Opština Tutin u nelegalnoj gradnji

0
2467

589-lead-photo-1485377544-p_0001Opštinska uprava u Tutinu već tri godine je smeštena u zgradi u centru tog sandžačkog grada za čiju izgradnju je ustupila zemljište, a koju je investitor izgradio mimo dozvole na šta građevinska inspekcija nije reagovala. Štaviše, iz opštine navode da će deo objekta koji je izgrađen nelegalno biti ozakonjen, a opštini će nakon toga investitor dati deo kancelarijskog prostora u nezakonito podignutom delu zgrade. Predstavnici Tutina ne samo što blagonaklono gledaju na nelegalnu gradnju na ustupljenom javnom zemljištu, već mesečno doplaćuju 450 evra za prostorije investitoru koji je nelegalno gradio.

Opština Tutin je 2005. godine potpisala ugovor kojim je ustupila zemljište u centru Tutina investitorima Muhedinu Buliću i Nusretu Omeroviću. Na tom mestu investitori su sagradili poslovno-stambeni objekat u okviru kojeg opštini pripada više od 1800 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora na ime ustupljene parcele, kako se navodi u rešenju koje su nam prosledili iz opštine Tutin. Investitori su, međutim, naknadno izgradili dva sprata bez dozvole i mimo glavnog projekta u ovoj zgradi u strogom centru Tutina, a građevinska inspekcija, sudeći po odgovorima koje smo dobili iz opštine, nije reagovala.

Načelnik opštinske uprave u Tutinu Adnan Šehović kaže da nije upoznat sa tim da je objekat u kome se sada nalaze opštinske prostorije izgrađen mimo zakona. „Nisam tada bio načelnik. Taj objekat ima dozvolu. Proveriću o čemu se radi“, rekao je.

Prema rečima načelnika Odeljenja za urbanizam i pravne poslove Bešira Hota investitor je podneo zahtev da se dva sprata zgrade koje je nelegalno sagradio ozakone. „Mislim da će to biti ozakonjeno jer spratnost zgrade odgovara planu generalne regulacije“, navodi on.

Na pitanje zbog čega građevinska inspekcija nije zaustavila nelegalnu gradnju u centru grada ili naredila rušenje, Hot odgovara da inspekcija „ima mnogo takvih slučajeva“.

Da Vas podsetimo:  Od Vesića do superheroja i nazad

„Mi dok donesemo rešenje, oni to već izgrade, a onda moramo da organizujemo tender kako bismo pronašli firmu koja će da ruši. Stupio je na snagu novi Zakon o ozakonjenju. Radimo žestoko na legalizaciji tih objekata“, kaže.

On takođe navodi da u skladu sa zakonom investitor mora da plati više od 250.000 dinara kako bi ozakonio nelegalni objekat koji ima više od 250 kvadrata. „Ozakonjenje objekata je državni interes”, dodaje Hot.

Zakon o ozakonjenju objekata stupio je na snagu 2015. godine, dok su dva sprata zgrade u Tutinu, prema rečima investitora Muhedina Bulića izgrađena još 2009. godine, što znači da građevinska inspekcija šest godina nije primetila nelegalnu gradnju u centru grada.

Na pitanje da li je inspekcija reagovala na nelegalnu gradnju, investitor Bulić nije odgovorio, ali je naveo da se „tako to radi u Tutinu”. “Tako se gradi u celoj Srbiji”, kaže on.

Na sugestiju da je nelegalno gradio u centru Tutina i to na zemljištu koje mu je ustupila opština, on navodi da to nije neuobičajeno. „Drugi investitor baš sad gradi u centru, ne verujem da ima dozvolu”, kaže Bulić.

U rešenju kojim je utvrđena površina prostora koji u spomenutoj zgradi pripada opštini Tutin navedeno je da je u vlasništvu opštine „1.846 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora odnosno 1.521,65 kvadrata kancelarijskog prostora prema Glavnom projektu”. Međutim, na osnovu popisa prostorija koje su u vlasništvu Tutina može se zaključiti da opština koristi tek nešto više od 1.000 kvadrata. To znači da investitor treba da obezbedi opštini još oko 800 kvadrata.

Na pitanje da li će opštini pripasti deo prostorija na spratovima koji su nelegalno izgrađeni, Hot odgovara: „Normalno, sigurno ćemo imati kad se bude legalizovalo”. On kaže da opštini zapravo pripada 20% od površine objekta i dodaje da opština sada ne koristi prostorije na nelegalnim spratovima „jer još nisu potpuno završeni”. Načelnik odeljenja za urbanizam navodi da ne vidi problem u tome kako je izgrađen ovaj objekat, a ni u tome što opština ozakonjenjem nelegalnog dela zgrade obezbeđuje sebi prostorije za rad.

Da Vas podsetimo:  Svi radnici su privremeni, samo je NALED tu na neodređeno

Predstavnici opštine Tutin ne samo da ne zahtevaju od investitora da im obezbedi na legalan način izgrađene prostorije za rad, već opština još i iznajmljuje prostorije od investitora jer, kako je naveo načelnik opštinske uprave Šehović, nema dovoljno prostora za sve službenike opštine. Tako opština novcem građana od investitora Muhedina Bulića, koji je nelegalno izgradio deo zgrade, od septembra 2016. iznajmljuje 277 kvadrata i za taj prostor mesečno izdvaja 450 evra. Opština je u periodu od 1.2 do 31.7.2016 izdvajala i 150 evra mesečno za 30 kvadrata prostora od Faruka Imamovića.

Opština Tutin je, inače, privremeno smeštena u zgradi u centru Tutina dok se ne izgradi nova zgrada. Objekti u kojima je ranije bila smeštena opština srušeni su jer su „od slabog građevinskog materijala, dotrajali i izgrađeni na slabim temeljima”, kako piše u rešenju o dozvoli za uklanjanje objekata.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević 2015. godine je doneo odluku da se raspiše nabavka kako bi se izgradila nova zgrada opštinske uprave. Posao je dobila firma „Stambenogradnja d.o.o.“ koja je bila i jedini ponuđač na tenderu. Prema izveštaju državnog revizora, opštinska uprava je firmi „Stambenogradnja” za ovaj posao izdala građevinsku dozvolu mimo zakona. „Građevinska dozvola je izdata 05.09.2015. godine u 6 i 30 časova (pre radnog vremena opštine Tutin), nakon potpisivanja ugovora o izgradnji, a sa radovima se otpočelo 05.09.2015. godine u 7 časova, što je suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji”, piše u izveštaju Državne revizorske institucije.

Samo prva faza gradnje nove zgrade opštine košta više od 83 miliona dinara.

Sonja Gočanin

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime