Osam godina od prvog protesta, a radnici i dalje bez plata

0
770

Radnici propalih niških društvenih firmi okupili su se ispred Gradske kuće, punih osam godina od organizovanja prvog protesta, očekujući odgovor od svojih predstavnika kada će dobiti zaostale plate.

Foto N1 Radnici u NišuUmesto konkretnog odgovora saznali su da njihovi predstavnici još nisu ni ugovorili sastanak u Vladi i Ministarstvu privrede na kome bi se razgovaralo o isplati zarada.

Zaostale zarade potražuje više od 9.000 niških radnika, a procenjuje se da oni od fabrika u kojima su radili poput Elektronske i Mašinske industrije, nisu uspeli da naplate oko 4,5 milijardi dinara.

Predstavnik radnika Žarko Đorđević rekao je da on i njegove kolege, posredstvom gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, uporno traže sastanak u Beogradu, ali da još nisu uspeli da ga ugovore.

„Ne prihvatamo objašnjenje da para nema i da ne postoji zakonski osnov za isplatu zaostalih plata. Prošle jeseni su nam Aleksandar Vučić i ministar Goran Knežević rekli da para ima i da će isplata krenuti do kraja godine“, podsetio je Đorđević.

On je rekao da bivši radnici takođe ne prihvataju objašnjenja aktuelne vlasti da je problem dugogodišnji i da aktuelna vlast ne treba sada da ga rešava.

„Oni takođe snose krivicu jer već četiri godine izbegavaju da pokažu trunku interesovanja za rešavanje ovog problema“, rekao je Đorđević.

Grupa radnika propalih niških društvenih firmi koja se zalaže za radikalizaciju protesta najavila je na današnjem skupu da će uputiti molbu Delegaciji Evropske unije u Srbiji da pomogne oko isplate zarada svojim uticajem kod Vlade Srbije, a posebno kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oni su podsetili da su se radnici u Nišu prvi put okupili ispred Gradske kuće zbog neisplaćenih plata 15. juna 2009. godine i da od tog datuma protestuju skoro svakog petka.

Da Vas podsetimo:  Uzalud Vučićeve najave i izvinjenja, prolazi i maj, radova na "Čairu" nema

Izvor: Beta, N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime