Orbović – sindikalac naknadne pameti

1
691

orbovicKada su ga pitali kako ocenjuje studentske proteste i njihove zahteve, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije nije imao komentar. A onda mu se dogodila naknana pamet: „setio se“ da, kada se govorilo o Zakonu o radu „nije bilo ni studentske niti podrške bilo koje druge organizacije“.

Eh, ta naknadna pamet…

A gde su, Orboviću, bili radnici kada se usvajao Zakon o radu? Pa nisu studenti ti koji treba da zastupaju prava radnika, iako ih zastupaju jer studiraju upravo da sutra zasnuju nekakav radni odnos.

Vaš posao je, Orboviću, da se borite za radnička prava i njihov boljitak. To niste učinili kada je trebalo, pa vam sada bodu oči transparenti na studentskim protestima. A protesti više nisu samo studentski, to Vam je valjda jasno.

Jasno je i da, zbog stalnog šurovanja sa vlastima, niste dorasli funkciji koju obavljate već duži niz godina i za koju primate platu. A plata Vam je više nego pristojna za jednu Srbiju.

Sami rekoste da su Vaša primanja nekih 140.000 dinara, ali da isto tako razumete i možete da se poistovetite sa radnicima, čije su plate, ako ih uopšte ima, daleko niže.

Pa gospodine Orboviću, sigurni smo da bi i radnici voleli da mogu da se poistovete sa Vama. Ako ništa drugo, sigurni smo da bi voleli da prime platu bar sa kašnjenjem od dva meseca, umesto šest meseci.

Vaš Savez sindikata je, Orboviću, produžena ruka vladajućeg režima. Pardon: Vi, kao presednik tog Saveza ste produžena ruka vladajućeg režima. To je svima jasno. Zamislite kako se radnik (goreopisani) osećao kada ste rekli kako je Vaš sastanak sa Vučićem bio veoma uspešan?

Da Vas podsetimo:  Srbija – VučIćev karantin

Po čemu?

Po tome što je Vučić „pokazao spremnost da Vlada izađe u susret i pomogne da se prevaziđu problemi radnika u Srbiji“.

Šta je to? Ništa. To ste i sami (delimično) priznali: Rekli ste da sastanak nije ponudio konkretna rešenja, ali da ostavlja prostora za dalju „kvalitetniju priču“ u kojoj je pitanje minimalne zarade (usput, najminimalnije u Evropi). Ko biva, ona će „u narednom periodu ponovo da se poveća“.

Englezi bi rekli – bullshit. Srbi – sranje.

Ako nema konkretnih rešenja, postavlja se pitanje čime je onda predsednik Saveza samostalnih sindikata zadovoljan? Da li je ovo uopšte sindikat radnika ili Vučićev sindikat?

I da, Orboviću, kada je usvojen Zakon o radu, studenti su bili, verovali ili ne, u slušaonicama i amfiteatrima. Studirali su. A gde ste vi bili tada?

I nisu studenti ti koji su dužni da ispravljaju vaše krive drine i zalažu se za vaša prava. Vi ste ti koji treba da tim istim studentima omogućite uslove za rad i u najmanju ruku podržite proteste.

Ukoliko već ne želite da ih podržite, radite svoj posao: Potrudite se bar da samoubistva radnika Goše budu poslednja.

www.kolumnista.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime