Oslobodite se STRESA ZA 5 MINUTA uz pomoć ovih 14 saveta

0
814

depresija-stres-pixabayNe izaziva ista stvar stres kod različitih ljudi, a i reakcije na njega su kod svakoga različite. Neki postanu anksiozni, drugi se potpuno isključe iz sveta, neke parališe strah dok druge savlada ljutnja, i sve to je samo kap u moru.

Stres može da preraste u psihičko oboljenje i veoma je teško da promenimo svoj odnos prema stresu. Ovo je 14 najboljih tehnika kako da se umirite za pet minuta i izbegnete nepotreban stres.

1. Smejte se
Naučnici su ustanovili da jednostavan smeh moze umanjiti smeh, a na zapadu se često primenjuju terapije smehom. Dakle kada se sledeći put budete našli u saobraćajnoj gužvi dok kasnite negde ili imate neku drugu stresnu situaciju, pokušajte da zadržite osmehnutu facu nekoliko minuta. Ne samo da će vam to pomoći da izbacite tenziju iz sebe već će biti veoma dobro za vaše zdravlje.

2. Promenite lozinke
Lozinke su nešto sa čime se susrećemo nekoliko puta u toku dana. One mogu nositi pozitivnu poruku u sebi. Sajt Inc. je naveo primer čoveka koji je prošao težak razvod i stavio lozinku na sve uređaje koja glasi ’zaboravi’. Slično možete uraditi na drugim primerima. Neka vam šifra na kancelarijskom kompjuteru bude ’volimsvojposao’. Ovo je dobra psihička vežba.

3. Duboko dišite
Duboko disanje nam odvraća misli od neprijatnih tema i umiruje naše uzavrele emocije. Zahvaljujući tome vaše telo se opušta. Kako biste uvežbali ove tehnike nađite tihi kutak i polako udišite na nos sve do stomaka i izdišite na usta oslobađajući nervozu. Poenta je da izdisaj traje mnogo duže nego udisanje.

4. Žvaka
Profesori sa univerziteta u Melburnu koji se bave bihejvioralnom psihologijom i naukom o mozgu utvrdili su da žvakanje žvakaće gume odagnava anksioznost i povećava koncentraciju i oprez. Žvaka smanjuje stres za 16 posto prilikom nervoze i 12 posto tokom stresnih situacija.

Da Vas podsetimo:  Ja ne postojim

5. Meditirajte i rastežite se
Meditacija se preporučuje svakoga jutra. Rastezanje možete raditi tokom celog dana kada god stignete. Ono opušta tenziju u vašim mišićima i ne zahteva odlazak u teretanu. Možete se rastezati i na poslu u toaletu ili na pauzi.

6. Pozovite prijatelja ili mamu
Kada god ste u stresnoj situaciji dobro je da čujete poznati umurijuć glas, naročito najboljeg prijatelja ili još bolje majku. Ovo su potvrdila i istraživanja koja su objavila da se hormon stresa smanjuje kada kontaktirate sa majkom, a oslobađa se oksitocin.

7. Vizualizujte
Ovo je jednostavan trik. Sedite na mirno mesto i umirite disanje. Zamislite neko lepo mesto i da se tačno tu nalazite. Neka to bude neki inspirativan predeo ili mesto na kojem ste bili srećni. Žmureći zamišljajte da ste tamo i da vam se telo opušta i postaje sve lakše.

8. Brojite
Važno je da nađete nešto neutralno na šta ćete misliti umesto da to budu stvari koje vas izbezumljuju. Najbolji način je da brojite brojeve. Neki broje unazad kako bi se još više skoncentrisali na ovu vežbu, a ne na stres. Dok brojite zamislišljajte kako se brojevi pojavljuju i polako nestaju.

9. Zagrlite ili poljubite nekoga
Poznato je da zagrljajem lučimo hormon koji vodi ka relaksaciji. Sa druge strane ljubljenje otpušta endorfin. On odagnava stres i depresiju.

10. Jedite i pijte
Bićete mnogo srećniji ukoliko sebe častite dobrim kolačem ili ukusnim ćevapima i pivom. Žvakanje će vas umiriti, a ukusi će vam doneti osećaj zadovoljstva. Zeleni čaj je odličan u borbi protiv stresa. Naravno ni čaša vina ne zaostaje. Napravite sebi hedonistički trenutak i zaboravite na stres.

11. Koristite aromaterapiju
Različiti mirisi simulišu različita raspoloženja. Sledeći put kada ste pod stresom nakapajte malo ulja lavande, sandalovine, bor ili citruse. Vanila je poznata po opuštajućim svojstvima. Neka mirisi budu u spavaćoj sobi i osvežavajte ih pre spavanja. Sačuvajte neku bočicu i za radni sto u kancelariji.

Da Vas podsetimo:  SLATKA I GORKA OSVETA

12. Mazite životinje
Naučno je dokazano da maženje životinje povećava seratonin i dopamin. To su neurotransmiteri sa smirujućim svojstvima.

13. Slušajte muziku
Utvrđeno je da klasična muzika spušta pritisak i umanjuje nivoe hormona stresa. Pored toga ona povećava dopamin u organizmu. Dobra muzika će izbaciti stres iz vas, ona lagana će vas umiriti i relaksirati, a možda i uvesti u meditaciju.

14. Kupite kućnu biljku
Jedna vašingtonska studija je ljude koji su pod visokim stresom uvela u prostoriju punu biljaka. Tom prilikom registrovan je pad pritiska i smanjenje tenzije.

Bizlife.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime