ORAO PAO? IZGRADIMO NACIONALNI STADION!

1
136

Euforija zbog učešća fudbalske reprezentacije Srbije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru je splasla. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija su otišli kući sa pet datih i osam primljenih golova, čime su razbijene sve iluzije o veličini reprezentacije.

Da zanemarimo priče o navodnoj seks aferi i lošim odnosima unutar ekipe, očekivanja su ipak bila nerealna. Selektor reprezentacije, nevešt sa rečima, neuspešno pokušava da po rečniku podseća na šefa države. Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, Stojković je izjavio: „Mi jesmo izgubili u rezultatskom smislu, ali nismo poraženi“. Šta uopšte znači ta izjava? To otprilike može da se uporedi sa Vučićevim imaginarnim pobedama kao što su pobeda nad koronom ili famoznih „5:0 u Briselu“. Naši suštinski porazi se pretvaraju u pobede bez ikakve realne osnove, bilo da su sportski ili politički.

Elem, sport i politika su vazda bili povezani, istorija je to mnogo puta pokazala. Svetsko prvenstvo u Kataru, kapitalistički festival u kome moderni gladijatori-milioneri uveseljavaju publiku željnu spektakla, obeležile su vesti o poginulim radnicima koji su učestvovali u njegovoj pripremi. Takođe, Katar je poznat i kao zemlja u kojoj faktički i ne postoje ljudska prava, a pripadnici LGBT+ populacije su nepoželjni. „Dodela Mundijala Kataru je bila greška“, rekao je Sep Blater, bivši predsednik Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) koji je ovog leta oslobođen optužbi za korupciju. Ovo je samo pokazatelj da fudbal odavno nije radnički sport, već da je postao kapitalističko sredstvo za zabavu preko kojeg se i pere nelegalno stečen novac.

„NIJE STVAR DA LI SRBIJA ZASLUŽUJE NACIONALNI STADION, NEGO JE TO MORANJE“

Mislite li da je ovo rekao Aleksandar Vučić? Nije, to su reči Dragana Stojkovića Piksija iz oktobra prošle godine. One savršeno pokazuju da vlast ne odustaje od tog pogubnog poteza. Još 2019. godine je trebalo da započne izgradnja stadiona, a za lokaciju je odabran Surčin. Međutim, taj projekat još nije realizovan, ali se zato cena povećavala sa svakom novom najavom. Iako je prvobitno najavljeno da će koštati između 200 i 250 miliona evra, cena ovog projekta iznosiće najmanje 540 miliona evra. To znači da će vlast građanima natovariti dva kredita zbog izgradnje nacionalnog stadiona! Izraz kojim se opisivalo održavanje gladijatorskih borbi u antičkom Rimu bio je „hleba i igara“. U kapitalističkoj Srbiji ovaj izraz takođe važi, samo što je akcenat više bačen na igre, dok je hleb postao luksuz.

Da Vas podsetimo:  Zamrznuti konflikt

Naprednjačku vlast ne zanimaju ulaganja u projekte koji bi bili od koristi za građane, ona ih dodatno osiromašuje. Penzionerima uzima penzije, a mladima bezrazložno poklanja „helikopter novac“, čime će ih za nekoliko godina pretvoriti u dužničke robove. Zato nam je potrebna korenita promena, a to će se desiti samo ukoliko se budemo borili.

ALEKSANDAR NIKOLIĆ

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime