Oružane snage Kosova još nisu opasne za Srbe

2
1188

U petak, 14. decembra, parlament Kosova je prilično neočekivano uspio doneti zakon o oružanim snagama „Republike Kosova“. Planirano je da se sastoje od jedne pešadijske brigade od pet hiljada pripadnika i tri hiljade rezervista. Delovi ove jedinice biće raspoređeni u Prištini, Prizrenu, Peći i Kosovsoj Mitrovici. Planirano je formiranje oružanih snaga Kosova na osnovu kosovskih bezbednosnih snaga, koji broji oko 4 hiljade ljudi. Istovremeno, predsednik Kosova Hašim Taći rekao je da misija KFOR neće da se promeni i nastaviće.

Reakcija je odmah usledila. Novoimenovani komandant misije KFOR italijanski general Lorenco D’Adario rekao je za Pobjedu da je odluka o transformaciji tzv. kosovskih snaga bezbednosti u vojsku doneta u pogrešno vreme te dodao da je KFOR spreman da interveniše na Kosovu ako stabilnost bude ugrožena.

Kao odgovor za ovo ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je odluka Prištine o formiranju vojske u suprotnosti sa mandatom koji ima KFOR, i istakao da od KFORa očekuje da razoruža tu ilegalnu formaciju.

Mi smo navikli da živimo sa osećajem da oružane snage Kosova predstavljaju pretnju za Srbe. Ova senzacija je nasleđe rata na Kosovu i Metohiji, kada su naši protivnici imali slabo organizovanu miliciju lokalnih radikala. Oni nisu mogli u potpunosti da se bore protiv Vojska Jugoslavije i policije, ali su se aktivno uključivali u genocid. A ovo nasleđe nas sprečava da gledamo šta se dešava iz drugog ugla.

Nakon osnivanja privremenih državnih institucija, Kosovo je dobilo tzv. „Kosovske bezbednosne snage „, analogu srpske žandarmerije. Ali KBS nisu oružane snage, dok razmatranja prestiža i pokušaji da se pokažu njihovu „nezavisnost“ zahteva da Kosovo stvori punopravnu vojsku. Sada, nakon 14. decembra, oni će biti stvoreni.

Da Vas podsetimo:  Ideje su naše, dugovi su vaši

Prvi problem za albanaca je nedostatak novca. Troškove održavanja policije u Kosovu delimično se snosi Evropljani, koji verovatno neće dati Taćiju novac za novu igračku. Razmišljanje o tome odmah je izazvalo zahteve vlade Haradinaja da plati Kosovu svoj udeo u imovine SFRJ u inostranstvu. Drugi problem je dugo stvaranje vojske. Ovaj proces se protezati 10 godina, što su zapadni vojni eksperti već dugo zapazili, pa stoga njegov rezultat ne treba očekivati uskoro. Treći problem je da Albanci gube svoje žandarmerijske jedinice, koje je do tada bile efektivno sredstvo za vršenje pritiska na Srba.

Činjenica je da oružane snage nisu u stanju da sprovedu efikasne operacije protiv običnih ljudi. Oni su dizajnirani za sprovedenje odgovarajuće borbe protiv neprijatelja, ne za masovne hapšenje ili iseljavanje svojih građana. Vojska nema ni odgovarajuću opremu ni trening za ovo. Policija i žandarmerija treba da budu uključeni u takvu operaciju. Priština više nema KBS i nije jasno da li će to biti uopće. Tako da možem bezbedno zahvaliti vladu Haradinaja za zaštitu Srba na Severnom Kosovu od moguće policijske operacije Prištine. Sada za takvu operaciju nema mogućnosti.

Jasna Krivokapićeva

2 KOMENTARA

  1. Sila i jeste jedini zakon koji je ikada vazio, i koji ce uvek vaziti. Pravo jaceg! Sve ostalo je zamlacivanje sirokih narodnih masa, i ulepsavanje stvarnosti. Prost primer, na mikro planu, sta mislite koliko je ljudi u Srbiji, sa skupocenim dzipovima, danas platilo kaznu za nevezivanje pojaseva? Al zato yugica ne promasuju… Toliko o zakonima, ko ih, kako i za koga sprovodi. Sirotinja je roblje.

  2. Nije bitno koliko su opase. Sustina je da ni po jednom zakonu one nemaju pravo na postojanost.
    Siptari sa amerima na silu prave drzavu u drzavi i paralelnu vojsku oruzanim stranama drzave.
    Takve formacije mogu biti samo teroristicke ili okupacione i nikako regularne i u tome i jeste sustina problema.
    Amerika se kao fol bori protiv islamskog terorizma a stvara islamsko teroristicku drzavu na teritoriji srpske drzave.
    Tu je srz svih problema i licemerje zapada.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime