Original plagijata i Mig na mnogo rata

1
993

komboPriča o Migovima 29 koje dobijamo (ili kupujemo), koji su preskupi ili skoro džaba, koji uteruju strah u kosti ili služe isključivo da presretnu neki zalutali vazduhoplov oduzela je prostor za sve druge vesti što su se pojavile u poslednjih 48 sati. Razni stručnjaci su se izređali na TV ekranima, portalima, novinama gde su suprotstavljali svoja mišljenja.

A zapravo je činjenica (što je rekao i pilot, penzionisani brigadni general Sreto Malinović) da su ti avioni – koliko god bili dobri i potrebni – preskupi. I da se za te pare moglo kupiti nešto drugo, pa čak možda i kvalitetnije. Ah, da – Sretu Malinovića Veliki Vođa zove žutim generalom. Ja prema čoveku koji svojim pilotima na početku NATO agresije kaže „Obezbediću vam let u večnu slavu, u koju ću vas ja lično povesti. Zato za mnom, krilo uz krilo, kao nebrojeno puta do sada, za čast profesije, za obraz otadžbine, na avione!“ mogu da imam samo najdublje poštovanje.

Ostali stručnjaci i poltroni Velikog Vođe neka vas i dalje ubeđuju da je sve ovo super. Da su avioni bili potrebni – jesu. Ali nekako… Skuplja dara nego mera, rođaci.

Nego da se vratimo izgubljenoj vesti

Šta nam je, narode, promaklo? Da je Jorgovanka Tabaković plagijator. Vesti koju je objavio CINS. Kada sam to pročitao – napre sam pomislio da to i nije neka vest. Tačnije, da nije nova. Nije mi novo ni da je bez navođenja prepisala (ili neko koga je angažovala prepisao) više od 20 odsto svog rada. Pet godina je star njen falsifikat. Plagijat. Kako god.

Nije mi nova zato što sam pre devet godina imao priliku da vidim prvi ekonomski program Srpske napredne stranke, koji je pisala Jorgovanka Dr Tabaković. I taj ekonomski program bio je plagijat iz udžbenika političke ekonomije koji se koristio nekada, na fakultetima društvenih usmerenja.

Da Vas podsetimo:  Vučić efendija i mesari iz Turske

Četiri godine nakon toga je plagirala i doktorat. Ako je mogla pred budućeg Velikog Vođu da izađe sa prepisanom kvazi-socijalističkom ekonomskom opcijom, što ne bi mogla pred komisiju sa plagiranim doktoratom?

Koga je Jorgovanka „uradila“?

Da damo neke podatke: Teza pod naslovom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije“ ima 240 strana. Mentor je bio profesor Milenko Dželetović, koji je danas predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

Jorgovanka je doktorirala pred komisijom univerziteta Educons u Novom Sadu.

Prema već pomenutom softveru i analizi, „Guvernerka Tabaković je bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u Narodnoj banci Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića, profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih naučnika“, navode novinari CINS-a.

I šta će da se desi?

Ništa. Da vas podsetim: Ništa se nije desilo ni kad je pod krajnje sumnjivim okolnostima doktorirao prvi čovek Beograda. Doduše, on je doktorirao za vreme žutih. Ništa se nije desilo ni kad su počeli da prozivaju prvog čoveka Novog Beograda. Ah, da: I on je doktorirao za vreme žutih.

Ništa se nije desilo ni kad je otkriveno da je Igor Bečić (od čijeg me prezimena jedno slovo, srećom, deli) sebi na sumnjiv način pribavio diplomu, iako je poznato da je kondukter.

O master diplomi trenutnog predsednika Srbije, koja je dobijena u nedelju, da ne govorim. Javnost se i danas smeje ispitivanju Jove Bakića u televizijskoj emisiji, ali je Toma Diploma – Master Toma.

Kada je Nebojša Stefanović, aktuelni ministar unutrašnjih dela doktorirao na nekadašnjem Megatrendu digla se velika prašina. Jedni su pljuvali po Nebojši, drugi su pljuvali po pljuvačima. A onda se pred novinarima pojavio On i rekao kako veću glupost odavno nije pročitao. Pri tom – nije mislio na doktorat, nego na analizu plagiranog doktorata.

Da Vas podsetimo:  Vučić na poligrafu- poligraf na Vučiću

Tako će vam biti i sa Jorgovankinim doktoratom. To što je specijalizovani softver za otkrivanje plagijata Turnitin ustanovio da je prepisala više od jedne petine svog rada (ne navodeći izvore) – nikom ništa. Pred novinarima će se (čim stigne iz Moskve, gde nam nabavlja nove polovne avione) pojaviti On i reći kako „odavno veću glupost nije pročitao“. I opet – neće misliti na (Jorgovankin) doktorat, nego na analizu koju je objavio CINS. Naravno, pod uslovom  da se iko od mojih kolega novinara usudi da pita Velikog Vođu šta misli o Jorgovankinoj doktorskoj tezi.

Aleksandar Bećić

www.kolumnista.com

1 KOMENTAR

  1. Na nasu zajednicku zalost,ali istinito, u Srbiji plagijat do plagijata.
    Kao narod smo totalno moralno posrnuli.
    Ono sto kazu: da riba od glave smrdi, istina je.
    A kakvih sve plagijata ima na Univerzitetu u Pristini sa sedistem U Kosovskoj Mitrovici, kada bi narod to saznao, doziveo bi kolektivno ludilo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime