniji fajl uz pitanje:

„Zašto ovo nije prosleđenjo poslanicima? Opstrukcija skupštine.“

Usledio je tvit lidera Nove stranke Zorana Živkovića, koji je uz odštampan budžet napisao:

Da Vas podsetimo:  Profesor DIF-a preminuo od korone u prokupačkom zatvoru, porodica traži istragu

„710 stranica laži, prevare i korupcije“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Na pitanje da li je njegova stranka već analizirala budžet, Živković je za Insajder rekao da pre nedelje neće izaći sa javnim ocenama predloga budžeta zbog obimnosti ovog zakona.

„To je 710 stranica, ne može tek tako da se komentariše. Čitamo ekipa ljudi i ja pa ćemo, ja se nadam, u nedelju imati ozbiljan komentar“, rekao je Živković.

On je potvrdio da su danas dobili budžet i u štampanoj verziji, ali upućuje kritiku jer Vlada kasni sa Predlogom budžeta, što poslanicima ostavlja manje vremena za analizu.

„Sad mogu da kažem da je problem što je došlo kasno, 15. novembar je bio rok, a danas je 1. decembar. Tih 15 dana puno znači. To je velika materija, ozbiljna materija, ne može da se reaguje demagoški, politički, već treba da se izuči ozbiljno. Nije prvi put da kasni i imaćemo adekvatnu reakciju“, rekao je Živković.

Оbjašnjenје procentа povećanja vojnog budžeta

Poznato je da će vojni budžet iduće godine biti uvećan, ali se polemika vodila oko toga koliki je procenat uvećanja. Ministar odbrane Aleksandar Vulin prvo je rekao da će vojni budžet biti uvećan za čak 25 odsto, a da je najveći deo namenjen uvećanju plata pripadnika oružanih snaga.

Budžet ovog Ministarstva u idućoj godini će iznositi 70,5 milijardi dinara, što je uvećanje u odnosu na prethodnu godinu u ukupnom iznosu od 11,6 milijardi dinara.

Međutim, resorno Ministarstvo danas je saopštilo da će, gledano u dinarima, budžet u 2018. biti veći za 19,7 odsto, ali prikazano u evrima po kursu Narodne banke Srbije na 31. decembar 2016. uvećanje će iznositi 23,6 odsto.

Da Vas podsetimo:  Srbijo, ovo hoćeš?! SVI UŽASI koje je RIO TINTO napravio u svetu, a o kojima se ćuti

Odgovarajući na pitanja novinara o uvećanju vojnog budžeta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se uvećanje odnosi na bolje opremanje Vojske, ulaganje u namensku industriju, ali i na izgradnju stanova za profesionalne pripadnike Vojske.

Pošto je ukazao na njihov nizak standard, najavio je da će zaposleni u sektoru bezbednosti dobiti i bonus od 10.000 dinara do kraja godine. Ironično je dodao da je država Vojsku pomagala i tokom ove godine na različite načine, a sudeći prema onome što je rekao, reč je o sredstvima preko onih planiranih budžetom.

„Mi smo za vojsku izdvajali i na druge načine o čemu ne bih danas da govorim… Na transparentan i zakonit način, samo što… Neka se pomuče ovi što skupljaju informacije, da im ne otkrivam“, rekao je predsednik ne precizirajući na koga misli kada govori o onima „što skupljaju informacije“.

Nejasnoće oko budžeta za socijalna davanja

U budžetu za tekuću godinu predviđeni trošak „socijalne zaštite iz budžeta“ iznosio je 115,5 milijardi a iduće godine je za te namene planirano 114.9 milijardi dinara.  Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, prošle godine iznosili su ukupno 232,9 milijardi dok će iduće godine iznositi 222.1 milijardu. Tu, primera radi, spada i Nacionalna služba za zapošljavanje kojoj je u prošloj godini bilo namenjeno 4.9 milijardi dinara, dok je u idućoj godini za ovu službu predviđen trošak u visini 550 miliona dinara.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je budžet njegovog ministarstva iznosi ukupno 136 milijardi dinara, i da je zadovoljan delom koji se tiče socijalnih davanja.

„Otvorili smo i tri nova projekta. Jedan projekat je za lica koja čekaju smeštaj u privatnim domovima. Drugi je SOS telefon, a treći je sigurna kuća za žrtve trgovinom ljudima”, izjavio je Đorđević na konferenciji posle redovne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, a prenosi Politika.

Da Vas podsetimo:  Đorđević: Istina o izbacivanju Rio Tinta i lešinarima poput Save, Ćute ili Ne davimo Beograd

On je rekao i da su neki fondovi su čak i povećani, kao što je reč o fondu koji se tiče osoba sa invaliditetom

Javni sektor: Zabrana zapošljavanja, uz povećanje plata

Poznato je već i da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biti produžena do kraja 2018. godine, pošto je Vlada ocenila da je ta mera dala izuzetne rezultate u smanjenju rashoda za plate  na svim nivoima vlasti.

Uz konstataciju da je mera smanjenje zarada od novembra 2014. dala pozitivne efekte, najavljeno je uvećanje plata od pet do deset odsto zaposlenima u javnom sektoru u idućoj godini. Detalje pogledajte u posebnoj vesti.

Krpljenje budžeta kroz zaduživanje ili prodaju imovine

Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu predviđeni su prihodi od 1.178 milijardi dinara, rashodi od  1.207 milijardi, tako da će deficit iznosti 28,4 milijardi dinara.

Vlada Srbije planira da se u 2018. godini zaduži za 675,7 milijardi dinara (oko 5,6 milijardi evra) kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora.

U Predlogu budžeta za iduću godinu koji je dostavljen Skupštini Srbije navodi se da će biti uzeti krediti od domaćih i međunarodnih komercijalnih i multilateralnih finansijskih institucija, inostranih vlada, a država će se zaduživati i kroz emitovanje hartija od vrednosti i prodaju evroobvenznica na stranom tržištu.

U obrazloženju Predloga budžeta istaknuto je da će planirano zaduživanje po osnovu prodaje hartija od vrednosti biti smanjeno ukoliko bude prihoda od privatizacije ili povoljnijih dugoročnih koncesionalnih zajmova. Očekivanja su da će dogodine biti data koncesija za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime