Orban se protivi širenju NATO-a

0
33

U tekstu čiji je autor Željko Trkanjec se podsjeća da se svojevremeno i Slovenija igrala protivljenja širenju NATO-a 2009. Kada je Hrvatska ulazila u članstvo pa je posljednja ratifikovala dokument. SAD im to nisu zaboravile.

Foto: Printscreen YouTube

“Kad su Finska i Švedska, nakon ruske agresije na Ukrajinu, odlučile da pristupe Savezu, podrška je bila gotovo aklamativna. Gotovo aklamativna jer je na scenu stupio sada već stalni destruktor, sultan Redžep Tajip Erdogan i postavio uslove. Na samitu u Madridu je odstupio, odluka o prihvatanju zahtjeva Finske i Švedske bila je jednoglasna. Na tom je samitu odustao od protivljenja i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ali njega već tada niko u tom klubu nije shvatao ozbiljno”, navodi se u tekstu.

Ali, kako piše dalje, Ankara i dalje odugovlači, a sada se iza nje krije i “prefrigani smutljivac”, mađarski premijer Viktor Orban, jer Budimpešta još nije ratifikovala članstvo Švedske i Finske.

Mađarska vlada je najavila da će ta procedura biti pokrenuta na jesenjem zasjedanju parlamenta, ali do sada se ništa nije dogodilo. Potom je opoziciona Socijalistička stranka (MSZP) pokušala to pitanje da stavi na dnevni red 4. oktobra, ali je to Orbanov Fides odbacio.

Zbog toga su počele da se javljaju sumnje da li iza takve politike Mađarske krije namjera da se patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril ukloni s popisa osoba pod EU sankcijama. Naime, tvrdi Jutarnji, u Budimpešti su krenule glasine da je premijer pod pritiskom Moskve koja bi odlaganje ulaska Finske i Švedske u NATO smatrala velikom političkom pobjedom i potvrdom početka kraha jedinstva Zapada, prenosi Dan.

Autor teksta međutim smatra da je Orban koristi ovu situaciju kao alat za pritisak na EU da prihvati mjere koje je on uveo u borbi protiv korupcije i da mu odobre korišćenje sredstava iz fondova jer mu nasušno trebaju.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO JE BORBA ZA ISTINU O SRBOCIDU I JASENOVCU TAKO VAŽNA?

“Ima u ovom odlaganju i Orbanove odmazde Stokholmu i Helsinkiju koji spadaju među glasnije kritičare djelovanja sadašnje vlasti. Pa tu ima neka vrsta saglasja s Ankarom. Samo što je Turska moćna i velika, strateški važna. Mađarska nije. I još nešto, ako bi se Orban pretjerano zaigrao, ne treba sumnjati da bi Vašington poručio mađarskoj javnosti da je SAD ne smatra saveznikom. To bi predstavljalo velik problem za Orbana jer bi stanovništvo reagovalo burno i negativno”, stoji u tekstu.

Zbog svega toga Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a ovih dana ide u Ankaru da riješi “prepreke”, ne doživljava Orbana preprekom. „Proces je u toku „, rekao je.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime