Opština Brus plaća prozore triput skuplje

0
1462

543-lead-photo-1461183637-800px-Brus_nacelnistvoU najvećoj javnoj nabavci u istoriji Brusa, kako opštinski čelnici nazivaju tender za zamenu prozora i vrata u opštinskoj zgradi, izabrana je najskuplja od tri firme jer je ponudila da posao završi pet, odnosno deset dana brže od druge dve, saznaje Pištaljka. Po Odluci o dodeli ugovora koju je krajem marta potpisao načelnik opštinske uprave Goran Despotović, građani jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji trebalo bi da za postavljanje 135 novih prozora i jednih dvorišnih vrata plate 10,9 miliona dinara firmi „Al staklo plus” iz Blaca vlasnice Slađane Savić.

Pobednička cena, osim što je bila najviša na tenderu, čak je tri puta viša od tržišnih cena istaknutih na sajtu te iste firme. U njihovom cenovniku ne postoji prozor skuplji od 200 evra, ni vrata skuplja od 400 evra. Tako, grubom računicom demontaža starih i montaža novih 135 prozora i jednih vrata, koliko će biti menjano po planiranom predračunu u konkursnoj dokumentaciji, ne može koštati više od 30.000 evra. Građani Brusa će tu uslugu platiti 90.000 evra.

Na tender su se prijavili još i beogradski „Modulor” koji je nudio da posao završi za 15 dana i 2,3 miliona dinara manje i „Centum” iz Leskovca koja je ponudio da zameni prozore za 20 dana i 2,9 miliona dinara manje. Dakle, takođe mnogo skuplje od tržišnih cena.

Na pitanje zbog čega je izabrano da firma iz Blaca za deset dana zameni prozore po tri puta višoj ceni od tržišne, Despotović je naveo da su komisiju „uplašili jeftiniji kandidati jer su njihove cene bile dosta manje od planirane vrednosti javne nabavke“. Za ovu javnu nabavku je predviđeno 10.883.000 dinara, a iznos je utvrđen „na osnovu aktuelnih cena”, piše u Planu javnih nabavki za 2016. godinu objavljenom na sajtu opštine Brus.

Da Vas podsetimo:  Da li je došlo vreme da zahtevamo četvorodnevnu radnu nedelju?

Dok potpisnik dokumenta, načelnik Despotović, petnaest dana od donošenja odluke „pere ruke” i krivi tročlanu Komisiju za javne nabavke i njenog stručnog člana, građevinskog inženjera Novicu Nešića, dotle Nešić više brine da zaštiti stranku čiji je član, nego da objasni zašto je najskuplju ponudu predložio za najekonomičniju.

„Zbog čega vas zanima u kojoj sam stranci? To nema veze ni sa čim. Na tenderu smo primenili bodovanje i tako je ispalo”, rekao je Nešić. Objasnio je i da je rok izvođenja radova bio bitan kriterijum jer opština nema dodatne prostorije gde bi mogla biti razmeštena dok traju radovi.

Kada je, međutim, upitan da li bi bio spreman da kraće izvođenje radova plaća 2.400 evra po danu, priznao je da bi trebalo poništiti javnu nabavku.

Odluka Al stakloDespotović tvrdi da se ne oseća odgovornim što je izabrao najskuplju ponudu. U telefonskom razgovoru rekao je: „Odluke o ponudama ne mogu da donosim kao domaćin kuće, gde imam slobodno pravo svojine. U ovom slučaju imamo obavezan postupak koji moramo da ispoštujemo, a to je da Komisija za javne nabavke predloži jednu firmu, a da ja taj predlog usvojim. Šta mislite kako bi tek izgledalo da sam doneo odluku suprotnu predlogu Komisije, i da nisam bio u pravu? Ko bi onda bio odgovoran?!”

On je takođe naveo da ne može biti odgovornih kada do štetne posledice još nije došlo, jer ugovor tek treba da bude potpisan. Za dodatni argument u korist toga da je postupak javne nabavke bio u skladu sa zakonima navodi i što za tu nabavku nije bilo nijednog prigovora Komisiji za zaštitu prava ponuđača u javnim nabavkama.

Despotović je više puta pomenuo da bi svako ko ima bilo kakvu sumnju u korupciju ili zloupotrebe trebalo to da prijavi nadležnima, tužilaštvu i policiji. Despotović je Pištaljkinom novinaru takođe rekao da treba da prijavi nadležnima ceo slučaj, a ne da izlazi u javnost: „Uvek sam dežurni krivac. Ako imate bilo kakvo saznanje o nameri nameštanja tendera, vaša je obaveza kao i svakog građanina da prijavite to nadležnim institucijama”.

Da Vas podsetimo:  GDE JE SRBIJA DANAS? Gazimo preko mrtvih, novac nam vrhovni ideal, a radnici – tehnološko roblje!

Narednog radnog dana Despotović je za Pištaljku rekao da je uputio dopis Opštinskom veću da da svoje mišljenje o javnoj nabavci, kojim će ako bude bilo potrebno poništiti tender.

Despotović i Nešić i ranije su javno pominjani u vezi sa sumnjivim poslovima u kojima su učestvovali zajedno sa sadašnjim predsednikom opštine Milutinom Jeličićem (Nova Srbija): oko izgradnje mini hidroelektrana preko kiparske firme „MHE Pauer Brus”, nedozvoljenoj prodaji dela zemljišta u Nacionalnom parku Kopaonik i spornim urbanističkim rešenjima. Despotović tvrdi da sada nije ni u jednoj stranci, a osim funkcije načelnika izabran je i za za koordinatora radnog tela Republičke izborne komisije u opštini Brus. Za Nešića kaže da ne zna u kojoj je partiji jer dugo nisu pričali o politici.

U Brusu je na vlasti koalicija Nove Srbije, URS-a, Demokratske stranke, Jedinstvene Srbije i Grupe građana „Preobraženje“.

Snežana Đurić

Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime