Opština Rača otpustila uzbunjivača

0
1776
„Fabrika“ vode u Rači na koju je potrošeno 600.000 evra, Fotograf: Novak Grujić

Otkrio da je nepostojeća fabrika plaćena 600.000 evra

Opština Rača otpustila je uzbunjivača Tomislava Veljkovića koji je otkrio korupciju u opštinskom Javnom komunalnom preduzeću „Rača“ koje je utrošilo 600.000 evra na gradnju nepostojeće fabrike za preradu vode.

Uzbunjivač Veljković otpušten je iako je na osnovu njegovih prijava Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenulo istragu o fantomskoj fabrici, a Agencija za borbu protiv korupcije izdala preporuku za smenu direktora JKP „Rača“ zbog sukoba interesa u kome je uhvaćen.

Uzbunjivač Tomislav Veljković nekoliko godina unazad ukazuje nadležnim organima na korupciju u JKP „Rača“. Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu u maju 2016. godine prijavio je i da je javno preduzeće platilo oko 600.000 evra za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, a da fabrika nije izgrađena, o čemu je i Pištaljka pisala. Tužilaštvo je za godinu i po dana istrage prvo je utvrdilo da nema dokaza o počinjenim krivičnim delima, ali posle pisanja Pištaljke tužilac Dejan Veljković je, kako tvrdi, „promenio svest“ i ponovo otvorio istragu. Kako je potrošen novac namenjen za fabriku do danas nije ispitano.

Otkrića iz prijava uzbunjivača Veljkovića potvrdila je i Agencija za borbu protiv korupcije koja je kaznila bivšeg direktora JKP „Rača“ Ivicu Markovića zbog sukoba interesa, jer je javno preduzeće kojim je rukovodio poslovalo sa firmom njegovog oca. Naime, to preduzeće je, navodi Agencija u preporuci za smenu, firmi oca direktora platilo skoro 2,5 miliona dinara za kupovinu „opreme, ulja i ostale robe“.

Zbog toga što Marković nije obavestio Agenciju da su firme njegovog oca STR Klas i „Klas Trgo-Trans“ d.o.o. poslovale sa javnim preduzećem kojim je rukovodio, on je kažnjen merom javnog objavljivanja preporuke o razrešenju o svom trošku. Preporuka za razrešenje objavljena je tek 2. novembra ove godine u Službenom glasniku, mesec dana pošto je Markoviću istekao mandat. Prestanak mandata konstatovala je kadrovska komisija Skupštine opštine Rača 9. oktobra.

Da Vas podsetimo:  Misteriozni uvoz SNS-a od skoro tri miliona evra

Do objavljivanja ovog teksta Agencija za borbu protiv korupcije nije Pištaljci objasnila zbog čega je preporuka za razrešenje objavljena tek 2. novembra, s obzirom na to da ju je Agencija donela još u avgustu. Takođe, iz Agencije nisu odgovorili ni na pitanja o tome da li je ta institucija iskoristila sve zakonske mogućnosti da se Ivica Marković kazni za kršenje zakona, odnosno da li je pokrenut i prekršajni postupak.

Za neprijavljivanje sukoba intresa zakonom je propisana zaprećena kazna od 50 do 150 hiljada dinara.

Page 75 of Službeni glasnik 03 11 2017.

Contributed to DocumentCloud by Vladimir Radomirovic of Pištaljka

S obzirom na to da ovo nije prvi put da reagovanje Agencije kasni i da se kaznene mere donose tek kada funkcioner prestane da obavlja javnu funkciju, Pištaljka je tražila da nam ona objasni svrhu takvih kazni. Odgovor nismo dobili.

Objavljivanje oglasa o preporuci za razrešenje u Službenom glasniku, prema cenovniku sa sajta i računici Pištaljke, koštalo je oko 36 hiljada dinara. Ovaj trošak po zakonu pada na teret bivšeg funkcionera Markovića.

Kao formalni razlog za otkaz uzbunjivaču koji godinama otkriva i dokazuje korupciju u opštini Rača navedeno je da je opštinsko veće 13. oktobra usvojilo novu sistematizaciju kojom je ukinuto radno mesto domara na kojem je bio zaposlen. Pravni tim Pištaljke upozorio je pisanim putem opštinske čelnike da Zakon o zaštiti uzbunjivača zabranjuje odmazdu nad ljudima koji otkriju korupciju. Uprkos tome, v.d. načelnika opštinske uprave Goran Maksović dopis je ignorisao i, oglušivši se o zakon, 31. oktobra potpisao rešenje o otkazu. U rešenju se navodi da je „usled organizacionih promena prestala potreba za obavljanjem poslova“ na kojima je radio uzbunjivač.

Fotografija Tomislava Veljkovića: Radio Mig (YouTube)

Da Vas podsetimo:  Godine koje su pojeli petooktobarski mrmoti

Snežana Đurić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime