Optimizam proleća

0
1252

Radoš-BajićHvala Gospodu Bogu – izbori su iza nas. Niko nas više neće zvati da nas pita za koga nameravamo da glasamo, niko nam više neće pričati bajke o budućnosti, o reformama, investicijama, zapošljavanju, o tome u koga treba da verujemo i da li je vreme ili nije… Posle medijske halabuke i svojevrsnog TV terora možemo slobodno uključiti televizor – bez straha da će nas sa ekrana bombardovati upeglane i uglancane parole u koje ne veruju ni oni koji ih izgovaraju. Uskoro ćemo bez straha moći i da prošetamo gradom. Sa krovova zgrada i mnoštva bilborda neće nas makar neko vreme osmatrati u fotošopu ispeglana, mnogo puta na tim istim mestima viđena, do indiferentnosti ista lica gladijatora srpske političke arene – obećavajući nam bolje sutra. Da neki od njih nisu posedeli – rekao bi čovek da se više od decenije ništa nije promenilo.

Isti igrači, isti sto, isti špil karata. Samo delimično iznuđeni redizajn i nešto drugačije verzije istih priča. Doduše, nakon rezultata ovih izbora, za očekivanje je da u budućnosti više neće biti tako. Usput, apsolutnim euforičnim pobednicima treba čestitati na izbornoj pobedi. Kako će raditi i vladati – ostaje nam da vidimo. Inače, ako je o radu reč – ima li nekoga ko će potvrditi da je u poslednjih nekoliko meseci u Srbiji neko nešto radio? Uvek uz samo jednu obaveznu rečenicu: Da prođu izbori, pa ćemo videti.

Kao političkom diletantu – nešto mi je posebno palo u oči. Nikada manje u izbornoj retorici protagonista naše politike nije pominjano Kosovo i Metohija. Pitam se zbog čega? O tome ništa nisu rekli naši čuveni najbolji politički analitičari. Da li je moguće da nisu uočili ovu drastičnu promenu u izbornom tumačenju srpske nacionalne politike, čak i kod onih koji su se grozničavo borili da im građani u apsolutnoj većini daju mandat da vladaju i vode Srbiju naredne četiri godine? Da li to znači da su stratezi političke animacije biračkog tela smatrali da je bilo bolje da se ne platkaju i da tom temom previše ne mašu? Ili se možda podrazumeva da je Briselskim sporazumom ta stvar konačno rešena i da je treba staviti ad akta?

Da Vas podsetimo:  DOBRO BI BILO KAD JEDNO PITANJE, NE BI OTVARALO I DRUGA...

Začudo, famoznim sporazumom u kampanji nisu se mnogo dičili ni koalicioni partneri koji su ga u ime srpske države potpisali. U svetlu novih događaja na Krimu, oni su znali da im taj dokument kojim su Srbi saterani u tor po meri onih koji su Albancima obećali da će na Balkanu imati dve države, može naneti samo izbornu štetu. Ali svakome je jasno – dve države samo na neko vreme. Za neku deceniju, ili za neki vek, svejedno, to je „velika Albanija”.

Žalosna je spoznaja da je posle višenedeljne kuknjave i zapomaganja u Briselu i Vašingtonu najveći ćar srpske državne politike na Kosovu i Metohiji to što smo uspeli da ubedimo evropske žandarme i tamničare da iz apsane u Prištini prebace nesrećnog Olivera u tamnicu u Kosovskoj Mitrovici. Tu valjda ima manjih šansi da mu neko prereže grkljan? Možda se ne može dovesti s tim u vezu – ali priznajem, lepo mi je legla nedavna izjava načelnika Generalštaba srpske vojske generala Dikovića – da se može očekivati da se srpske oružane snage ponovo vrate na obavezno služenje vojnog roka. Dok Albanci zveckaju oružjem i najavljuju formiranje vojske njihovog Kosova – ako je i marketing – izjava načelnika Generalštaba je za pohvalu. Jer, bez obzira na to što nemamo sa čime pred cara, što nam bure curi na sve strane, što nam je državna kasa bušna, bez obzira na to što smo 1999. tragično iskusili kako po turu udara ,,milosrdni anđeo” – zarad budućih generacija i nacionalnog dostojanstva moramo pokazati makar razboritost, odgovornost i odlučnost.

Da se nešto u Srbiji ipak promenilo, da se i za vreme izborne lakirovke u medijima mogu čuti i drugačija mišljenja, pogotovu ona koja oponiraju parolama o prosperitetu i svetloj budućnosti – potvrđuje izjava čuvenog reditelja i profesora Gorana Markovića koji je nedavno, pored ostalog, rekao otprilike ovako: Bojim se da će od ovog proleća ponovo započeti još veći odliv i odlazak mladih ljudi iz Srbije u svet!? Istovremeno, ovih dana zapanjila nas je vest koja je došla iz Novog Sada, da je sa Fakulteta tehničkih nauka otpuštena mlada naučnica s najboljim stručnim referencama u zemlji i svetu. Bez obzira na to što dok ovo pišem vidim u medijima da gospoda koja su najboljoj profesorici dala šut kartu – najavljuju da će odluku ponovo analizirati – ovaj događaj je najdrastičniji primer naše društvene stvarnosti i usuda zemlje Srbije. U kojoj je još partijska podobnost važnija od struke, škole i ostvarenih najboljih rezultata.

Da Vas podsetimo:  Stefan Savkić: Peti oktobar – najjači trip građanske Srbije

S druge strane, armija onih koji su dobili na izborima i onih koji se s rezultatom preko cenzusa preporučuju izbornom šampionu, očijukaju i nadaju se parčetu vlasti. Podobni, krotki i disciplinovani – glorifikuju svoj doprinos dobrom izbornom rezultatu i zasluženo čekaju da budu raspoređeni. U parlament, u javna preduzeća, u upravne odbore agencija i vladinih kancelarija, u sportska društva, pozorišta, televizije i dečja obdaništa. To sam negde već rekao – svuda gde ne moraš iz svog džepa da platiš gorivo koje sipaš u rezervoar automobila kojim se voziš. Ili – kojim te voze.

Ako ne rizikujem da promašim temu i izneverim naslov teksta – želim u susret proleću da kažem i nekoliko lepih reči. Pri tom sam radostan što one govore o optimizmu koji nam donosi profesija kojom se i sam bavim. Za koju često pomislim da nikome nije potrebna. Romantična priča o zaboravljenoj mladosti, lepoti, ljubavi, patriotizmu i fudbalu ponovo je, baš kao i pre dve godine, bila melem na ranama onih čiji su ideali sistematski sahranjivani poslednjih nekoliko decenija. S pričom koja nikoga ne vređa film ,,Montevideo 2” uspešno nas je vratio u vreme spokoja i bezbrižnosti. Više od pola miliona gledalaca koji su videli ovu lepu priču mogli su makar na dva sata da pobegnu od stvarnosti koja nas okružuje. Takođe, čini mi se, osećam to i radujem se zbog toga, da će novi film Srđana Dragojevića ,,Atomski zdesna” nastaviti tamo gde je stao ,,Montevideo”. U jadu u kojem smo – nije ni to malo.

Radoš Bajić

www.intermagazin.rs / Politika

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime