Osim fondacijom, Dragica Nikolić uspešno upravlja i udruženjem Zavet

1
925

2016-08-18_064807Supruga predsednika Tomislava Nikolića Dragica Nikolić, osim fondacijom koja je trenutno jedna od najsupešnijih humanitarnih organizacija u Srbiji, upravlja i Udruženjem za obnovu i očuvanje kulturne i umetničke baštine Zavet.

Udruženje radi bez ijednog zaposlenog, a nalazi se na istoj adresi na kojoj i Fondacija Dragice Nikolić. Aktivno je od 2011, a od 2012. i dolaska Tomislava Nikolića na vlast do danas povećalo je svoje prihode za više od 200 puta.

Kao i u slučaju Fondacije Dragica Nikolić, donatori udruženja su nepoznati javnosti.

Zavet nema zvaničan sajt, a poznato je samo da je 2015. njegovim sredstvima obnovljen manastir Voljavča nadomak Stragara. Nije, međutim, poznato koliko novca je Zavet uložio u ovu rekonstrukciju.

Prema podacima iz javnog registra APR-a, ovo udruženje je u prvoj godini delovanja, 2011, raspolagalo s 54.000 dinara, dok je svake naredne godine dvostruko uvećavalo svoja sredstva. Prema poslednjem finansijskom izveštaju za 2015. isključivo od donacija udruženje je prikupilo više od 14 miliona dinara.

Ipak, sredstva kojima raspolaže Zavet značajno su manja nego ona koja prikuplja fondacija predsednikove supruge. Dragica Nikolić je krajem juna izjavila da je njena fondacija u protekle tri godine prikupila 10 miliona evra.

I jedna i druga organizacija u njenom vlasništvu su neprofitne, ali je činjenica da im se sredstava kojim raspolažu iz godine u godinu višestruko uvećavaju, kao i da rade uz podršku kabineta predsednika države.

Bez obzira na to, one posluju kao i sve druge privatne humanitarne organizacije, uz minimum transparentnosti koji propisuju postojeća zakonska rešenja.

Insajder

1 KOMENTAR

  1. A da li je gospođa Nikolić upoznata sa činjenicom da upravlja Fondacijom i Udruženjem Zavet? Mislim ako nije, upoznajte ženu sa činjenicama. Šalu na stranu, ali ko god da upravlja Zavetom drago mi je da su obnovili Voljavču, zbog istorijskog značaja koje taj rudnički manastir ima za Srbiju ( pa i Koštunica je svojevremneo u tom manastiru imao sednicu Vlade i prethodno malo sredio manastir).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime